Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        50 kusur yıldır kendimi bilirim ve bu ülkede olup-biteni az çok fark ederim... Ancak son yıllarda tanık olduklarımız kadar, değerlerin ucuzladığı, iyinin kötü, kötünün iyi olduğu, insanların, insanlığın ucuzladığı, “her insanın bir bedeli vardır” sözünün bu kadar gerçek çıktığı, vatandaş vergisinden bedeli ödenip, kullanım süresi dolanlar için atılacak yer, tıkılacak delik arandığı, yerlerine yenilerinin bulunmasında hiç de güçlük çekilmediği bir dönem hatırlamıyorum.

        Şu “demokrasi” denilen illetin, ülkemizde dünyanın en kötü, en vahşi yönetim biçimine dönüşeceği aklımın ucundan bile geçmezdi...

        Ama hakim güçler canımızı yakmaya, içimizi sızlatmaya devam ediyor...

        Bu durum, birileri için nasıl bir zevkse...

        Yüce Allah akıl ve vücut sağlığımızı korusun” deyip, sevgili arkadaşım Cafer’in (Yarkent) bu hafta sizler için gönderdiği uygulanması kolay, maliyeti yok, faydası çok bir sağlık hatırlatmasına geçelim...

        Elbet bir bildikleri vardır...

        Çinlileri tanıyanlar bilir... Özellikle yaşlıları, yanlarında sürekli bardak tipi termoslarda sıcak su, çay taşırlar. Kışın soğuk günlerde, hatta bunaltıcı yaz sıcaklarında bile hep sıcak su içerler. Çin restoranlarına gittiğinizde de masanıza ilk gelen, bu hafif çayımsı sıcak sudur.

        Peki Çinliler neden sürekli sıcak su içer?

        Vücudumuz için gerekli olan şeylerin yüzde 99’unu midemiz sayesinde alıyoruz. Yediklerimiz bizi fiziksel ve ruhsal olarak o kadar çok etkiliyor ki, acı yememiz bizi daha agresif, tatlı yememiz ise bizi daha mutlu yapıyor. Hatta bu yüzden bazı bilim adamları midemiz için “ikinci beynimiz” diyor.

        Midemize en iyi gelen şey ise sıcak sudur. Binlerce yıldır bu durumun farkında olan Çinliler, her fırsatta sıcak su içer... Midemiz vücudumuzda bir nevi “fırın” işlevi görüyor. Yediklerimizi asitlerle, enzimlerle eritmek için önce uygun ısıya getiriyor. Soğuk su içmek ise midemizin daha fazla enerji harcamasına neden oluyor. Ve yanında alınan diğer besinlerin sindirimini de zorlaştırıyor. Özellikle yağlar, soğuk suda çok daha zor çözünüyor. Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor.

        Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor.

        Mideye iyi gelmez...

        Örneğin; yağlı bir tavayı soğuk suda yıkamaya çalışın. Yağlar donar ve yapışır. Ama aynı tavayı sıcak suda yıkarsanız, yağı çözer ve uzaklaştırır. Bedenimiz yağları içerir. Sıcak su sistemimizi temizler.

        ‘Sıcak Su’yun faydaları neler?

        1 – Bedenin doğal serinletme sistemini çalıştırır. Bu kan dolaşımında rahatlamaya neden olur.

        2 – İç organları ve kaburga kafesinin etrafındaki kasları gevşetir, daha derin nefes almamızı sağlar.

        3 – Mide asidi etkilerini ve asit reflü semptomlarını rahatlatır.

        4 – Besinlerin emilimini artırarak sindirime yardımcı olur.

        5 – Kabızlığı giderir.

        6 – Yemeklerden yarım saat önce içilen sıcak su, iştahı azaltır ve kilo vermeyi hızlandırır. Nefes tekniği ile birleştirilirse, yağ yakmak için hiper oksijenlenme sağlar.

        7 – Soğuk algınlığı, gribin süresini kısaltır, zatürreeyi önler.

        Hangi sıklıkla hangi sıcaklıkta, ne kadar su içmeli?

        Günde 3 bardak veya çay fincanı, kahve sıcaklığında... Daha fazlası daha iyidir. Sabah kalktığınızda siz de güne sıcak su içerek başlamayı deneyin ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini kendiniz gözlemleyin... Eğer sıcak suyun tadı hoşunuza gitmiyorsa, içine biraz zencefil, limon, portakal ya da kivi dilimi katarak tatlandırabilirsiniz. Ya da doğrudan Çin usulü yeşil çay içebilirsiniz.

        Diğer Yazılar