Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aydın Sultanhisar’daki antik kent Nysa gezimize, yaklaşık 100 metrelik yeraltı tünelinden geçerek, Kazı Heyeti’nin haklı gururla göstermek istediği bölümdeyiz...

        Burası kentin meclisine, önemli sosyal tesislerine açılan mermer kaplı, her iki tarafı da heykel kaideleriyle dolu bir cadde.

        Üzerindeki yüzlerce yılın birikimi olan yaklaşım 75 santimetre kalınlığındaki alüvyonlar özenle alındıktan sonra ortaya çıkarılmış, henüz restorasyon aşamasına gelinmemiş.

        Ekibin önünde daha sadece bu bölümde kazılacak, her yeni sütun başı ve benzerlerinin ortaya çıkarılması ile gerçekten heyecan duyulabilecek koskoca bir alan var.

        Tabii ki tarihi eser ortaya çıkarmak üzere yapılan kazılar, iğne ile kuyu kazmak gibi bir şey. Her darbe dikkat, karşınıza çıkan her parça büyük özen istiyor.

        Bu noktaya geldiğimizde, bizi bu güzelliklerle tanıştıran Yaşar Holding İmparatorluğu’nun zirvesinde yer alan, aynı zamanda Kurucu Selçuk Yaşar’ın kızları olan Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yaşar Yiğitbaşı ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İdare Heyeti Başkan Yardımcısı Feyhan Yaşar’la bir hatıra fotoğrafı çektirme arzum doğuyor. Taşıdıkları sıfatlarının büyüklüğü yanında son derece mütevazı bir görünüm sergileyen “Yaşar Kızları” beni kırmıyor ve objektiflerin karşısına geçiyoruz.

        Tarihi kentte gözleme ziyafeti...

        Nysa’nın en görkemli, günümüze en sağlam ulaşmış eserlerinden birisi de İhtiyarlar Meclisi...

        Yaklaşık 200 kişilik mermer oturma düzenine sahip yapının önüne geldiğimizde, düzlük alandaki zeytin ağaçlarının dibine yiyecek içecek masalarının, az ileriye de Sultanhisarlı bayanların iş başında olduğu bir gözleme tezgahının kurulmuş olduğunu görüyoruz.

        Masaların üzeri, çeşitli kanape tepsileriyle dolu. Kazı Başkanı Musa Bey açıklama yapıyor; Kanapeler “kazı kızlarımız”ın eserleri, gözleme tezgahı da Sultahhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya’nın fikri ve ikramı... Doğal olarak konukların ilgisi, mis gibi kokusu tüm araziyi kaplamış olan gözlemeye oluyor. Aynı masayı paylaştığımız Feyhan Hanım, yakın zaman kadar bu kadar lezzetli, bu kadar usta işi gözleme yemediğini söylüyor...

        Bende aynı görüşü paylaşıyorum... Yanında Pınar ayran da olunca, lezzet katlanıyor...

        Ziyaret başlangıcından bu yana gözlemlediğimiz durum; Nysa Kazı Heyeti elemanlarının bu ziyarete özenle hazırlandığı oluyor. Güneş Menderes Havzası’nın karşı dağlarının ardına doğru inerken, sadece servis yaparken gördüğümüz “kazı kızları”nı bu kez, Nysalı genç kız kıyafetleri ve zeytin dallarından yapılmış zarif taçlarıyla görüyoruz.

        Nysa kızları arasında birisinin, elinde elektronik kemanı ile hazırlık yaptığını görüyoruz. Fransa’da gurbetçi bir ailenin kızı olanak dünyaya gelen Aylin Özen, Paris’te aldığı arkeoloji eğitiminin yanına kemanı da eklemiş.

        Bizi bir gencin gitarı eşliğinde mini bir konser veriyor ve içten alkışlarımızı alıyor.

        “Yaşar Kızları” ile Nysa hatırası...

        Yaklaşık 100 yıldır devam eden Nysa kazılarında daha yeni ortaya çıkarılan caddenin mermerleri üzerinde “Yaşar Kızları” Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yaşar Yiğitbaşı (sağda) ve Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Feyhan Yaşar ile bu “Nysa hatırası”nı çektiriyoruz. Beni kırmayan Feyhan ve İdil hanımlara teşekkürler ediyorum.

        Bunlar da Nysa kızları...

        Nysa’da devam eden kazıların ortaya çıkacak her tarihi parçanın heyecanını paylaşmak üzere staja gelen, ama etkin kazı elemanı olarak çalışanlar arasında 10 kadar genç kız da var. Nysa kızları kıyafetiyle görüntülediğimiz (soldan sağa) Zeynep Akalın İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü birinci sınıf öğrencisi. Buse Güreş Ankara Üniversitesi’nden geldi ve arkeoloji 3. sınıf öğrencisi. Aylin Özen, Paris’te tamamladığı arkeoloji eğitimine yüksek lisans eklemek üzere Nysa’yı seçmiş...

        Yarın: Nysa daha fazlasını hak ediyor...

        Diğer Yazılar