Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bakırköy Belediye Tiyatroları bünyesinde sözleşmeli olarak çalışan 26 oyuncu ve 3 müzisyenin işten çıkarılması, geçtiğimiz perşembe günü, belediye binasının hemen yanındaki Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen bir eylemle protesto edildi. Biliyorsunuz Bakırköy Belediyesi CHP’ye bağlı. Ellerinde pankartlar ve dövizlerle işten çıkarılmalarının haksız olduğunu dile getiren oyuncular, CHP’nin son genel seçimde kullandığı “Alkışlıyoruz” sloganına atıfta bulunarak “İşsizce alkışlıyoruz” sloganı attı. Oyuncular Sendikası, Belediye İş Sendikası ve sanatçıların da destek verdiği eylemde, işsiz kalan oyuncular yaptıkları basın açıklamasında özetle şu ifadelere yer verdi:

        ‘SANATÇI KIYIMI YAPILDI’

        “Seçim bildirgesinde sanata ve sanatçıya sahip çıkmaktan, taşeron işçiliği bitirmekten ve her çalışanı kadroya almaktan bahseden CHP’nin, Bakırköy Belediyesi’nde sanatçı kıyımı yapması hepimizi şaşırtmış ve endişeye sürüklemiştir. 417 çalışanın olduğu Tiyatro Müdürlüğü bünyesinde Sayıştay uyarısıyla küçülmeye gidildiği açıklaması yapılırken, 29 BBT oyuncusunun ve 3 müzisyenin sözleşmeleri hiçbir gerekçe göstermeden feshedilmiştir. Bu sanatçıların yüz kızartıcı ve disiplin suçu yoktur. Seyirci ilgisizliği öne sürülerek kaldırılan 10 oyunun biri 7 temsilden sonra, bir diğeri de 5 sezondur kapalı gişe giderken kaldırılmıştır. Yaşanan bu sıkıntılar sanata ve sanatçıya maddi, manevi darbe olmuştur.”

        İŞE İADELERİNİ İSTİYORLAR

        Sanatçılar, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu tarafından yerine getirilmesini bekledikleri taleplerini toplu iş sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesi ve işten çıkarılan tüm sanatçıların işe iadelerinin yapılması olarak sıraladılar. Sanatçılar sözlerini “Taleplerimiz yerine getirilene kadar burada bulunmaya kararlıyız. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” diyerek noktaladılar.

        SANATÇININ MÜCADELESİ

        Mücadelemiz sanatı daha yukarılara taşımak adına olmalıyken, sanatçılarımız sürekli haksızlıklarla mücadele halinde. Eylem sırasında gözüm “Ne kadar sanatseversiniz CHP!” yazan pankarta takıldı, pankartın hemen arkasından Belediye binasının duvarından “Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkâr olamazsınız” diyen Atatürk bana bakmaktaydı. O an CHP’nin altı oku resmen kalbime saplandı. Yine eylemde açılan pankartlardan birinde “Bizi niye sevmedin sayın Başkan?” yazıyordu. Bir tiyatro aşığı saflığıyla Sayın Bülent Kerimoğlu’na sesleniyorum: Bu köşe size açık, bir araya gelelim, anlatın. Bakırköy Belediye Tiyatroları bünyesinde sözleşmeli çalışan 26 oyuncu ve 3 müzisyenin işten çıkarılması, geçtiğimiz perşembe günü düzenlenen eylemle protesto edildi.

        Özeleştiri yapmanın vakti gelmedi mi?

        “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” diyoruz ya hani; eylem günü çok üzülerek bir kez daha anladım ki birileri için bu sadece bir sosyal medya söylemi. Eylemden bir gün önce sosyal medya hesaplarımdan takipleştiğim birçok oyuncu destek çağrısında bulundu. Gelin görün ki Bakırköy Belediye Tiyatroları sanatçılarının dışında yok denecek kadar az sanatçı vardı eylemde. Onlar da zaten her haklı mücadelenin içinde olan isimler; mesela Iraz Yöntem, Güney Zeki Göker... Kalanların hepsinin mi seti vardı, hepsi mi tatildeydi, hastaydı vesaireydi bilmiyorum ama bu içimi burkan tabloyu tiyatroyla ilgili her eylemden ezbere biliyorum.

        Özgür Çevik: "İnsanların sömürülmesini istemiyoruz"

        Oyuncular Sendikası olarak Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndaki oyuncu arkadaşlarımızın arkasındayız. Burada bir haksızlık var. Devam eden oyunlar kaldırıldı, insanlar apar topar işten çıkarıldı. İnsanların bu şekilde güvencesiz çalıştırılmasını, sömürülmesini istemiyoruz. Derdimiz bu! Oyuncular Sendikası olarak arkadaşlarımızın arkasındayız, elimizden ne gelirse yapacağız.

        Selen Uçer: Umarım birileri seslerini duyar

        Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda senelerdir çalışan, kadro bekleyen bir sürü oyuncu ve müzisyenin bu tuhaf karar karşısındaki tepkisinde yanında olmak istedim. Ayrıca oyunların sansürlenmesi durumu var, buna da karşıyım. Haklı bir savunma içinde olan arkadaşlarımın yanında olmak istedim. Arkadaşlarım çalışma şartlarının netleşmesini istiyorlar. Umarım birileri seslerini duyar.

        Diğer Yazılar