Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Neill LaBute’ün 3 kısa hikâyesinden oluşan ‘Soğuyunca Acımaya Başlar’, ruhumda derin izler bırakan oyunların arasına eklendi geçtiğimiz günlerde.

        Tiyatroperest tarafından, Şerif Erol’un rejisiyle sahnelenen oyundaki hikâyeler ‘Ölüler Diyarı’, ‘Bir Mutluluk Anı’ ve ‘Karmakarışık’ adlarını taşıyor. 3 hikâye de, 3 kadın ve 3 erkeğin kurduğu ilişkiler üzerinden dürüstlüğü sorguluyor, attığımız adımların sorumluluğunu alma ve bu adımların bazen bedenen, bazen de ruhen öldürücü olabilen sonuçlarıyla yüzleşebilme konusunda ne durumda olduğumuzu.

        Aileler, çocuklar, evlilikler, aşklar ve kayıplardan söz eden, temelindeyse başta kendini, aldatmalar olan hikâyeler bunlar. Hepsinin soğuyunca acımaya başlayan, vicdan azabına bağlanan sonuçları olan ama buna rağmen hayatın içinde sürekli tekrarlanan, aynıları ya da benzerleri durmadan yaşanan hikâyeler...

        OYNAMAYAN, OLAN 2 OYUNCU

        Ekin Tunçay Turan imzalı su gibi akan bir çevirisi var oyunun. Yönetmen Şerif Erol, 3 hikâyeyi en minimalinden bir dekor ve Necati Türker’in ışık tasarımıyla son derece yalın ama bir o kadar da etkili bir şekilde sahneye taşımış. Sahnede iki oynamayan, olan oyuncu var: Özlem Zeynep Dinsel ve Onur Özaydın. Sadece sözleri değil gözleri, bakışları, mimikleri, duruşları, jestleri de başlı başına birer replik gibi. Özellikle üçüncü hikâyede Özlem Zeynep Dinsel’in söze hiç ihtiyaç duymadan yüzüyle söyledikleri, oyunun üzerinden biraz zaman geçip de soğuyunca kalbimi, ruhumu öyle acıttı ki...

        PERDELER KALKSA ARAMIZDAN

        Hikâyeler arasında kostümlerini sahnenin gerisine kurulmuş şeffaf bir perdenin arkasında değiştiriyor oyuncular. Keşke kendimize ve birbirimize karşı da en azından bu kadar şeffaf olsak hatta o perde de olmasa kendimizle ve birbirimizle aramızda; bütün dürüstlüğümüzle çıplak kalsak, giyinsek, soyunsak... Bunu beceremediğimiz sürece maalesef tıpkı oyundaki gibi soğuyunca acıyacak, hep acıyacak!

        SOĞUK KIŞ GÜNLERİNDE SICACIK BİR SOHBET

        Cihangir Oba Sokak’taki CreAtolye, çeşitli sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapıyor. İçinden geçtiğimiz zor günlerde sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğu bilinciyle, ben de ‘Maksat Muhabbet’ başlığı altında sohbetlere imza atıyorum CreAtolye’de.

        SANATA VE HAYATA DAİR

        Sanatçı dostlarımla birlikte, her anlamda soğuk kış günlerinin kara bulutlarını sıcacık sohbetlerle dağıtmaya çalışıyoruz. 25 Ocak Çarşamba akşamı saat 21.00’de konuklarım Mam’Art Tiyatro’nun ‘Nereye Gitti Bütün Çiçekler?’ adlı oyununda rol alan Feri Baycu Güler, Şenay Gürler, Goncagül Sunar ve oyunun yönetmeni Tuğrul Tülek olacak. Hem yolları bir mülteci kampında kesişen 7 kadının öyküsünü anlatan oyunu konuşacağız hem de sanata ve hayata dair her şeyi.

        Adı üzerinde ‘Maksat Muhabbet’, bakalım nerelere götürecek bizi çok sevdiğim bu dörtlüyle gerçekleştireceğimiz sohbet? Bu sorunun cevabını deneyimleyerek almak isteyenleri, seyircinin de sorularıyla bir parçası olacağı sohbetimize bekliyoruz.

        Diğer Yazılar