Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın, ‘Aslan Asker Şvayk’ adlı oyunu, 11-14 Nisan arasında İstanbul’da turnedeydi. Jaroslav Hasek’in yazdığı, Selahattin Hilav’ın Türkçe’ye çevirdiği oyun, savaş karşıtı dünya mizah edebiyatının doruk noktalarından biri. Kendini budala olarak tanımlayan bir savaş isterinin; yüzünde kocaman bir gülümsemeyle, safça savaş çığırtkanlığı yapan Şvayk’ın hikâyesini konu edinen oyun, savaşın acımasızlığını mizahla gözler önüne seriyor.

        ‘SAVAŞ, ELİMİZDE BÜYÜDÜ’

        Hasek’in ömrü yetmediği için finalini yazamadığı oyun, ekibin birlikte yazdığı finalde öyle bir noktaya bağlanıyor ki, atılan kahkahaların yerini derin bir sızı alıyor. Şvayk savaşın istenilecek bir şey olmadığı gerçeğine ayarken, sahneden yükselen “Savaş mı dediniz? Biz onun küçüklüğünü biliriz. Ama elimizde büyüdü” repliği, insanın içine taş gibi oturuyor. Keşke topluca aysak da bu gerçeğe, daha fazla büyümese, yok olup gitse!

        Sibel Arıcan’ın güçlü dramaturjisi, Anıl Işık’ın her sahnede başka bir mekâna dönüşen hareketli dekoru, Ersen Tunççekiç’in etkili ışık tasarımıyla seyirciyle buluşan oyunun rejisini oya gibi işlemiş yönetmen Yunus Emre Bozdoğan. Müziği Fatih Veli Ölmez’in, hareket düzeni Filiz Sızanlı’nın, kostümleri Tülay Kale’nin imzasını taşıyan oyunun temposu hiç düşmüyor. Her sahneden önce barkoziyona yansıtılan Melek-Veysel Çelikdemir imzalı kum sanatı her parçası incelikle oluşturulmuş oyunun en etkili yanlarından biri. Eskişehir’de 2 sezondur kapalı gişe oynayan ‘Aslan Asker Şvayk’, çok parlak bir iş, iyi ki İstanbul’a geldi.

        SERMET YEŞİL ŞAHANE!

        Ercüment Yılmaz, İsmail Dündar, Umut Bazlama, H. Tolga Tümer, İlkyaz Arslan, Özgün Can Karaburun, Ceyda Çınar Onbul ve Orçun Ertaman’ın rol aldıkları oyunda, Şvayk’ı Sermet Yeşil canlandırıyor. Yeşil, vücut dilinden mimiklerine kadar her şeyiyle öyle özel bir performans sergiliyor ki ayakta alkışlanmayı hak ediyor. Oyun, 16-17-18-19 ve 20 Mayıs’ta yeniden İstanbul’da, Cevahir Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Seyredemediyseniz, bu kez kaçırmayın!

        Diğer Yazılar