Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇOK sevdiğim yaz mevsiminin benim için tek defosu tiyatro sezonunun kapanması. Haftada en az 2 oyun izleyen ve tiyatro sayesinde nefeslenen biri olarak, yaz boyunca burnumda tüter tiyatro. Eksik hissederim kendimi... Yılın hangi döneminde gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin sanat festivalleri çok önemli ama itiraf etmeliyim ki yaza denk gelenlerin bir başka bendeki yeri. Bu festivaller sayesinde giderebiliyorum tiyatroya özlemimi...

        Açılışı 12 Haziran'da yapılan 25.ENKA Kültür Sanat Buluşmaları, tiyatro ve konserlerden oluşan programıyla, bu yaz kaçırılmaması gereken festivallerden biri. 'Hayallerin gücü adına' sloganıyla yola çıkan ENKA, bu festival kapsamında sanatseverleri 11 farklı etkinlikle buluşturuyor. Ticari bir kurumun sanata ve sanatçıya bu kadar inanması, 25 yıl boyunca hiç ara vermeden İstanbullulara sanatla sarmaş dolaş olma fırsatını sunması, maalesef ülkemizde nadir rastlanan bir durum. Teşekkür ediyor ve örnek teşkil etmesini diliyorum.

        5 OYUN SAHNELENECEK

        25. ENKA Kültür Sanat Buluşmaları kapsamındaki etkinlikler ENKA Eşref Denizhan Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek. Seyirci koltuğuna 'hayal sandalyesi' adını vermiş festivali düzenleyen ekip. Bu sandalyeye kurulup konserler ya da oyunlar aracılığıyla hayal kadar renkli yolculuklara yelken açacaklara gökyüzü, ay ve yıldızlar da eşlik edecek. Festivalde 5 oyun seyirciyle buluşacak.

        Bu akşam saat 21.15'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın 'Zengin Mutfağı' adlı oyunu seyirci karşısında olacak. Vasıf Öngören'in yazdığı, kızı Aslı Öngören'in yönettiği 'Zengin Mutfağı', 1970'li yıllardaki sağ-sol çatışmalarından hareketle faşizmin toplum üzerinde yarattığı tahribatı gözler önüne seriyor. Oyunda; Ali Mert Yavuzcan, Irmak Örnek, Murat Garipağaoğlu, Ozan Gözel ve Selçuk Yüksel rol alıyor. 1977'de yazılan oyunun hem geçmişe hem de günümüze dair söyleyecek çok sözü var. Hemen belirteyim; Garipağaoğlu'nun performansı ve Çiğdem Erken'in imzasını taşıyan müzikler şahane!

        NÂZIM DA VAR, MOLIERE DE

        3 Temmuz'da saat 21.15'te Dostlar Tiyatrosu'nun 'Kerem Gibi' adlı oyunuyla Genco Erkal sahnede olacak. "O benim için kardeşten öte" dediği Nâzım Hikmet'in yaşamını sanatseverlerle buluşturacak Erkal. Nâzım'ın ölümsüz dizeleri bir kez daha Erkal'ın sesiyle buluşacak ve her zamanki gibi yine benim suyum, ekmeğim, umudum olacak. 10 Temmuz Çarşamba akşamı saat 21.15'i gösterdiğinde, bu kez İstanbul Halk Tiyatrosu Moliere'in 'Tartuffe'ünden uyarlanan 'Bezirgân'la seyirciyi selamlayacak. Kendini iyi niyetli bir din adamı gibi göstererek Orgon adlı bir adamın evine yerleşen bir düzenbazın hikâyesini anlatan oyun hem güldürüyor hem de düşündürüyor. Yıldıray Şahinler'in yönettiği oyunda Cem Davran, Erkan Can, Şebnem Bozoklu, Bahtiyar Engin, Faruk Akgören, Aytek Önal, Selin Yeninci, Selim Can Yalçın ve Ali İl rol alıyor. Oyunun 'Bezirgân'ı, Cem Davran'ın oynattığı bir kukla. Oyuncuların yüzlerinde maskelerle rol aldıkları oyun, dünyanın nasıl bir maskeli balo olduğunu gözler önüne seriyor. İstanbul Halk Tiyatrosu ekibi kalbimde ve zihnimde sahneye koydukları nitelikli oyunlar kadar, oyunlara kattıkları doğaçlamalarla da iz bırakmıştır. Seyirciye bu buluşmada ne gibi sürprizleri olacak, meraktayım.

        60 YIL ÖNCEKİ İSTANBUL

        Tarih 12 Temmuz Cuma'yı gösterdiğinde yine saat 21.15'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın 'Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi' adlı oyunu seyirciyle buluşacak. Ziya Osman Saba'nın yazdığı, Hilmi Zafer Şahin'in oyunlaştırdığı, Can Doğan'ın yönettiği 'Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi' seyirciyi 60 yıl öncesinin İstanbul'una doğru bir yolculuğa çıkaracak. İstanbul'un kaybolan ve yaşayan değerlerini hatırlatan oyunda, Uğur Arda Aydın ve Uğur Dilbaz rol alıyor. Bütün bu oyunların biletleri Biletix'te satışta. Bunların yanı sıra Hayat Kumpanyam'ın ücretsiz olarak sahneleyeceği 'Küçük Prens'de var festival programında. Müge Kubilay'ın yönettiği Onurhan Ruhuşen, Roysi Rubin, Sena Küfrevi, Sera Rubin ve Tunç Tonger'in rol aldıkları oyun; 30 Haziran'da saat 21.15'te sahnelenecek. Engelli sanat âşıklarının emeğinin ürünü olan oyun; sanatseverlere insanın sadece kalbiyle baktığında gerçekleri görebileceğini hatırlatacak.

        Sevgili dostum Küçük Prens, gülümseyen yıldızlardan söz eder. ENKA Eşref Denizhan Açıkhava Tiyatrosu'ndaki hayal sandalyenize oturup her birinin söyleyecek çok sözü olan bu oyunları izlerken, gökyüzündeki yıldızlara dikkat edin. Gülümsüyor olacaklarından eminim. Çünkü Erkan Can'ın deyimiyle "Tiyatro iyidir". Çünkü tiyatro iyi gelir, ruhu gülümsetir.

        Diğer Yazılar