Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Evde yemek yapmayı sevenlerle evde yapılmış yemeği isteyenlerin buluştuğu bir yer var artık: komsuyemegi.com. Hem belki annenizin şahane yemeklerinden yemek isteyen başkaları da olabilir! Bir incelemenizde fayda var!

        Komsuyemegi. com’u kuran Hilal Gencay, hem mutfakta iyi olduğunu hem de iyi ve güzel yemeği uzaktan tanıdığını söylüyor. Nefis bir fikir bulmuş! Öncelikli derdi şu; her ailenin kendine özgü yemekleri var ve bunlar kaybolup gitmesin istiyor. Ayrıca, yemek alışkanlıklarımızın tek tipleşmesinin büyük bir sorun olduğunu düşünüyor. Gencay’a göre, geleneksel lezzetlerin, tariflerin özünde bir bilgelik var ve eğer bu lezzetleri yaşatamazsak o bilgelik de bu yemeklerle beraber yitip gidecek ve yitip giden maalesef sadece yemekler olmayacak! Bir girin bakın, Komşu Yemeği’nde pek çok bölgeden yemek bulacaksınız. Çerkez Haluju, Sefarad usulü pırasalı köfte, Malatya usulü fellah köfte, Kilis usulü nohut, Tokat usulü baklalı sarma bunlardan sadece birkaçı. Gencay öyle tatlı bir barış tarifi veriyor ki, buyrun okuyun: ‘’Toplumsal beraberliğin bir halkası da yemek kültüründe gizli. Yemek kültürün bir parçası ve bir kültürü tanımanın en keyifli yollarından biri o kültürün yemeklerini yemek. Mutfakları tanırsak barışır mıyız bilemem ama kesinlikle daha az savaşırız!’’

        ÖNCE KENDİKARNIMIZI DOYURALIM DERKEN..

        ■ Ne oldu da aklınıza geldi bu site fikri? Ne gibi bir ihtiyaç üzerine çıktı? Bu fikir daha çok kendi ihtiyaçlarımız sebebiyle ortaya çıktı. Yani amacımız öncelikle kendi karnımızı doyurmaktı. İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız, çalışıyorsanız, sabah çıkıp akşam geldiğiniz bir eviniz varsa; eve geldiğinizde artık yemek yapmak için ne zamanınız ne de haliniz oluyor. Ama diğer tarafta yemek yapmak için vakti olan ve bunu büyük bir keyifle yapan bir grup var. Komşu Yemeği fikri işte bu iki grubu bir araya getirmek üzere kuruldu. Çünkü güzel yemek yemek herkesin hakkı!

        ■ Sitenin şimdiki trafiği İstanbul içinde. Bu başka illere ulaşacak mı? Komşu Yemeği şu anda sadece İstanbullu komşulara hizmet veriyor. Ama birçok şehirden “Niye burada da yok?” serzenişleri geliyor. Altyapımız platformu tüm Türkiye’ye açmaya hazır fakat biz önce bu sürecin nasıl işleyeceğini görmek istiyoruz. Komşu Yemeği’nin arka planında gönüllü bir yapılanma var. Bu grup yemeklerin kalitesini ve üyelerin site kurallarına sadakatini denetliyor. Bu yapıyı daha sonra diğer şehirlerde de modelleyebiliriz.

        ■ Komşuluk ölmemiş yaşıyor mu? Belki de böylece ölmemiş olacak. Fakat şimdiki “komşuluk” eski “komşuluk” değil. Büyük şehir insanının aynı binada yaşadığı insanlarla eskiden var olan “komşuluk pratiklerini” gerçekleştirmek için ne zamanı ne de bir motivasyonu var. Fakat büyük şehir insanına “seçebileceği komşu adayları” sunarsanız işte o zaman kendi seçtiği komşularıyla bir ilişki başlatmak için istekli olabiliyor. Bizim de amaçlarımızdan biri komşuluğun tanımını aynı binada oturmaktan biraz daha ileri götürebilmek.

        ■ Anne yemeğini özlediğinde komşunun kapısını çalabilirsin sloganlarınızdan birisi... Anneler çoğunlukta mı yemek yapanlar arasında? Evet, 43 kadın pişiren komşumuzdan 31 tanesi aynı zamanda anne ve bir pişiren komşumuzun tanımıyla “tam zamanlı ev kadını”. TEYZE, ANNE DOSTU SİTE

        ■ Bir annenin kullanabileceği kadar kolay mı bu site? Umarım. Siteyi tasarlarken bu konu bizim en önemli meselelerimizden biri oldu. Bu konuda o kadar çok konuştuk ki en sonunda tasarımı anlatmak için kendi aramızda “teyze dostu” diye bir tabir kullanmaya başladık. Sitenin tasarımı rahat ve ferah fakat kullanıcılarımıza her konuda her şeyi ayarlayabilme özgürlüğü vermek istediğimiz için sitedeki tüm fonksiyonları öğrenmek başlangıçta bir miktar zaman alabilir.

        ■ Burası motor kurye kullanmıyor, illa ki yemeği götürenle alan bir el sıkışsın istiyorsunuz. Niçin karşısınız kuryeye? Motor kuryeye karşıyız evet. Çünkü yemeği pişiren ile yemeği yiyen komşunun bir araya gelmesinin bu işin sürekliliğinde anahtar olacağını düşünüyoruz. Hiç tanımadığınız birinin yaptığı yemeği yeme fikri bazılarımız için tedirgin edici olabilir. Bu tedirginlikten kurtulmak için yapılacak en önemli şey kişilerarası güveni geliştirmek. Elini sıktığınız, tanıştığınız biri artık sizin için bir “yabancı” değil. Bu sebeple diyoruz ki “Komşu Yemeği’nde herkes bir diğeri için henüz taşımadığı bir komşusu”.

        ■ İstanbul’da her yer büfe, restoran, kaldı ki bir de çok kapsamlı bir yemek sipariş sitesi var. Bu çetin dünyada nasıl mücadele edeceksiniz? Biz mücadele etmemeyi seçtik aslında. Komşu Yemeği “hızlı ve hazır yemek” akıntısına karşı yüzen “sakin bir proje”. Bu akıntıya karşı yüzüyoruz evet ama kendimizi “hızlı ve hazır yemek” sağlayanlarla aynı yerde konumlandırmıyoruz. Bu platformun bir yemeğin, ancak malzemelerinin üretimi de adil bir süreçte gerçekleşiyorsa “adil” olabileceğini anlatmak gibi bir derdi var. Böyle bir yemek için de planlamak ve beklemek gerekiyor (Komşu Yemeği’nde bir siparişi en erken 5 saat sonra alabiliyorsunuz). Bu yanımızla tüketicinin alışkın olduğu var olan konforlu yapıya uymuyoruz. Ama zaten mesele de bu. Tüketiciyi sadece tüketen olmaktan çıkarabilmek.

        Sistem nasıl çalışıyor?

        Biri “Yiyen Komşu”, diğeri “Pişiren Komşu”. Pişiren Komşu kategorisine girmek için yemek yapmanız gerekiyor. Ancak yaptığınız en az bir yemeğin site moderasyonu tarafından onaylanmış olması da gerekli. Yiyen Komşu grubunda olanlar ise Pişiren Komşu’nun yaptığı yemekleri yiyen ve bunun için ücret ödeyen kimseler demek. Ev yemeği yemek ve evde yaptığı yemek üzerinden para kazanmak isteyenler için ideal bir platform gibi görünen site her sipariş için belli bir hizmet bedeli alıyor. Bu da sitenin ayakta kalabilmesinin yolu aslında. Siteye girdiğinizde yemeği yapan mı yoksa yiyen mi olduğunuza dair bir profil oluşturabiliyorsunuz. Ardından kategorilerin içinde canınızın ne istediğine göre karar verebiliyorsunuz. Günlük yemekler saat 8.00 ile 13.00 arasında çıkıyor. Hilal Gencay

        Diğer Yazılar