Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Marie Kondo çıfıt çarşısına dönen evlerinizi derli toplu bir mabede çeviriyor! Kondo’nun 10 tane kritik önerisi var. Kondo’ya göre eğer evinizi bu kez gerçekten toplarsanız bir daha düzenlemeye ihtiyaç duymayacaksınız. Derin bir nefes alın ve girişin!

        Ben de yapardım, ben de yazardım ne var” filan demeyin boşuna, yazılmışı var. Japon Marie Kondo’nun işi şu: Derleyip toplayıcı. Ona “eksper” deniyor. Nitekim öyle kabul görmüş ki verdiği akıllar, yazdığı kitap milyonlarca satıyor. Kitabının adı: “Temizliğin hayat değiştiren mucizesi!” Yani etrafı toplayıp düzenlemeye dair bildiğiniz her şeyi unutun. Elimizde 213 sayfalık bir kitap var. Marie Kondo çıfıt çarşısına dönen evlerinizi derli toplu bir mabede çeviriyor! Kondo’nun 10 tane kritik önerisi var. Ona göre eğer evinizi bu kez gerçekten toplarsanız bir daha düzenlemeye ihtiyaç duymayacaksınız. Derin bir nefes alın ve girişin! Biraz zaman ayırmanız gerekecek elbette ama o vakti hemen şimdi ayırın. Ne kadar çabuk başlarsanız toplamaya o kadar iyi!

        ÖNCE AT SONRA TOPLA

        Eğer atmadan toplamaya başlarsanız yine o dolaplara, çekmecelere sığmayacaksınız. Atmayı bitirmeden toplamaya başlarsanız muhakkak en kısa zamanda yine her yer dağılacak ve yine başa döneceksiniz. Bir Kondo Kanunu diyor ki: İhtiyacınız olmayan her şeyi ama her şeyi atın!

        KOLAYDAN BAŞLAYIN

        Evinizi toplamaya eğer eski aşk mektuplarınızdan ya da eski fotoğraf albümlerinden başlarsanız en iyisi kendinize bir de kahve koyun! Çünkü bu parçalar evinizin muhtemelen en son atılacak parçaları. Önce giysi dolabınızdan başlayın, sonra kitaplara, gazetelere, faturalara, sonra da mutfaktan atmanız gerekenler ve en son duygusal bağınız olan parçalara gelin!

        UNUTULAN PARÇA GİDER

        Toplamaya önce kıyafetlerinizden başladığınız için şöyle yapacaksınız, evinizin her ama HER köşesine tıkıştırdığınız, bavullara, hurçlara doldurduğunuz tüm kıyafetlerinizi ortaya dökün. Ve buradan ayırmaya başlayın. Eğer kıyıda köşede unuttuğunuz bir kıyafetinizle karşılaştıysanız, üzgünüm, bu kıyafetinizle vedalaşma vaktiniz çoktan gelmiş. Ben değil Kondo böyle diyor!

        SEVMEDİĞİNİZ HER ŞEYİ ATIN

        Gerçek, kusursuz bir temizliğin peşindeyseniz hiçbir eşyanızı düşünmeden atmayın. Şöyle yapacaksınız: Öyle eline geleni atmak yok. Önce atmayı düşündüğünüz parçayı elinize alıp birkaç saniye sizin için anlamını düşünmelisiniz. Kondo der ki, “Elinizdeki parça size neşe, keyif veriyorsa onu o anda hissedersiniz. Eğer hiçbir his vermiyorsa, atın gitsin.” Bunu özellikle kitaplarınız ve giysileriniz için denediğinizde yüzde 100 sonuç veriyor!

        EVRAK TEMİZLİĞİ

        İşin zor kısmı burası! Kondo’ya göre bütün kâğıtlarınız bir yerde durmalı. Ancak şöyle: İkiye ayıracaksınız. Saklamanız gerekenler ve okumanız gerekenler. Nuhnebiden kalma fişler, kredi kartı ekstrelerini de atmalısınız. Tutmanız gereken şeyler: İmzaladığınız her türlü kontratlarınız ve sigorta poliçeleriniz, başka da bir şey yok.

        AYNUR TEYZE’NİN HEDİYESİ ESKİ VAZO

        Aynur teyzenizin size verdiği vazo, Nurten teyzenizin hediye ettiği kırlentler, ne yapıyorsunuz onlarla? Bunlar ilk kez bir eve çıkarken size gelen hediyeler ve duygusal bir bağınız var değil mi, tamam, o zaman artık hoşçakal demenizin vakti geldi. Daha ne kadar saklayacaksınız, eğer antika bir değeri yoksa! Kondo şöyle diyor: Bu parçaya sizinle geçirdiği vakit için teşekkür edip artık elinizden çıkarmalı, kenara ayırdığınız kutuya koyup bağışlamalı, başkalarına vermelisiniz. Bu attığınız eşyaya dair suçluluk duygunuzu yüzde 100 azaltacak. Ve ayrıca kendinize sorun: “Bunu niye saklıyorum? Bana mutluluk veriyor mu? Yoksa hayatımın bir parçası olarak tutmamın asıl sebebi ne?” Eğer kendinize dürüst davranıp gerçeği söyleyebiliyorsanız ya tutacak ya vereceksiniz. En iyisi verin biraz da başkası baksın!

        PAHALI SAKLAMA KUTULARI ALMAYIN

        Kondo’ya kalırsa, oradan buradan aldığınız havalı saklama kutuları yerine en iyisi ayakkabı kutularınız! Çünkü o aldığınız şık kutular uyum sağlasın diye başka bir şık kutu daha alacak ve içine tıktıklarınıza bir daha dönüp bakmayacaksınız. En azından ayakkabı kutusu masrafsız. Bu arada, eve aldığınız ve üst üste saklayarak hep en üsttekini kullandığınız tepsilerinizi bile bunlara (dik bir şekilde) koyarak tepsi kutuluğu yapabilirsiniz! Bir deneyin.

        NASIL KATLAYACAĞINIZI ÖĞRENİN

        Pantalonları, kalın kalın paltoları, narin elbiseleri tabii ki böyle katlayamazsanız ama tişörtleri, yumuşak kazakları, uzun kolluları katlayacağınız metodun adı: Konmari metodu. Kondo kanunlarına göre bugüne kadar 10 parça yerleştirdiğiniz yere şimdi en az 20 en fazla 40 parça yerleştirebileceksiniz. Youtube’da videoyu Kondomari metod diye aratın lütfen!

        EŞYALARINIZA İNSAN MUAMELESİ YAPIN

        Eşyalarınızın sizi koruduğunu, işinize yaramak için beklediklerini unutmayın. Bu onlarla kurduğunuz karşılıklı bir ilişki. Dolayısıyla eşyalarına çok iyi davranan anneannenizi anlayacağınız bir gün gelecek, bu arada herkes görevini yerine getirdikten sonra eşyalarınızdan bir gün ayrılmanız gerekiyorsa ayrılacaksınız.

        Diğer Yazılar