Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir’e yeni stad konularının açıldığı 2011 tarihinden bu yana yaşadıklarımızla ilgili çok yazı yazdım. Ama hiçbir zaman, siyasi bir kavga olduğuna ve bu nedenle İzmirli’nin eziyet çektiğine dair tek satırım yoktur.

        Siyaseti de sevmem, spora siyaseti sokmaya çalışanı da.

        Dün sabah İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Karşıyaka Belediye Başkanı Mutlu Akpınar’la birlikte yaptığı, daha doğrusu yapmak zorunda kaldığı basın toplantısına katıldım.

        Farklı bir açıklama ve müjdeli haber alacağımı umarak gittiğim toplantının, siyasi yanının daha ağırlıklı olduğunu görünce, şaşırmadım dersem yalan olur.

        Kocaoğlu Karşıyaka’ya yapılacak Yalı, Göztepe’ye yapılacak stadlara olan tavrını, kendisinin yaptığı teklifleri, şu an gelinen durumu anlatırken, umutlarım daha da azaldı.

        Bu yıl başlamasını umduğumuz tesislerimizin bir çıkmazın içinde boğulduğu açıkça belli oluyordu Kocaoğlu’nun anlattıklarından.

        Ak Parti İzmir milletvekillerinin direttiği, “Davayı geri çeksin” söylemine karşı “Bizim bir davamız yok. Aslen onların üst mahkemeye açtıkları davayı geri çekmeleri lazım” deyince Kocaoğlu, İzmir’in stadlarına kavuşamamasının nedeninin siyasi olduğuna dair düşüncelerim arttı.

        Aziz Kocaoğlu anlattıklarının tamamında haklıydı. Projesiz ihaleye çıkılması, imar mevzuatının gereklerinin yerine getirilmemesi. Stadların seyirci sayısının İzmir’in ihtiyacını karşılayamayacak olması. Sormadan, soruşturmadan afet toplanma merkezlerinin stad yeri olarak seçilmesi. Şehir merkezinde olması nedeniyle trafik sorununu büyütecek olması. Ve de emrivaki yapılması..

        Açık açık da söylüyor Kocaoğlu stadların yapılacağı yere karşı olduğunu. Buna rağmen, Karşıyaka, Göztepe ve Alsancak’ta bulunan belediye arazilerini bila bedel spor ve otopark yapılmak üzere meclisten geçirdiklerini.

        İhalelerin iptal edilmesine neden olan, imar planlarının uygun şekilde yapılmaması. Spor Bakanlığı’nın bir üst mahkemeye yaptığı başvuruda bu değişiklikleri yapmadan devam etme isteği var. Aslında Kocaoğlu’nun ısrarla söylediği gibi davayı geri çekip, ihaleyi iptal eden Ankara 18. İdare Mahkemesi’nin gerekçelerini yerine getirmeyi deneselerdi, bu kadar zaman kaybetmiş olmayacaktık.

        Stad yerleri için Örnekköy, Karşıyaka Eshot Garajı ve Kaynaklar’da otoban yanındaki karayollarına ait arazi tartışıldı günlerce. Sonra da Göztepe Gürsel Aksel ve Karşıyaka Stadı’nın yerine karar verildi.

        ———————————

        YA ALSANCAK STADI

        Ama hep havanda su dövdük. Sonuçta baktığında İzmir’e verilen 2 stad sözü yerine gelmediği gibi bir stadı (Alsancak’ı) da kaybettik. 2014 yılından beri hizmet vermiyor emektar tesis. Depreme dayanıksız diye yıkıldığınla kaldı. Daha ihalesi bile yapılmadı. Geçtiğimiz günlerde gördük projesini. Tribünler yıkıldı, tasarruf etmek için bırakılan çimlerini suluyorlar, bozulmasın diye.

        Ne engeli var, hiç.

        Büyükşehir Belediyesi Alsancak Stadı’nda olan arazisini de stad yapımı için bakanlığa devretti.

        Peki ne bekleniyor.

        O da belli değil.

        Yani; Karşıyaka ve Göztepe stadları gibi bir sürü sorunu yok çözülmeyi bekleyen. Ama olmuyor.. 2. sezonu geçirdik, 3. sezonun içindeyiz Alsancak Stadı olmadan.

        Gürsel Aksel’e yapılacak stad için sorun yaratan 150 metrekarelik şahıs arazi için Bakanlar Kurulu’ndan “Acele Kamulaştırma” kararı çıkarılabiliyorsa, Alsancak Stadı’nın bugüne kadar niye bitmediğinin bir açıklaması olması gerekiyor.

        İşte bu nedenle başında da söylediğim gibi düşüncelerim değişti.

        Eğer, “Siyasi değil” yanıtı gelirse, o zaman neden sorusunu sorarım.

        Aldığım cevaplara göre düşünür, taşınır, nasıl dün Aziz Kocaoğlu’na hak verdiysem, o zaman da teraziyi çalıştırırım.

        Bir de, Kocaoğlu’nun, “50’şer milyondan iki stad 100 milyon. Ne bizi yorun ne kendinizi. Bırakın Örnekköy’e ve Menderes Tekeli’ye stad yapayım. Bakanlığın parası da cebinde kalsın” teklifine yeni cevabınız ne olacak.

        Onu da duymak lazım.

        Amaç stad yapmak değil mi.

        İzmir’e tesis kazandırmak değil mi.

        İşte; bu isteğe verilecek yanıt her şeyi anlatacak.

        Diğer Yazılar