Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Antalya’daki 54. Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Buluşması konuklarından olan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın tesis yatırımlarıyla ilgili görüşlerini 15 Ocak pazartesi günü köşemde yazmıştım.

        Yatırım planları arasında İzmir’e yapılanları az bulduğumu belirtip, şöyle bitirmiştim: Nerede oynayacağını bilmeyen futbol kulüp yöneticileri.

        Antrenman yapacak yer bulamayan cimnastikçiler, hentbolcular, basketbolcular ve diğer branşların sporcuları.

        Sonra da Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın sporda tesisleşme ile ilgili açıklamaları.

        İzmir için bir tutarsızlık yok mu sizce de.

        Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan telefonla arayıp, biraz da sitemli bir giriş yaptı ve “Çok zengin olduğumu düşündüm. “Baykan’ın tesisleri” diye başlık atmışsınız dedi. Sonra da İzmir’e yapılanlar ile ilgili yanıtlarını uzun uzun anlatmak yerine, bir yazıyla göndereceğini söyledi. Sonrasında gelen açıklamasından parça parça aktarmaya başlayalım.

        ************

        2002 yılından 2011’e kadar

        Mehmet Baykan şöyle giriyor söze: 2011 yılında Bakanlığın kurulmasıyla birlikte Spor Genel Müdürlüğü bütçesi eski dönemlere göre kat kat artmıştır. Özellikle bu rakamlar geldiğimiz günden itibaren halkın spora yönelmesi, milli sporcuların sayılarının arttırılması, çocuk yaştan itibaren sportif aktivitelerin yaygınlaştırılması amacı ile tesisleşme hamlesi başlatılmıştır. 3 slogan ile yola çıkılmıştır;

        Yüzme havuzu olmayan il kalmayacak

        Spor salonu olmayan ilçe kalmayacak

        Amatör sporcular için çim sahasız tesis kalmayacak.

        2002 yılına kadar devletimiz tarafından 1.575 spor tesisi yapılmışken, 2002 sonrasında günümüze bin 913 spor tesisi yapılmış olup toplamda Türkiye genelinde 3 bin 488 spor tesisimiz yer almaktadır. 2002 sonrasında yapılan bin 913 spor tesisinin yarısından fazlası ise 2011 sonrasında inşa edilmiş olup, yeni spor tesisleri yapılmaya da devam edilmektedir.

        ************

        11 milyar lira bütçe ayrıldı

        Genel Müdür Baykan’ın ülke stadlarına yatırımlar ile ilgili açıklamaları şöyle: Avrupa ve Dünya Şampiyonalarının ülkemizde yapılabilmesi için ülke stadyumlarımızın belli bir kapasite de olması şartı bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra 1930’lu yıllarda yapılmış ve depremsel açıdan sorun yaratacak stadyumlarımız yer almaktaydı.

        Seyircilerin can güvenliğinin dikkate alınması ile birlikte stadyumlarımızın hem yenilenmelerini sağladık, hem de Avrupa standartlarında modern yapılar inşa ettik, hem de şampiyonalara aday olabilme alternatiflerimizi artırdık. Bu planlamaları 2011 yılında hedefleyerek 32 adet modern stadyum hamlesini başlattık ve 2017 yılı sonu itibarı ile 14 stadyumun yapımı tamamlandı, 12 adetinin yapımına devam edilmekte olup, 6 adeti ise proje ve ihale aşamasındadır.

        Yukarıda Türkiye geneli için 2011 sonrası başlatılan tesisleşme hamlesinde 11 milyar TL’yi bulan bütçe harcanmıştır. Bu bütçenin 600 milyon TL’si İzmir iline ayrılmış olup, 3 adet stadyum, yeni spor tesisleri ve mevcut tesislerin modernizasyonu için harcanmaktadır.

        ************

        Alsancak, Göztepe ve Karşıyaka stadı

        Baykan, İzmir’e yapılacak stadlarla ilgili olarak şöyle devam ediyor: İzmir’de en büyük yatırımlarımızın başında gelen 3 adet stadyum projemizden, 1929 yılında yapılarak hizmete açılan Alsancak stadyumunun ağustos 2014 tarihinde Genel Müdürlüğümüz tarafından hemen yıkım çalışmalarına başlanılmıştır. Mevcut haliyle karşılıklı 2 tribünden oluşacak şekilde proje çalışmalarına başlanılmıştır. Stadın ihalesi Nisan 2017 yılında yapılmış, ve ruhsat alınamamış olup, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ruhsatı verilecektir.

        Ayrıca 2014 yılının başında aynı tarihlere yakın ihaleleri yapılan Göztepe, Karşıyaka, Samsun, Kocaeli, Sakarya stadyumlarının son durumlarına bakıldığında Göztepe ve Karşıyaka stadyumları hariç diğerleri tamamlanarak hizmete açılmıştır. Ancak; yerel itirazlar neticesinde durdurulan Göztepe ve Karşıyaka Stadyumlarının yine mevcut yerlerine aynı kapasite ile yapılması için çalışmalara rağmen itirazlar devam etmiş ve bu sebeple stadyumların ihaleleri yeniden yapılarak yapımlarına ancak başlanılabilmiştir.

        ************

        Olimpik havuz proje safhasında

        Yıllardır beklediğimiz olimpik havuz için Genel Müdür diyor ki: İzmir tam olimpik yüzme havuzu yaklaşık 30-35 milyon TL maliyetle Genel Müdürlüğümüz yatırım programında ödeneği ile mevcuttur. Proje çalışmaları devam etmesine rağmen, aynı ada içerisinde hem atletizm, hem jimnastik, hem de diğer spor branşlarının sporcularının konaklayacağı Kamp Eğitim Merkezi’nin ruhsatı, yerel zorluklara rağmen yapı tamamlandıktan sonra çözüme kavuşturulabilirmiştir. Özetle; İzmir ili başta olmak üzere 2011 sonrasında Genel Müdürlüğümüz olarak dev bir tesisleşme hamlesi yapılarak sporcuların tesisimiz yok diyemeyeceğiz günlere ulaşmış durumdayız.

        ************

        Oranlarsak, yüzde 5 civarında

        Genel Müdür Baykan’ın açıklamaları ve anlattıklarına bakarsak, total yatırım içinde İzmir’e yapılan 550 milyon 535 bin TL yatırım bütçesi toplam yatırıma oranlandığında İzmir’e düşen pay yüzde 5 seviyesinde görülüyor. Ancak, gönderilen ek listede yapılanlara bakıldığında en ciddi tamamlanan yatırım Halkapınar Cimnastik Salonu. İkinci sıradaki Alsancak Stadı fiziki gerçekleşme seviyesi yüzde 5.

        Göztepe Stadı yüzde 5, Karşıyaka Stadı yüzde 1. Olimpik yüzme havuzu proje aşamasında. Diğerleri gençlik merkezi, yan futbol sahası, beldelerde spor salonu, ikmal ve onarım olarak görünüyor. Elbette bunlar da olmalı.

        Ama..

        Rakamsal olarak değil de, yükselen tesisler olarak göze çarpan örnekler görsek daha memnun olacaktık.

        Diğer Yazılar