Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Attila Doğudan’ın 30 yıl önce Avusturya’nın başkenti Viyana’da kurup hızla büyüttüğü ve bütün geniş organizasyonlarda karşımıza çıkan Do&Co ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla yerde karşılaşacağız, şaşırmayalım. Dünyanın pek çok ülkesinde 27 mutfağa sahip, 60 havayolu şirketiyle çalışan ve yılda 150 milyon insanı doyuran şirket, şimdi de Fransa’nın 160 yıllık gurme marketi Hediard’ı satın aldı. Hediard, Paris’in kalbinde Madeleine Meydanı’ndaki marketiyle uzun yıllardır gurme gıdalar ve özel günlerde hediye seçeneği olarak ilk akla gelen yerlerden biri. Do&Co’nun pek çok alandaki yatırımı yanında Hediard operasyonu Attila Doğudan’ı sanki daha farklı heyecanlandırmış. Bu, önceki akşam Paris’te düzenlediği açılış töreninde gözleniyordu. Heyecanlı çünkü bununla eşzamanlı bir başka yeni girişim de Fransa’da düzenlenecek UEFA Euro 2016’nın yeme içme ihalesi. Hediard, bu ihaleye girerken Doğudan’ın elini güçlendirmiş. DO&CO’yu 800 milyon dolar cirolu bir gruba dönüştüren Attila Doğudan, bu yılın ilkbaharında bir yandan Fransa’da gerçekleşecek “UEFA Euro 2016”nın yeme-içme ihalesine hazırlanırken, 1854’te Paris’te kurulan Hediard’ı da 6 aylığına kapatıp yeniden yapılandıracak.

        FRANSA’DA FUTBOL ŞÖLENİNE SERVİS

        Ferdinand Hediard, dünyanın çeşitli ülkelerinde gördüğü gıda ürünlerini raflara koyacağı marketi 1854’te hizmete açmış. Zamanla İngiliz ve Monako’lu yatırımcıların eline geçen Hediard, son 7 yılda bir Rus yatırımcıyla yola devam ederken finansal zorluklar yaşamaya başladı. Bunun üzerine stratejik bir yatırımcıya satışı gündeme geldi. Doğudan, Hediard ihalesinde jüriyi andıran heyetin önüne çıktı. DO&CO’yu kurduktan sonra 30 yıl önce Türk Hava Yolları (THY) ile Turkish-DO&CO ortaklığına giren Doğudan, Avusturya’nın önde gelen markası Demel’i de satın aldı, Viyana’da bir otel açtı.

        PİYASA DEĞERİ 600 MİLYON DOLAR

        DO&CO’nun cirosu 800 milyon dolar. Önümüzdeki yıl 1 milyar dolar öngörülüyor. Şirketin hisseleri Borsa İstanbul ve Viyana Borsası’nda işlem görüyor. Hisselerin yüzde 58’i halka açık. Şirketin piyasa değeri 600 milyon dolar dolayında. Doğudan şimdi, Hediard’ın Fransa’daki tarihi yerine sahip çıkıp, onu yeniden yapılandıracak. Euro 2016’da markayı DO&CO ile birlikte kullanacak. Satın alma bedeli dahil Hediard’a önümüzdeki 3 yılda 100 milyon dolar yatıracak. Euro 2016’daki 24 karşılaşmayı Fransa’nın 10 ayrı kentinde izleyecek 200 bin VIP konuğa ve bir o kadar da gazeteci-görevli personele servis verilecek. Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez 2016’daki bu turnuvada 24 milli takım yarışacak. 10 ayrı kentte, 51 karşılaşma olacak. Yeme-içme cirosu 60-80 milyon dolar düzeyinde gerçekleşecek.

        UZAKDOĞU’DA DA HAVAYOLLARI IÇIN MUTFAK KURACAK

        DO&CO’nun Başkanı Attila Doğudan, şirketinde yaklaşık 9 bin kişinin çalıştığını söyledi. Şirket büyümek için arayışlarını sürdürüyor. Doğudan bu konuda, “New York, Londra, Paris, Chicago, Frankfurt başta olmak üzere dünyanın 27 önemli kentinde mutfağımız var. Örneğin New York’taki mutfağımızda 600 kişi çalışıyor. DO&CO’nun cirosunun yüzde 65’i havayolu şirketlerinden. Turkish-DO&CO, ciroda 3’te bir paya sahip. Şirket Kore’de de bir yer hizmetleri şirketi aldı. Onun ruhsatıyla Uzakdoğu’da da havayolu şirketleri için mutfaklar kuracak” diye konuştu.

        FORMÜLLERİ DO&CO İLE PAYLAŞTI

        Attila Doğudan, Hediard’ı aldıktan sonra, kurucu aileyle bağlantı kurdu. Ailenin 4’üncü kuşak temsilcisi Benita Krusel, Hediard’ın geçmişine ilişkin notlarını, başta reçeller olmak üzere çeşitli formüllerini de DO&CO ile paylaştı.

        Diğer Yazılar