Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, bu yıl Zoe Ryan küratörlüğünde “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığıyla düzenlenecek. 1 Kasım-14 Aralık arasında bienalin ortak alanı olan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek bienalin bu yıl yine ilginç ‘ilk’leri var.

        Önceki gün bienali konuşmak üzere İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile bir araya geldik. Bienali geçen yıl ücretsiz yapan İKSV, çok olumlu geri dönüş almıştı. Eczacıbaşı daha geniş kitlelere tasarımı benimsetmek istiyor. Bienal, artık bir grup sanat meraklısına ulaşacak bir etkinlik değil. Simitçilerin kağıt ambalajlarında, kasap önlüklerinde, poşetlerde hep aynı slogana rastlayacak İstanbullular: “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil:” İstanbul Tasarım Bienali, Başbakanlık Tanıtım Fonu ve Kültür Bakanlığı’ndan da destek alıyor. Bunun yanında sponsorluk desteği yüzde 66, tanıtma fonu desteği yüzde 18 oranında. Bienal, sadece nakdi değil, ayni desteklerden de yararlanıyor.

        MÖNÜDE ÇEKİRGE

        Tasarım Bienali’nin öncesinde Ferahfeza Lokantası’nda buluştuğumuzda mönüde balık ve et yanında bir de ızgara çekirge vardı. Önce herkes sessizce birbirine baktı, sonra bunun anlamı anlaşıldı. İKSV yemek mönüsünü hazırlarken, bienalde yer alacak bir proje için merak uyandırmış, bir tür ön tanıtım yapmış. Togolu sanatçı Mansour Ouranah’ın bir projesi bu. Ouranah, dünyadaki hızlı nüfus artışı ve açlık tehlikesine dikkat çekmek için insanların çekirge yemesini önermiş. Şu anda ABD’de yaşayan, ancak ülkesi Afrika’da protein yetersizliğine deva arayan sanatçının LEPSİS: Çekirge Yetiştirme Sanatı adlı eseri de Galata Rum İlköğretim Okulu’nda sergilenecek. Bülent Eczacıbaşı, bugün çok hayal ürünü gibi görünen bu projenin gelecekte herkes için normal olabileceğini de şöyle anlattı: “Ben 3D yazıcıları ilk kez 2012’deki Tasarım Bienali’nde görmüştüm. Şimdi neredeyse her evde var. Birkaç yıl sonra çekirgelerin sizin mutfaklarınıza girmeyeceğine kim garanti verebilir?”

        53 SANATÇIYI AĞIRLAYACAK

        Tasarım Bienali 53 sanatçının projesine ev sahipliği yapıyor. 200’ü aşkın sanatçının katıldığı bienalde eserlerin dörtte biri Türk sanatçılara ait. Arçelik, Doğuş Grubu&Bilgili Holding, Enka Vakfı ve Vitra’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen bienal, 1.5 ay boyunca ücretsiz gezilebilecek. Ortak alanı Galata Rum ilköğretim Okulu olan bienalin tüm katlarında yaklaşık 2 bin 300 m2’lik alan sergilemeye ayrılacak.

        Diğer Yazılar