Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Limanı’daki ticaretin yarısını yapan Arkas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas kendi ifadesi ile ‘her zaman sahaya inmeye hazır’. Arkas özelleştirme sürecindeki limana şimdiden talip

        Yılda 1 milyon konteyner ve 15 milyon ton yükle dünyanın 28’inci, Türkiye’nin en büyük deniz taşımacılığı şirketi olan Arkas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın aklında hep İzmir Limanı var. Şu anda İzmir Limanı’ndan yapılan taşımacılığın hacmi 800 bin ton, İstanbul’daki kendi limanında bunun iki mislini yapan Arkas, suyu az olan limanı pisti kısa olan havaalanına benzetiyor. Deniz taşımacılığında maliyeti düşürmek için gemi boyutlarının giderek büyüdüğünü, bunun da İzmir Limanı’nı zaman içinde trafiğin dışına atacağını söylüyor. İzmir Limanı’ndaki işin yarısını yapan Arkas özelleştirme portföyünde bulunan İzmir Limanı için, “İhaleye çıkarsa tabii talip oluruz” dedikten sonra ekliyor: “İzmir için her zaman sahaya inerim.” Lucien Arkas ile Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA’yla birlikte yürüttükleri proje için bir aradayız. Konu, deniz taşımacılığı, Arkas Holding’in her yıl yüzde 10-15 büyüdüğünü portföyüne yeni rotalar eklediğini belirten Arkas, “Son 20 yılda gemi boyutları, maliyetleri düşürmek için o kadar büyüdü ki, safdışı kalmamak için limanları da büyütmek zorundasınız” diyor.

        UZAKDOĞU YANAŞAMAZ!

        2007 yılında ihaleye çıkan İzmir Limanı için dört grup yarışmıştı. Global- Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri grubu 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle ipi göğüslemişti. Ancak 29 ay süren hukuki süreç, 2008 global kriziyle birleşince alıcılar teminatları yakarak çekilmişlerdi. Lucien Arkas, yeni dönemde İzmir Limanı’nın mutlaka taranması gerektiğini şu örneklerle anlatıyor: “Kuzey Avrupa’ya giden gemiler zorlanmaya başladı. Uzakdoğu’dan gelen gemilerin hiçbiri bu limana giremez. Böyle giderse sadece Akdeniz’e giden gemiler yanaşabilecek. Ben bu limandaki ticaretin yüzde 50’den fazlasını yapıyorum.”

        1 MİLYAR LİTRE SUYU KORUDULAR

        ArkasTURMEPA II teknesi, 8 yıldır Çeşme koylarını dolaşarak tekne atıklarını topluyor. Sekiz senede, atıklarını veren tekne sayısı 9 kat, toplanan atık miktarı ise 17 kat artmış. Bu sürede toplam 2.022 tekneden 1 milyon 500 bin litreye yakın sıvı atık toplanmış. 1 litre yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği düşünüldüğünde, bugüne kadar Çeşme’de toplanan 1000 litreye yakın sintine (yağlı su) ile yaklaşık 1 milyar litre suyun kirlenmesi önlenmiş. Kirlenmesi önlenen su miktarı, yaklaşık 160 olimpik havuz hacmine, bu da ortalama 5 milyon kişinin günlük su ihtiyacına eşdeğer. TURMEPA, önümüzdeki dönemde başka bölgelerle de çalışmalar yapacak. TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, bu işin sivil toplum örgütlerinin değil yerel yönetimlerin işi olduğunu söylüyor, Çeşme Belediye Başkanı’na da bizim aracılığımızla mesaj veriyor: “300 bin liralık bir tahsisatla ikinci tekneyi de alalım. Çeşme’nin denizini kurtaralım.”

        Şarap ve zeytinyağı Arkas’ın büyüyen işleri

        Herkes taşımacılığıyla tanır ancak Lucien Arkas, iki hobisini de zamanla işe çevirmiş ve büyütmüş bir işadamı. 70 yıllık zeytinyağı markası Kristal’in çoğunluk hisselerinin sahibi olan Arkas, şimdi makinelerini yenileyip pazar payını da artırmak istiyor. O günkü sohbetten öğrendiğimize göre 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi de en iyi müşterilerindenmiş. Torbalı’da 1300 dönümde şarap bağları bulunan Lucien Arkas, orada da çok yol almış. Arkas yılda 1 milyon 300 bin şişe şarap üretiyor ve bir süredir Fransızlara da satış yapıyor.

        Diğer Yazılar