Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Marine Harvest’ın Yönetim Kurulu Başkanı

        ve hissedarı Ole Eirik Leroy, 4 yıl önce

        hisselerini satarak Leroy firmasından ayrıldı.

        Türkiye Genel Direktörü Bülent Işık da 22

        yıldır somon sektöründe (sağda).

        Obeziteyle boğuşan ABD’de geçtiğimiz yıl yapılan bir çalışmaya göre 84 bin kişi yetersiz deniz ürünü tüketimine bağlı nedenlerle hayatını kaybetti.

        Brezilya’da hükümet deniz ürünleri tüketimini bir politika olarak belirledi. ABD, Breziyla ve Avrupa’da hükümetlerin su ürünlerine odaklanan politikalarında artış yaşanıyor.

        Ve gelecekte, doktorların, sigara içen hastalarına, “Haftada kaç öğün balık tüketiyorsunuz?” diye sorması bekleniyor.

        Tüm bu veriler, Türkiye pazarına kendi ofisini açarak giren dünyanın en büyük somon balığı üreticisi Marine Harvest’in Yönetim Kurulu Başkanı Ole Eirik Leroy’dan. Somon üretimini Norveç, İrlanda, İskoçya, Şili, Kanada ve Faroe Adaları’ndaki deniz çiftliklerinde gerçekleştiren Marine Harvest, 7 yıldır distribütörler yoluyla ulaştığı Türkiye pazarına bu kez kendisi, üstelik de büyük bir iddiayla giriyor: Yıllık 100 gram olan somon tüketimini tıpkı İsveç ve Norveç’te olduğu gibi 10 kilogram düzeyine çıkarmak.

        Dünyanın yüzde 70’i okyanuslarla kaplı. Ancak gıdanın sadece yüzde 2’si okyanuslardan karşılanıyor. Türkiye’deki somon piyasasının ise oldukça kısa bir geçmişi var. Ole Eirik Leroy, bu konuda Alarko Holding’in öncülüğünü hatırlatıyor.

        CİRO 3.4 MİLYAR DOLAR

        Ürettiği somonlar dünyada 70 ülkede tüketilen, hisseleri Osla Borsası ve New York Borsası’nda işlem gören Marine Harvest’in 2014 cirosu 3.4 milyar dolar. 2015’te Türkiye’ye 3 bin 600 ton ithalat yapılması ve 55 milyon lira ciroya ulaşılması hedefleniyor. Somon soğuk suda yetiştiği için Türkiye’de yetiştirilmesi mümkün değil. Ancak şirket, tüm zincir marketlere hem çiğ, hem de işlenmiş ürünlerle ve üstelik rekabetçi bir pazarlama stratejisiyle girecek. Norveç Hükümeti’nden de destek alacak reklam kampanyalarıyla televizyon ve yazılı basında somonun önemi ve pişirme teknikleri tanıtılacak.

        Marine Harvest, 2014’te Türkiye’de ayda 200 ton somon satmış, 2005 hedefi ayda 300 ton satış miktarına ulaşmak.

        Türkiye pazarına “mavi devrime liderlik edeceğiz” sloganıyla giren dünyanın en büyük somon üreticisi Marine Harvest’in dün düzenlediği tanıtım toplantısında Türk yemekleri somonla yeniden yorumlandı. Mönüde somon çiğ köfte, somon bayıldı, somon içli köfte ve somon göğsünden oluşan 35 çeşit yemek vardı.

        Diğer Yazılar