Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kesmesek de yaşlandırsak daha iyi olmaz mıydı?

        Her gün başka bir yerden ağaç katliamı haberi geliyor. İnsanlar karşı çıkıyor, ağaçların önünde nöbet tutuyor. Ağaçlar mahkemelik oluyor, insanlar güvenlik güçleriyle karşı karşıya geliyor. Kasım ayı başında Manisa’nın Soma İlçesi’nde 6 bin zeytin ağacı kesildi, önceki gün Yalova’da üstgeçit yapılacak diye 158 ağacı kestiler.

        Ağaç, 1.5 yıldır pek çok siyasi tartışmanın tam ortasında! Oysa gelecekte bizi bekleyen en önemli tehlike iklim değişiklikleri, kuraklık, buna bağlı meteorolojik felaketler. Ağaç aslında her zaman olduğundan daha da kıymetli.

        Bunları, dün İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Flower Show’u gezerken bir kez daha düşünüyorum. Üç salonda düzenlenen ve bu akşam sona erecek fuarda en çok ilgi gören, 200- 300 ve hatta 1000 yıllık ağaçların sergilendiği stant. İnsanlar yıllanmış ağaçların karşısında donup kalmış, herkes fotoğraf çekiyor, daha yakından bakmak için içeri giriyor. İtalya’dan, Japonya’dan ithal edilen bu ağaçlar 30 bin liradan 100 bin liraya kadar alıcı buluyor.

        İstanbul’un iki ayrı bölgesinde serası olan Cem Botanik, İtalya’dan her biri 1000 yaşında üç tane zeytin ağacı getirmiş. Fiyatları 100 bin lira. Peki ne yapılacak bu ağaçlar? Birini Gaziantep Belediyesi satın almış bile. Diğer ikisi henüz serada.

        Bu sektör, büyük inşaat firmaları ve belediyeler için son yıllarda çok önemli. Ama pek çok insanın da hobisi. Özellikle yoğun iş hayatından sonra kendine zaman ayıran herkesin eli toprağa değmek istiyor.

        2011’DE BÜYÜK SIÇRAMA

        Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen fuarla ilgili CYF Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Yüksel ile de sohbet ettik. Yüksel’in anlattığına göre Türkiye süs bitkileri ihracatı 2011 yılında yaptığı sıçramanın ardından 3 yıldır daha stabil bir çizgide ilerliyor. Özellikle canlı bitkiler başlığı altında yapılan ihracatın 2011’de 21 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkması sektörün en büyük itici gücü olmuş. Geçtiğimiz yıl ise 77 milyon dolar ihracatla rekor kırılmış. Bu yılın ilk 10 ayına ait ihracat rakamları da 71 milyon dolar.

        Sektörde yapılan en büyük yatırım geçtiğimiz yıl Yalovalı 40 firmanın birleşerek TİGEM’e ait 1500 dönümlük araziyi 30 yıllığına kiralaması. Yalova Garden adı verilen bu geniş arazide büyük bir çiçekçilik yatırımı yapılıyor. Türkiye, küçük süs bitkilerinde ihracatçı konumunu güçlendirirken ağaç ve büyük bitkilerde özellikle İtalya, Belçika, Almanya, Macaristan ve Polonya’dan önemli miktarda alım yapıyor.

        HER ŞEY DAHA AZ SU ODAKLI

        Üretim süreçlerinde artık tüm sektörlerin önceliği çevreye daha az zarar vermek, suyu daha az tüketmek, karbon salımını azaltmak. Sektör çiçekçilik olunca tabii bütün Ar-Ge çalışmaları su tasarrufu üzerinde yoğunlaşmış. Damla sulama yerine terleme yöntemiyle sulayan borular bu alanda yapılmış en son yeniliklerden biriydi. Fuar bu yıl 50 ülkeden ziyaretçi almış. Pek çok yabancı firma da Türkiye’de partner bulmak üzere fuara katılıyor.

        Diğer Yazılar