Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sabancı Vakfı’nın desteklediği Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın (BMOP) üç bileşeni olan bir çalışması var. ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme’, ‘Mor Sertifika Programı’ ve ‘Sabancı Vakfı Hibe Programı’. Bu çalışmaların toplumsal hayata yansımalarının açıklanacağı toplantı için önceki gün bir grup gazeteci, Gaziantep’teydik. Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ev sahipliği yaptığı ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın katıldığı toplantı salonunda davetlileri koltukların üzerine konmuş tek soruluk bir anket formu karşıladı: “Karşı cins olsaydınız, nelerden rahatsız olurdunuz?” Bu soru, durup dururken sorulmadı. Ama bir anda kadına şiddetin sembolü haline geliveren Özgecan Aslan cinayetinin tam da üzerine geldi. Bu soru, Sabancı Üniversitesi akademisyenlerinin geliştirdiği ‘Mor Sertifika Programı’ ile lise öğretmenlerinin toplumsal cinsiyet farkındalığını artırmak amacıyla geliştirilen bir çalışmanın temel sorusuydu. Gençlerin, karşı cinsin yerine geçip cinsiyet meselesine oradan bakmasını amaçlayan.

        2006 yılından bu yana düzenlenen çalışmaya son iki yılda 11 ilden 500’e yakın lise öğretmeni katılmış.

        Peki gençler ne cevap vermiş bu soruya?

        Bir erkek öğrenci, “Bana laf atılmasını istemezdim” demiş. Bir kız öğrenci, “Ben bütün evin geçimini üstlenmek istemezdim” diye cevap vermiş. Kızlar erkeklerin yerine geçince hep güçlü olma zorunluluğundan dem vurmuşlar, hatta birisi “İstediğim zaman ağlayamamaktan rahatsız olurdum” demiş. Erkek öğrenciler de en çok sokakta laf atılmasından, ince çorap giymekten rahatsız olacaklarını dile getirmişler.

        Toplantı sonunda Güler Sabancı ile İstanbul’a dönerken, uçakta “Peki siz nelerden rahatsız olurdunuz?” diye sorduk. Hiç tereddüt etmeden, “Kadınlara yönelik şiddetten dolayı utanırdım” dedi.

        Güler Sabancı, bir kamuoyu şirketinin 120 şirkette 1740 yönetici kadınla yaptığı araştırmada, kadınların yüzde 70’inin fiziksel ve psikolojik, en az bir kez şiddet gördüğünü beyan ettiğini anlattı. “Sabancı’da bu oran nedir bilmiyorum” dedi. Güler Sabancı, sohbetimizde ilginç bir anekdot da aktardı. Davos’ta uluslararası bir şirketin kadın CEO’sunun bir siyasetçiye çevre ile ilgili soru sorduğunu, siyasetçinin de bu sıkıştırma soru karşısında önce kadın CEO’nun mavi elbisesini, kadını överek konuşmaya başladığını aktardı. “Lüzumsuz bir övgü de tacize girer mi, bence girer” diye kendi yorumunu ekledi. Bu yıl Güler Sabancı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, holding içinde basına kapalı bir konuşma yapacak.

        ‘BELEDİYE KADIN İŞİ’

        Gaziantep’teki programda Güler Sabancı’ya Belediye Başkanı Fatma Şahin de eşlik etti. Şahin, toplantı sonrasında şehir merkezindeki bir kahve molasında, belediyedeki 6 daire başkanının kadın olduğunu anlattı. “Benden önce sadece bir daire başkanı kadındı” dedi ve ekledi:

        “Belediye başkanlığı erkek işi değildir.” Şahin, şehir merkezindeki alışveriş merkezini yıkıp yerine park yapma kararlarını da hatırlattı. “Her şey para değildir, ben çocukluğumun Gaziantep’ini canlandıracağım. Yaptıklarımızla ezber bozuyoruz” dedi.

        Diğer Yazılar