Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye’de trafik kazalarında yaşamını yitiren her 100 yayadan 26’sı çocuk. Çocuklar, boylarının küçük olması ve bunun farkında olmamaları nedeniyle yayalar içinde en riskli grup.

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2013 yılında 1 milyon 207 bin 354 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazalarda 3 bin 685 kişi yaşamını yitirdi. Son 10 yılda gerçekleşen kazalarda ise 0-14 yaş arasındaki 8 bin 685 çocuk hayatını kaybetti.

        Bu verileri, önceki gün bir araya geldiğimiz Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar sıralıyor. İstanbul Cihangir Firuzağa İlköğretim Okulu’nun 2/C şubesi, gazetecilere ayrılmış. Aybar, Milli Eğitim Bakanlığı onayıyla 13 yıldır sürdürdükleri Sokakta İlk Adımlar projesinin sonuçlarını anlatıyor. Bizim toplantımız sürerken ders zili çalıyor, koridorlarda çığlık çığlığa bir kalabalık. Az önce sıralanan kaza istatistiklerinin moral bozukluğundan sonra çocukların sesleri hepimizi gülümsetiyor.

        41 İLDE EĞİTİM

        Sokakta İlk Adımlar, bir yol güvenliği eğitim programı. Milli Eğitim Bakanlığı izniyle 2002’de ilkokullarda uygulanmaya başlanmış. Projeye daha sonraki yıllarda Total Oil Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği de paydaş olarak katılmış. Aradan geçen 13 yılda Türkiye’nin nüfus kaza ortalaması en yüksek 41 ilinde 1 milyon 544 bin öğrenci projeden yararlanmış. Proje kapsamında her öğretmen ve öğrenciye ücretsiz olarak eğitim kitapları dağıtılırken illerde tanıtım ve eğitim toplantıları düzenlenmiş.

        Eğitim verilmekle kalınmamış, sonuçlar da ölçülmüş. Buna göre eğitim programına dahil olan çocukların yüzde 84’ü karşıdan karşıya geçerken daha dikkatli davranmaya başlamış. Yüzde 81’i, annebabasını otomobil kullanırken kurallara uyma konusunda uyarmaya başlamış. Eğitim alan çocukların yüzde 96’sı, otomobilden inerken artık kaldırım tarafını kullanıyormuş. Yüzde 76’sı da, okula veya eve giderken geç kalsa bile koşmadığını söylemiş.

        İbrahim Aybar, bu eğitimin yansımalarını ve ölçümlemelerini öğrenciler ehliyet alma çağına geldiklerinde de sürdürmek istediklerini anlatırken, “Biz otomobil üreticilerinin tek işi güvenli otomobil üretmek olmamalı. Yol güvenliği eğitimini de kendi işimiz gibi benimsedik” diyor.

        Projenin ikinci 10 yılında 5 milyon çocuğa ulaşılması hedeflenirken, 1 milyon liseli gencin de ehliyet almadan önce bilinçlendirilmesi, toplamda 6 milyon kişiye ulaşılması hedefleniyor.

        ÇOCUK DA EĞİTMEN

        Bu arada proje ortağı Total Oil Türkiye’nin genel müdürü Antoine Tournand’ın da dile getirdiği bir gerçek var ki önemli. Bu eğitim programı, sadece çocukları eğitmekle kalmıyor aslında. O çocuklar, ezberlemeden, eğlenerek öğrendikleri ve içselleştirdikleri bu bilgileri bugün annebabalarına gelecekte de kendi ailelerine aktaracak.

        İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’ın da önerisini buradan aktarmakta yarar var. Yıldız bu projenin, Okul Sütü Projesi’ne entegre edilerek, bilgi notlarının süt ambalajları üzerine konulmasının da daha çok çocuğa ulaşılmasını sağlayacağını söyledi. Bu da belki önümüzdeki günler için yeni bir adım olabilir.

        ‘EKONOMİDE BELİRSİZLİK ARTTI’

        İbrahim Aybar’la okuldaki sohbetimizin ardından kısaca 2015’te otomotiv sektörüne ilişkin tahminlerini de konuştuk. İlk 2 ayın tahminler doğrultusunda geçtiğini belirten Aybar, şunları söyledi: “2014 beklentilerimiz doğrultusunda bitti. Yeni yıla iyimser ama ihtiyatlı başladık. Ne de olsa bir seçim yılı yaşayacağız. Seçim sonrasının netleşmediği bir ortam var. Ama orta vadeli planda açıklandığı şekliyle ağırlıklı olarak enflasyona karşı mücadelenin olacağı bir yıl bekliyoruz. Petrol fiyatlarının da 48 dolarlara kadar gerilemesi başlangıçta ümitlerimizi daha fazla arttırmıştı. Türkiye için 17-18 milyar dolarlık ek fon ortaya çıkacak ve cari açığı ciddi şekilde azaltacaktı. Ancak şimdi bir belirsizlik dönemine girdik. Bu arada kredi faizlerinin düşecek olması da finansman imkânlarını artıracak. Bu da otomotiv sektörüne olumlu yansıyacak. Bu yıl en az 2014 kadar yani 750 bin civarında satış bekliyoruz.”

        Diğer Yazılar