Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yıllık 15 milyon metre üretim kapasitesi ile Ayrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük ilk 5 yünlü kumaş üreticisi arasında yer alan Yünsa, önümüzdeki 5-10 yıllık hedefini dünya birinciliği olarak belirledi. Peki bu hedefe nasıl ulaşılacak? Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Yünsa Genel Müdürü Cem Çelikoğlu, uzun yıllar İngilizlerin taşıdığı bu bayrağı, şimdilerde İtalyanların taşıdığını, ancak İtalya’da da en büyük kapasitenin 6 milyon metre olduğunu söyledi. “Bugün İtalya’daki üretim rakamlarına baktığımızda her yıl yüzde 5-10 arası düşüş görüyoruz. Bu düşüşten en büyük payı da biz alıyoruz. Bunun için de adaletli olmak gerek, hadi ben alayım o paydan diyemezsiniz” dedi.

        İtalyan pazarındaki küçülme, sadece Türkiye’nin o pazardan pay alması anlamına gelmiyor aslında. Bugüne kadar yurtdışında üretim düşünmeyen, ancak dünyanın dört bir yanındaki 140 yabancı çalışanıyla global bir kadroya da sahip olan Yünsa için yeni satın alma fırsatları ve inorganik büyüme anlamına geliyor.

        ‘FİNANSAL VERİLERİNİ İZLİYORUZ’

        Yünsa’nın en büyük müşterileri arasında Hugo Boss, Armani, Joop, Tommy Hilfiger, Paul Smith, Calvin Klein, Massimo Dutti, Max Mara, Ann Taylor, Gianfranco Ferre, Versace, Pierre Cardin, Cacharel, Sarar, Kiğılı, İpekyol’u sayan Cem Çelikoğlu, “İtalya’da aynı segmentte yer alan rakiplerimiz arasında Marzotto Grup, Reda, Vitali Barberis Canonico bulunuyor. İtalya’nın toplam yünlü yumaş üretimi 100 milyon metre, bu üretimi 25 firma yapıyor. Fakat son 5 yılda kârlılık ve yeni yatırım açısından bu firmaların durumu çok parlak görünmüyor. Yünsa da bu firmaları finansal olarak da izliyor. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde mutlaka bir satın alma olacak” diyor.

        ‘TARİHİMİZİN EN YÜKSEK KÂRLILIĞI’

        2014’de tarihinin en yüksek kârlılığını elde eden Yünsa’nın, 2014 yatırım tutarı da 20.2 milyon lira olmuş. Cem Çelikoğlu, “Normalde 8 haftalık bir süre isteyen yünlü kumaş üretimini, gerektiğinde 4 haftaya kadar çekebiliyoruz. Bu hız ve verimlilik müşteri memnuniyetini getiriyor. 2014’de yüzde 18 ciro, yüzde 21 net kâr artışı ve verimlilikle sağlanan yüzde 8 üretim artışı var . Bu da Uzakdoğu ve Çin ile olan rekabetin panzehiri” diyor.

        YENİ SORU: YÜN KIRPILIRKEN KOYUNLAR ACI ÇEKTI MI?

        Müşterilerin beklenti ve talepleri değişince üretim süreçleri de değişiyor. Yünsa bu amaçla 2012 yılında doğal boyalı yünlü kumaşları geliştirmiş. Ceviz kabuğu, nar kabuğu, kök boya, adaçayı, kekik, fındık kabuğu, meşe palamudu gibi bitkilerden elde edilen doğal boyalarla kumaşlar üretilmeye başlanmış. Ayrıca yeni trend de ‘Non-Mulesed’ hammadde belgesi. Bazı satın almacılar yünler kırpılırken koyunların acı çekmediğinin belgelenmesini istiyor. Bu belge hammaddenin sağlandığı tedarikçilerden isteniyor. Yünsa, H&M, Marks&Spencer gibi talep eden müşterilerine bu belgeyi sağlıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 6,3 milyon lira Ar-Ge harcaması yapılan şirket, verimlilik artırma sürecinde de tüm çalışanlara toplam 108 bin saat eğitim vermiş. Ayrıca makine başına verimlilik yüzde 10, enerji verimliliği de yüzde 11 artırılmış.

        Diğer Yazılar