Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2024’te 30 milyar cihazın birbiriyle iletişim halinde olacağı, insanların üzerinde internete bağlı ortalama 4.3 cihaz bulunacağı öngörülüyor. Önümüzdeki 25 yılda şu andaki işlerin sadece yüzde 60’ı kalacak ve mevcut işlerin yüzde 40’ını, bugün hiç konuşmadığımız işler oluşturacak. 10 yıl önce örneğin sosyal medya yöneticisi, bulut servis sağlayıcı analisti diye bir iş var mıydı?

        Microsoft Türkiye, Finansbank ve Habitat’ın ortaklaşa yürüttüğü “Minik Parmaklar Geleceği Programlıyor” projesinin temeli de işte bu projeksiyona dayanıyor: Saatlerce bilgisayar başında oyun oynayan çocukları, teknolojiyi tüketen değil, üreten bireyler haline getirmek.

        2015 yılı sonuna kadar 10 bin çocuğa ulaşmayı hedefleyen proje kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde 8-12 yaş arasındaki çocuklara, sınıf ortamında 16 saatlik “Kodu Programlama Dili” eğitimi verilecek. Eğitimlere www. acikakademi. com adresinden de ücretsiz olarak ulaşılabilecek. Böylece çocuklar, bilgisayar oyunlarını arkadaşlarıyla birlikte kendileri yaratacak. Onlar sadece oyun oynadıklarını sanacak ama bu esnada aslında kodlamada pek çok şey öğrenecek.

        ABD’DE BAŞLADI

        2013 yılında bağımsız bir organizasyon olan www.code. org, ABD Başkanı Barack Obama’nın desteğiyle 5-12 yaş aralığındaki çocuklara kod yazma hevesi aşılayan Hour of Code etkinliğini hayata geçirdi.

        Bu harekete destek veren Microsoft Türkiye, bir yandan çevrimiçi uygulama geliştirme okulu Açık Akademi üzerinden Kodu eğitimlerini online erişime açarken bir yandan da Hour of Code etkinliklerinin Türkiye’deki startını verdi. Bugüne kadar 15-65 yaş arası 250 binden fazla kişinin “Bilgisayar Programcılığına Giriş”, “Temel ve İleri Programlama”, “Temel ve İleri Veri Tabanı”, “Web Uygulaması Geliştirme” gibi 10 ana ve 34 alt başlıkta toplam 2 bin 300 saatin üzerinde eğitimler aldığı Açık Akademi’den 8 bin kişi eğitimlerini tamamlayıp mezun oldu. Alınan eğitimler sayesinde binlerce uygulama Windows Mağazası’nda yerini aldı.

        Proje Elazığ, Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Muğla, Amasya, Kütahya, Siirt, Sakarya, Burdur, Erzurum, Tokat ve Şanlıurfa’nın da aralarında olduğu 35’ten fazla ilde, yüzlerce okulda gerçekleştirildi.

        2015 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 8-12 yaş arası ilave 5 bin öğrenciye, 16 saat boyunca “Kodu” programlama dili eğitimi verilecek. İlk eğitimler, haziran sonunda başlayacak. Eğitimler çocuklar için kod okuryazarlığının başlama noktası niteliğinde olacak. Bilgisayar dilinden anlayan kod yazan çocuklar gelecekte hangi mesleği yaptıkları fark etmeksizin bir adım önde olacak.

        Çünkü çocukların neden sonuç ilişkisi kurmaları sağlanarak, algoritmik düşünme yeteneklerini geliştirmeye yönlendiren proje ile katılımcılara tüketmeden üretebilecekleri bir ortam sunuluyor.

        (Soldan sağa) Habitat İçin Gençlik Derneği Başkanı Sezai Hazır, Microsoft Genel Müdürü TamerÖzmen, Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu

        Estonya’daki tüm okullarda 10 yıldır bilgisayar kullanılıyor

        TEGV ve yerel yönetimlere ait mekânlarda gerçekleştirilecek eğitimler her ilde Finansbank şubelerinde ve kent içinde afiş ve broşürlerle duyurulacak. Veliler Habitat’a başvurarak çocuklarını eğitime kaydettirebilecek.

        Türkiye’yi bilişim merkezi haline getirme vizyonuyla oluşturulan projenin ortakları, Estonya ve Güney Kore örneklerini veriyor.

        Estonya en küçük Baltık ülkesi olmasına rağmen diğer iki Baltık ülkesi İsveç ve Norveç’e göre birçok konuda daha inovatif bir ekonomiye sahip. Ülkenin bilişim başarısının temellerinde 1950’li yıllarda bilişim üssü olarak seçilmesi, bu alana yatırım yapılması ve eğitime verilen önem yatıyor.

        Estonya’da 2005 yılında tüm vatandaşlara verilen akıllı elektronik kart özelliğine sahip ulusal kimlik kartları okul, banka, hastanedeki işlemlerin yanı sıra araba park ederken, otobüse binerken, konsere giderken de kullanılabiliyor. Tüm okul ve devlet dairelerinde bilgisayar var (10+senedir), şirketlerin yüzde 97’si bilgisayar kullanıyor.

        Diğer Yazılar