Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        25 bin Euro’luk bir koltuk aldınız, 20 yıl kullandınız, evinizi değiştiriyorsunuz ve koltuk artık gerekli değil. Giriyorsunuz internete, 1stdibbs .com, Sothebys gibi pek çok site var. Orada satışa çıkarıyorsunuz, aynı fiyata müşteri çıkıyor. Bazen de çok daha üstüne. Dünyaca ünlü tasarım mobilyalarının Türkiye’deki temsilciliğini yapan Mozaik Design’in Yönetim Kurulu Başkanı Yaman Erturan’ın 23 yıl önce kurduğu Mozaik Design’i gezerken, fiyatları görünce gözlerimiz faltaşı gibi açılıyor. Erturan bunu fark edip, hemen bu hikâyeyi anlatıyor. “Bunlar mobilya değil, tablo, sanat eseri” diyor. Evet, hepsinin yanıbaşında bir tasarımcı imzası, ürüne ait bir hikâye var.

        İstanbul’da beş noktada satış yeri olan Erturan, dünyaca ünlü 50 markanın ofis, ev mobilyası ve aksesuvarlarını satıyor. 23 yıl sonra Ankara’da ilk mağazasını da önümüzdeki günlerde açacak. Erturan Ankara’ya gitme konusunda gecikmiş ama zaten talebi yaratan da yurtdışı ile iş yapan büyük müteahhitler olmuş. Bu inşaat firmaları, çok büyük ihalelere girdikleri için, ofislerine harcadıkları bütçeyi de artırmış.

        İstanbul’da pek çok ünlü işadamının ofisi, evi Mozaik’ten döşenmiş ama Erturan isim vermiyor. Fakat diyor ki “Genç işadamları giderek daha küçük çalışma masalarını tercih ediyor. Yaşı ilerleyen patronlar ise kendilerini evde hissetmek istiyor.” Erturan, bugüne kadar İş Bankası, Anadolu Grubu, Finansbank, Kibar Holding, W Hotel, Raffles Istanbul, St. Regis Otel gibi binalara mobilya vermiş. Erturan, “25 bin Euro’ya kadar patron masası var. Bazen bir işadamının ofisinin mobilya maliyeti 100 bin Euro’yu buluyor. Bugüne kadar yaptığımız en büyük iş ise 1 milyon Euro’luk bir patron katı oldu” diyor.

        Türkiye’de 1 adet satılan Veliero kitaplık 32.292 Euro+KDV

        Artichoke sarkıt 8.320 Euro+KDV

        KONFERANSLA SATIŞ

        Tasarımın değerini anlatmak da zaman istiyor. Bu nedenle ünlü tasarımcıları zaman zaman Türkiye’ye davet eden Erturan, Türk mimarlarına konferanslar verdirmiş. Çünkü bu bol sıfırlı tasarım ürünler Çin’de çok ucuza taklit ediliyormuş. Uzakdoğu’dan ithalata yüzde 50 vergi artışı gelmesi bir gelişme tabii. Ama 10 bin dolarlık ürünü 100 dolara satan Çin, vergide yüzde 100 artış olsa ne kadar cayacak? İşte bu noktada müşteriyi ikna eden, ürünün daha sonra da satılabilir oluşu, zamanla değer kazanması.

        Sert kartondan Wingle sandalye 1380 Euro+KDV

        YEDİĞİNİZ BALIN DA ARILARIN DA KIYMETİNİ BİLİN

        Önceki gün küçük bir paket aldım. İçinde ahşap minyatür bir kovan, onun içinde bir deri ipe takılmış minicik bir tüp. Diyor ki “Arılar, ortalama 7 hafta yaşadıkları hayatları boyunca sadece bir damla bal üretebiliyor. Sadece bir çay kaşığının içini dolduracak kadar bal üretmek için milyonlarca kanat çırpıyorlar. Biz de arılara saygı duruşunda bulunmak istedik.” Bir arının mahsulü, kolye ucu olmuş. Sezen Gıda Genel Müdürü Can Sezen’i tebrik etmek gerek. Çevre kirliliğinin toplu arı ölümlerine sebep olduğu, arı neslinin tükenmesinin sadece bal üretimi değil, ekolojik denge için de bir tehdit olduğu konuşulurken, bu soruna daha güzel dikkat çekilemezdi.

        Diğer Yazılar