Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa nasıl yeniden inşa edilmişse şu anda da Türkiye müthiş bir yeniden yapılanma içinde. 10-15 yıl içinde dünyanın star mimarlarının bizim topraklarımızdan çıkacağına inanıyorum. Hem çok deneyimli ofisler, hem de harika bir deneysel alan var.”

        Sektörün saygın mimarlık ödüllerinden International Property Awards (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) 2015-2016 Avrupa ayağının sonuçları nedeniyle Londra’da bir araya geldiğimiz İki Design Group yönetici ortağı Y. Mim. Murat Kader yarışmadan 9 ödülle ayrılırken, mesleğin geleceğine yönelik de bu öngörülerde bulunuyor.

        Avrupa’da kentsel dönüşümün halen yoğun olarak yaşandığı üç il var, Marsilya, Hamburg ve Barcelona. İstanbul da kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte dev bir şantiyeye dönüştü. Keza Türkiye’nin başka illeri de hareketli. Türkiye’de 2020 yılına kadar 6 milyon konutun yenilenmesi planlanıyor.

        Ve yine Türkiye’de yılda 1 milyon adet konut el değiştiriyor.

        İşte bu dönemi, genç mimarlar için fırsat olarak gören Murat Kader, Türkiye’yi dev bir oyun hamuruna benzetiyor, gençlerin elinde yeniden şekillendirilecek. Kentsel dönüşümü, kentlerin kaybettiği sosyal donatıların geri kazanılması için de bir fırsat olarak gören Kader, “Evet geçmişte mimarlık alanında olumsuz örnekler olabilir. Ama artık Türkiye’de mimarlık ofisleri çok iyi işler yapıyor. Bugün uluslararası yarışmalara baktığımız zaman Türkiye’ye ödülle dönen pek çok mimarlık ofisi görüyoruz. Müteahhitlik firmaları da bu dönemde kendilerini çok iyi konumladılar.”

        İki Design Group kurucuları Murat Kader ve Sema Eser Özsaruhan ilk olarak Marmaris Kültür Merkezi projesinde bir araya geldikten sonra 1995 yılında ortak bir mimarlık ofisi kurmuş. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda projeye imza atan İki Design Group, İstanbul’da Emaar Square, Tema Park, Vadi İstanbul, Piyalepaşa İstanbul gibi büyük ölçekli projeleri üstlenmiş. 80 kişilik bir kadroyla çalışan İki Design Group, Türkiye’nin en büyük tasarım şirketleri arasında yer alırken, Türkiye’de ve yurtdışında yaptığı projelerle katıldığı yarışmalarda toplam 32 ödül kazanmış.

        Şirket bugüne kadar 14.5 milyon metrekare bitmiş, 6 milyon metrekare sözleşmesi yapılmış olmak üzere 20 milyon metrekarelik iş yapmış.

        LONDRA’DAN DOKUZ ÖDÜLLE DÖNDÜLER

        International Property Awards (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) töreni 22 Eylül’de Londra Grosvenor House Hotel’de yapıldı. İki Design Group, 6 projeye ait 7 ödülü ulusal, 2 ödülü de uluslararası kategoride alarak bugüne kadar aldığı ödüllerin sayısını 41’e çıkardı. Toplamda 9 ödül alan projeler, Bursa Kültür Park Tiyatrosu, Vadistanbul Bulvar, Borsa İstanbul, Kıbrıs Hotel, Piyalepaşa İstanbul, Maslak Rezidans Kuleleri olarak sıralandı. Şirket, Avrupa’nın en iyisi ilan edilen Vadistanbul Bulvar ve Maslak Rezidans Kuleleri ile aralık ayında dünyanın en iyilerinin açıklanacağı International Property Awards’ta da boy gösterecek. Şirketin kurucu ortağı Murat Kader, “12 ülke 18 şehirde iş yapıyoruz. Türkiye’de de kentsel dönüşümün önemli oyuncuları arasındayız. İşlerimizin yüzde 20’si yurtdışında. Ama 5 yıl önce bu oran yüzde 80 idi. Kentsel dönüşümle birlikte tersine döndü” diyor.

        Diğer Yazılar