Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye’nin önünde seçimsiz geçecek bir 4 yıl olduğunu belirterek, daha icraatçı, daha elini taşın altına koyan bir hükümet beklentisi içinde olduklarını söyledi. Okyay, “Neredeyse 1.5-2 yılı seçimlerle geçirdik. Şimdi reformları hayata geçirme zamanı. Türkiye’nin bu sefer yanlış yapma lüksü yok” dedi. Önceki gün Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı’nın (KSV) “İlk İşim Okullarda Değişim” projesinin beşinci yıl dönem finali nedeniyle Malatya’da bir araya geldiğimiz Bodur özetle şunları söyledi:

        - Kapitalizm insanileştirilmeli:

        Kapitalizmin insanileştirilmesi konusunda düşünmek gerekir. Ben de hemfikirim. Politikacıların daha kapsayıcı, eşitlikçi olması önemli. Piyasalarda bir şey oluşuyor, ona müdahale etmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Ama onu değiştirebilecek kararlar, yani aslında makro politikalar daha kapsamlı düşünülürse şartlar arzulanan düzeye gelecek.

        - Asgari ücret çalışma yapılmadan artmamalı: Tekstil, gıda daha konvansiyonel sektörler. Burada maliyet kırılımına baktığınız zaman işçilik önemli kalem. Dolayısı ile Türkiye 5 liralık tişört satmaktan 100 Euro’luk teknik tekstil satmaya giderse asgari ücretin lafı bile olmaz. Orta vadeli planda teşvikler, özendirmeler düşünülüyor. Bunu yapana kadar bu sektörler bundan ciddi etkilenebilir. Şuna da karşıyım. Bunun iş dünyası tarafından kullanılmasına da karşıyım. Hakça yaşamak insanların hakkı.

        - Cumhurbaşkanı, “Asgari ücretin yükünü paylaşalım, biraz az kazanın” dedi: Sektörel bakmak lazım. Hangi sektörlerde daha fazla tepki çıkar. Ekonomi hesap kitap meselesidir. Tutmuyorsa hesabı işten çıkarılma da olabilir. Bunun etkisini hesap etmek zor. Sadece 300 lira artması şurda şu kadar etki yaratıyor demek mümkün değil. Dünyada sadece Türkiye yatırımcı çekmiyor, rakipleri var. Türkiye’nin rekabetçi konumda olması şart. O nedenle Türkiye’nin her daim kendini dinç yakışıklı, güzel tutması lazım.

        - Yeni hükümet reformist olmalı:

        Orta vadeli planı okudum. Yeni hükümetten reformist olmalarını bekliyoruz. Seçimsiz 4 yıl var. Son bir buçuk yılda seçimler nedeniyle patinaj yaptık. Bu patinajı kırıp yapısal sorunları çözücü bir dönem yaşamak lazım. İcraatçı olmalı bunun için önlerinde süre de var. Bir an önce başlamamız lazım. Rakiplerin eli armut toplamıyor.

        - Büyüme şaşırtacak: Türkiye için herkes ‘bekle gör’de. Türkiye’nin geçmiş performansı ilginç. Bana göre bu coğrafyada ve gelişen ekonomilerde büyüme oranı yüzde 4. Bu yıl 3’ün üzerinde de büyürüz. Fonlara baktığımızda satıp çıkan da çok değil. İşlerin ne kadar düzgün olacağına, güvenin ne kadar tesis edileceğine, istikrarın ne kadar sağlanacağına ve de hükümetin verdiği sözlerde ne kadar arkasında duracağına bakıyorlar. Bu sinyali alırlarsa Türkiye tekrar toparlanır ve büyür.

        - Kabine önemli: Uyumlu, kavga etmeyen işe odaklı hükümetin kafasının rahat olması lazım. İş dünyasının da kafasının rahat olması yazım. Cumhurbaşkanı’nın da kafasının rahat olması lazım.

        'USTALARI İLKOKULLARI YENİLİYOR'

        KSV’nin “İlk İşim Okullarda Değişim” projesi beşinci yılında dönem finalini Malatya’da yaptı. KSV’nin 5 yıldan bu yana Türkiye çapında gerçekleştirdiği proje ile gençelere seramik yer ve duvar karosu kaplamacılığı kursu veriliyor. Bu kursla bugüne kadar 4 bin 500 kişi meslek sahibi olmuş. Ve mezunlar ilk iş olarak da kendi bölgelerindeki bir okulu yenilemiş. Okyay, sertifika töreninde yaptığı konuşmada da 5 yılda 19 ilde 55 okula hizmet götürdüklerini, geliştirme ve uyum kurslarıyla da inşaat sektörüne 4.313 vasıflı usta kazandırdıklarını anlatarak, “İşsizlik ve mesleksizliğin büyük bir sorun olduğu ülkemizde kısa bir sürede 8.875 insanımızın koluna altın bilezik takmak, bizim için gurur verici” dedi.

        'MİDE AMELİYATI İLE 55 KİLO VERDİM EN ÇOK OĞLUM SEVİNDİ'

        Zeynep Bodur Okyay, 1 yıl önce ani bir kararla mide ameliyatı oldu ve 55 kilo verdi. Sürekli diyetisyen gözetiminde yaşayan Okyay, diyetisyeni Merve Aydın’ı şimdi tüm grubun hizmetine açmış. Kale Life diye bir sosyal kulüp kurulmuş ve tüm çalışanlar için düzenli olarak bilgilendirmeler yapıyor. Ameliyat olma nedenini ise şöyle anlatıyor: “En çok oğlum için iyi oldu. Yani çocuğumla oynayamıyordum, nefes nefese kalıyordum. Daha 8 yaşında. Futbol oynamayı seviyor. Şimdi ‘Anne sana sarılabiliyorum’ diyor. Annem ve eşim ameliyat olmama riskli diye karşı çıktı. Ama tansiyonumu ilaçlarla belli bir yere kadar düşürebiliyorduk. Asıl öylesi riskliydi.”

        Diğer Yazılar