Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İsviçre, İtalya, İngiltere ve ABD’de tanıtılacak 4 ildeki mozaiklerin replikalarıyla Türkiye’de yeni bir kültür+gurme turizm rotası oluşturuluyor

        Tarih boyunca dört kentte gündelik yaşamın izlerini taşıyan, Roma İmparatorluğu boyunca zengin tüccar ve askerler ile bürokrat bir sınıfın gösterişli şekilde donattıkları evlerden kalanlar mozaikler... Dünya bu rotayı ne kadar tanıyor? Bu bölge, turizm destinasyonlarında hak ettiği yeri alıyor mu?

        Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği’nin gündeminde şimdi bu rota var. 2014 yılında, Türkiye’nin kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtmak için bir araya gelen dernek ilk olarak Urfa’daki Göbeklitepe için bir dizi etkinlik düzenlemişti. Şimdi sırada ‘Mozaik Yolu’ projesi var. Önceki gün İstanbul Elgiz Müzesi’nde düzenlenen toplantıda bir araya geldiğimiz ONE üyelerinden, 2 yıl sürecek Mozaik Yolu projesini dinledik.

        Ne yapılacak bu proje süresince? Kültür ve Turizm Bankanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa belediyelerinin desteğiyle bölgeden çıkarılan mozaiklerin replikaları İsviçre, İtalya, İngiltere ve ABD’de tanıtılacak. ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, “Sahip olduğumuz bu kültürel mirasın, doğru anlatım ve tanıtımla uluslararası alanda bir karşılığı olduğunu çok iyi biliyoruz” diyor. Zaten tanıtımda tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın çizdiği bir yol haritasından destek alınıyor. Ortaylı, “Peki terör korkusu?” sorumuza, “O konu abartılıyor. Biz bunun geçici olduğunu düşünüyoruz” diyor.

        Mozaik Yolu için ilk etkinlik, önümüzdeki hafta, dünyaca ünlü pek çok ismi ağırlayacak İsviçre’nin kayak merkezi Gstaad’da yapılacak. Buradaki davetliler arasında İngiltere’den Prenses Michael of Kent, İtalya Prensesi Marie Gabrielle de Savoie, Fransa Prensesi Caroline Murat, uluslararası sanat koleksiyoneri Ella Cisneros gibi isimler var.

        Projenin ana sponsoru da, Türkiye’nin yurtdışına en fazla çikolata ihracatını yapan ve temelleri 27 yıl önce Gaziantep’te atılan Şölen.

        İŞTE DÜNYADAKİ 4 DURAK

        One Derneği etkinlikleri önümüzdeki günlerde İsviçre Gstaad’da başlayacak. Ardından İtalya Venedik Guggenheim Müzesi, İngiltere Victoria ve Albert Museum ve ABD Smithsonian gelecek.

        Diğer Yazılar