Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cep telefonlarımıza indirdiğimiz programlar ya da cüzdanımızda taşıdığımız indirim kartları anında fayda sağlamıyorsa bir süre sonra unutuluyor. Kullanım oranı da yüzde 40’ta kalıyor

        Cüzdanlarımızdaki sadakat kartlarının yerini cep telefonlarımızdaki application’lar (uygulama) aldı. Artık her alışverişte kasadaki görevli soruyor: “X uygulamasını indirdiniz mi; Z’ye üye misiniz? İsterseniz birlikte indirelim.”

        Araştırmalara göre bu uygulamaları indirenlerin sadece yüzde 40’ı, sonrasında da kullanmaya devam ediyor. Geri kalanı unutuyor. Bünyesinde pek çok restoran ve eğlence yeri barındıran Doğuş Holding de milyonlarca tüketiciye ulaşırken onlar için bir fayda yaratmak istemiş. Ve Doğuş Müşteri Hizmetleri (DMS) adlı bir şirket kurmuş. Şirket 1.5 yıldır süren çalışmalarla altyapısını oluşturduğu ‘Zubizu’ programıyla şimdi yeme, içme, moda, konser, seyahat, otomobil, marina gibi pek çok alanda üyelerine anında indirimler sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde DMS Genel Müdürü Hakan Kaplan ile bir araya geldik. Kaplan, Zubizu’nun diğer uygulamalardan farkını anlatırken, “Biz orta üst segment tüketiciyi hedefliyoruz. Ayrıca bu uygulamada tüketici puan biriktirmiyor, ya da bir sonraki alışveriş için bir avantaj sağlanmıyor. Anında indirim yapılıyor” dedi. Bu nedenle Zubizu uygulamasını indiren tüketicilerin kullanma oranı normal ortalamanın çok üzerinde, yüzde 70’lerdeymiş. Şirket henüz resmi lansmanı yapmamasına rağmen kulaktan kulağa haberleşmeyle Zubizu önemli bir bilinirliğe ulaşmış.

        Türkiye’de ev dışı yemek tüketimi dünya ortalamasının çok altında, yıllık 250 dolar. Avrupa ortalaması 900, ABD ortalaması 2 bin 100 dolar. Şehirleşmenin artmasıyla ve tabii ki gelir seviyesindeki artışa paralel olarak Türkiye’de bu pazarın uzun bir süre daha büyüyeceği hesaplanıyor. Ve AB sosyoekonomik grubu, sadece alışverişi değil, deneyim yaşamayı da seviyor. Hakan Kaplan, diğer uygulamalardan farklı olarak Zubizu’ya ‘otomobil servisi, restoran rezervasyonu, bilet satın alma gibi fonksiyonları da eklemelerini bu gerekçeyle açıklıyor.

        ÇOCUK YARAMAZSA ARAÇ KOLTUĞU KULLANIMI ARTIYOR

        Doğuş Holding’in kurumsal sorumluluk platformu Trafik Hayattır’ın yeni projesi, ‘Trafikte Çocuk Güvenliği’, eylem planını bir araştırmanın sonuçları üzerine oluşturmuş. İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılan araştırmaya göre ailelerin sadece yüzde 23’ü çocuk koltuğu kullanıyor. Çocuk koltuğu kullananların yüzde 2’si, yasal zorunluluk nedeniyle kullanım tercih ediyor. Yüzde 60’ı ise aracı rahat kullanabilmek veya çocukları hareketli olduğu için çocuk koltuğu kullandığını söylüyor. Çocuklar ve ailelerini bu konuda bilinçlendirmeyi amaçlayan proje Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte koordine edilecek. Anime karakterler yaratılarak kitle iletişim araçları ve sosyal medya aracılığıyla mesajlar verilecek.

        ŞARKIDAN İLHAM ALINDI

        Bizu, Fransızca’da öpücük anlamına gelen ‘Bisou’dan esinlenerek bulunmuş. Zubizu da 1960’larda çok sevilen ve bir ara da Sophia Loren’in seslendirdiği bir şarkının adı. Şarkı yıllar geçtikçe de eskimemiş. Uygulamaya da tanıtım müziklerine de ilham veren bu olmuş.

        Diğer Yazılar