Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’nin önemli üniversitelerinden New York’taki Columbia Üniversitesi, yabancı öğrenci oranı en yüksek okullardan biri. Dünyada en çok Nobel Ödülü kazanmış akademisyene sahip okul olarak tanınan üniversitenin mezunları arasında devlet başkanları, dolar milyarderleri, Oscar Ödülü sahipleri var. Ve bu üniversitede uzunca bir süredir, özellikle gelişmekte olan ülkelere karşı bir merak gelişmiş. Öğrenci kulüpleri, her 3 ayda bir iş insanları, yazarlar, politikacıları okula davet ediyor. Ve Türkiye’den de üniversiteye konuşmacı olarak Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi yazarlar gitmiş.

        Columbia Üniversitesi 3 ayda bir, kendi alanında fark yaratan isimleri öğrencilerle buluşturuyor. Geçtiğimiz haftanın konuğu Türk işkadını Ruken Mızraklı idi.

        ANLATMA SIRASI BİZDE

        Columbia Üniversitesi geçtiğimiz hafta Türkiye’den bir işkadınını ağırladı. Erkek yoğun bir sektör olan deri sektöründe uzun yıllardır pek çok başarılı işe imza atan Ruken Mızraklı, Columbia Üniversitesi öğrencilerine, kendi başarısından, yine kendine çıkarttığı dersleri anlattı.

        Deri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Mızraklı ‘erkek egemen bir sektörde kadın olmak’ temalı konuşmasında gençlere, “Ne babanızın, ne de eşinizin imkânlarına güvenin. Bir işi yoktan var edecekseniz, bunu kendi paranızla yapın” dedi. Türkiye’de kadın istihdamının artırılması, kadınların yönetim kurullarında daha yüksek oranlarda temsil edilmesi artık daha fazla konuşulur, daha da ötesi bu konuda somut adımlar atılırken, tam da bu dönemle eşzamanlı, Türk kadınlarının yurtdışındaki gençlerle buluşmasını yüreklendirmek gerek. Hem Türkiye’nin dışarıdaki algısı, hem gençlerin akademik kariyer yaparken bunu deneyimlerle güçlendirebilmesi açısından bu önemli. Bizler, Türkiye’ye yabancı konuşmacıların davet edilmesine alışmış bir neslin çocuklarıyız. Belli ki çocuklarımız, yurtdışındaki üniversitelerde okurken, kendi ülkelerinden gelen isimleri orada dinleme mutluluğunu daha çok yaşayacak. Ben Columbia Üniversitesi’ndeki salonda, pırıl pırıl gözlerle Mızraklı’yı dinleyen Türk öğrencilerini görünce bunu düşündüm.

        ‘PİSTE ÇIKTIĞINIZDA GÜCÜNÜZÜ FARK EDİYORSUNUZ’

        “Tüm dünyada, tabaklama işinde ortak konumunda çalışan yalnızca iki kadın girişimci var” diyen Ruken Mızraklı, “Yaşamımı işin doğası gereği hep erkeklerin baskın olduğu bir sektörde sürdürdüm. Ama piste çıktığınızda, içinizde olduğunu asla bilmediğiniz büyük bir güçle temas ediyorsunuz” dedi ve ekledi: “Aile yaşamı sevdiğiniz bir görev, iş yaşamı yapmak zorunda olduğunuz bir görev değildir. Ne zaman yaratsam ve üretsem, daha iyi bir anne, daha anlayışlı bir kadın oluyorum. Kendimi takdir edilmiş ve değerli hissediyorum. Yaşamınızda bu dengeyi tutturabilirsiniz.”

        Diğer Yazılar