Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tüketici elektroniği alanında Türkiye’nin ihracat rekortmeni olan Vestel, tüm dünyada ve Türkiye’de yaşanan dalgalanmalardan, etkilenmedi. Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan ile yılın ilk çeyreğini konuşmak üzere bir araya geldik. 2016 ilk çeyrekte ihracatını yüzde 27 artıran şirket, iç pazarda da yüzde 23 ciro artışı yakalamış. Turan Erdoğan, “Geçen yılın tamamında 70 milyon lira kâr elde etmiştik, bu yılın ilk çeyrek kârı 111 milyon lira oldu. İlk çeyrek ciromuz 2.2 milyar lira. Ama yine de bütçenin gerisindeyiz” diye ekledi. Şirket beyaz eşyada yüzde 11, elektronikte de yüzde 33 büyüme yakalamış.

        Türkiye’nin televizyon ihracatının yüzde 90’ını Vestel yapıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ilk çeyrek ihracat rakamları dolar bazında ekside iken Vestel’in artışı yüzde 10 olmuş. Avrupa televizyon pazarında ikinci olan Vestel, global ekonominin yeteri kadar büyüyemediği ve rekabetin çok daha güçlü bir şekilde hissedildiği dönemde pazar adet bazında yüzde 2 küçülürken adet bazında yüzde 39 büyümüş. Rüzgâr herkes için ılık eserken bunun keyfini sürmek bir yana, sert rüzgârları meltem gibi karşılamak da uzun yıllar emek vermeyi gerektiriyor. Turan Erdoğan, tam da burada Ar-Ge harcamalarına ilişkin bir sorumuzu yanıtlıyor. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları 27 milyon lira iken bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 13.4 artışla 30 milyon lirayı aşmış. Turan Erdoğan, televizyonda arıza oranı dünyada yüzde 2 iken Vestel’de bunu yüzde 1’e düşürdüklerini anlatırken, Avrupa’daki Futbol Şampiyonası nedeniyle özellikle ultra HD ve büyük ekranlı televizyon satışlarında ciddi artışlar başladığını söyledi.

        Erdoğan, lisans anlaşmalarıyla da Avrupa’daki güçlerini artırdıklarını hatırlatarak, “Telefunken, Hitachi, JVC ve Sharp ile lisans anlaşmalarımız var” dedi.

        AFRİKA’DA ÇANTALI ELEMANLAR

        Vestel’in yeni ihracat pazarlarını konuşurken Erdoğan, “Uzak coğrafyalar, Afrika ya da Pasifik” dedi. Afrika’da Sahra Altı ve Sahra Üstü denen bölgede elinde çantayla gezen 15-20 kişilik Vestel ekibi olduğunu anlatan Erdoğan, “Gerektiğinde bakanlarla bile görüşebiliyorlar. 152 ülkeye ihracatımız var, portföye bu yıl 3-4 yeni ülke daha eklemek için çalışıyoruz. Sahra Üstü’nde zaten çok iyiyiz. Sahra Altı’nda da geçen yıla göre yüzde 100 büyüme var” dedi.

        GÜNEY KORE’YE HAZİRANDA İHRACAT BAŞLAYACAK

        Elektronikte markalarıyla global pazardaki en büyük rakibi olan Güney Kore’ye haziran ayında ihracat yapmaya başlayacaklarını söyleyen Turan Erdoğan, “Fırın ihracatına hazırlanıyoruz. Üretimi bitti. Bu önemli bir gelişme ve tabii ki devamı gelecek” dedi. Şirketin Çin’e de ihracatında artış var. Buzdolabından sonra çamaşır makinesi ve fırın da ihraç edilecek.

        Diğer Yazılar