Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Turizmi sanatla birleştirmek, ya da turistik destinasyonları konserlerle yeni bir ziyaretçi kitlesine açmak, Türkiye için yeni bir kavram. Bodrum denince aklınıza sadece deniz, güneş değil, klasik müzik de gelse fena mı olur? Ya da Kapadokya’nın büyüleyici tarihini, müzikle seyretmek. Turizmdeki olumsuz gelişmelerden dert yanarken belki de artık destinasyonları sanatla güçlendirmek gerek. Türkiye’de peş peşe böyle güzel etkinliklere tanıklık ediyoruz. 10- 22 Mayıs tarihlerinde Kapadokya’da uluslararası ve yerel müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve doğa etkinliklerini bir araya getiren Cappadox’tan sonra şimdi de Bodrum’daki bir klasik müzik festivalinin hazırlıkları sürüyor.

        Doğuş Grubu’nun kurucu destekçisi olduğu 12’nci Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali bu yıl 20-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Festivalin sanatsal programlama ve planmasını iki yıldır Türkiye’nin en büyük festival ve konser organizasyon şirketlerinden Pozitif yapıyor. Festival bu yıl 6 günden 8 güne çıkarılmış.

        Pozitif’in kurucu ortaklarından Cem Yegül ve Festival Direktörü Banu Tunçağ ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Yerel halkın büyük ilgi gösterdiği festivalde, bütün bir yazı Bodrum Yarımadası’ndaki bahçeli büyük evlerinde geçirenler, sırf o 1 haftalık dönem için konsere yakın yerlerdeki pansiyonlara taşınıyormuş. Türkiye’nin farklı illerinden pek çok sanatsever de yaz tatili programını bu festival tarihlerine göre planlıyormuş. Fakat Cem Yegül diyor ki: “Amacımız festivali uluslararası klasik müzik dinleyicisinin ajandasına da sokmak. Bunu tüm dünyadaki müzikseverler için gidilmesi gereken bir festival haline getirmek.”

        Yegül, haklı çünkü festival için dünyanın dört bir yanından pek çok önemli sanatçı ve orkestra Türkiye’ye geliyor. Geçtiğimiz yılın en önemli adımı, festivalin sanat danışmanı olarak dünyanın önde gelen isimlerinden Jasper Parrott ile çalışmak olmuş. Etkinliği bir destinasyon festivaline dönüştürmek amacıyla bu yıl konserler dışında tüm güne yayılan aktiviteler düzenlenmiş. Klasik müzik temalı çocuk atölyeleri, d.ream Akademi ile düzenlenecek yemek atölyeleri, açık hava film gösterimleri, büyüklere masal dinletileri ve karma sergi gibi. Ücretsiz açık hava film gösterimleri D-Marin Turgutreis Cinemarine Açık Hava Sineması’nda gece 23.00’de başlıyor. Film seçimi, sinemaya klasik müziği taşıyanlar arasından yapılıyor.

        YURTDIŞI TANITIM

        Etkinliklerin dışında festivalin önümüzdeki yıllarda uluslararası alanda bilinirliğini artırmak, özellikle yurtdışından katılımın yükselmesi hedefleniyor. Bu amaçla da yurtdışından da basın mensuplarının ağırlanması için çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl festival içeriği, dünya genelindeki klasik müzik konserleri, opera ve dans performansları için bir rehber niteliğini taşıyan müzik platformu Bachtrack’ta yer almış. Bu, bilinirliğin artması için çok önemli bir adım olarak görülüyor.

        BİR AĞUSTOS SABAHI KLASİK MÜZİK KONSERİYLE UYANDIN MI HİÇ ?

        Festivalin açılışı 20 Ağustos tarihinde İdil Biret’in Ender Sakpınar yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile vereceği konserle gerçekleşecek. Fazıl Say da 12. Uluslararası D-Marin Klasik Müzik Festivali’ndeki ilk konserinde 22 Ağustos günü genç müzisyenlerle Bodrum Kalesi’nde özel bir projeyle yer alacak. Say’ın başyapıtlarından Nazım Oratoryosu, anlatıcı solist Genco Erkal ve kalabalık bir solist topluluğuyla 24 Ağustos’ta sahnelenecek.

        İzleyicilerin büyük ilgi gösterdiği günbatımı ve sabah konserleri bu yıl da devam ediyor. Festival bu yıl D-Marin Turgutreis ve Bodrum Kalesi’nin dışına çıkarak Gümüşlük Eklisia Kilisesi, TÜRSAB Kültür Merkezi ve Şevket Sabancı Parkı’nın yer aldığı buluşma noktaları ile tüm Bodrum’a yayılacak. Festival meraklıları takip etmiştir, biletler 12 Nisan’dan bu yana Biletix’te satılıyor. Ve önemli bir ayrıntı daha. Tüm bilet gelirleri Tohum Otizm Vakfı ve Bodrum Sağlık Vakfı’na bağışlanıyor.

        Diğer Yazılar