Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        PSM, BKM, POZİTİF, İKSV, BİLETİX VE GNL 29 EYLÜL’DE ‘TÜRKİYE’DEN KORKMAYIN’ ÇAĞRISI YAPACAK

        Bu yıl 4’üncü sezonunu açacak Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin (PSM) genel müdürü Murat Abbas ile gelecek sezonu ve geçtiğimiz yılı konuşmak üzere bir araya geldik. Geçmiş sezon, tabii ki Türkiye’nin en karışık yılı olması nedeniyle, hem ekonomik hem de organizasyonel açıdan ‘zorlu’ geçmiş. Bizim tahmin ettiklerimizden de öte nelerle uğraşmışlar, dinlerken şaşırıp kaldık.

        Şöyle anlatayım. Zorlu PSM, diğer etkinlik mekânlarıyla karşılaştırıldığında daha güvenli olarak algılanmasına -sadece 3 gösteri iptali olmasına- rağmen pek çok ek maliyet ve organizasyon süreçlerini zorlaştıran günler yaşanmış. İlk sezonda 295 bin, ikincide 340 bin biletli ziyaretçi ağırlayan PSM’nin bu yılki hedefi 480 bin seyirciyken bu sayı 405 binde kalmış. Bu arada daha önce anons edilen Sefiller müzikali gelemiyor, Harry Potter 2022’ye tarih veriyor, Game of Thrones’tan tarih bile alınamıyormuş. Murat Abbas anlattı:

        “Haziran 2015’ten günümüze kadar yaşadığımız terör ve benzeri olaylar bizi de etkiledi. Buna rağmen İstanbul’da en az etkilenen yeriz. Eskiden büyük bir havuzdan sanatçı almaya çalışırken şimdi çok daha küçük bir havuzdan almaya çalışıyoruz. İşimiz 15 Temmuz sonrası çok çok zorlaştı. Kültür, sanat dünyasında en tehlikeli 2-3 ülkeden biriyiz. Irak ve Suriye gibi yerleri saymıyorum tabii, oralar bu dünyanın zaten içinde değil. American Balet Theatre 124 dansçısı ile geliyordu. İki ayrı oylama yapıldı, dansçıların çoğu ‘Hayır’ deyince gösteri iptal edildi. Bütün parayı ödemiştik ama hepsini iade ettiler.”

        ‘KÂRLILIK HAYAL BAŞA BAŞ YETER’

        Hayat devam ediyorsa şov da devam ediyor. Türkiye’nin gösteri dünyası, bu korkuyu ve çekingenliği kabul edip kenara çekilmemiş elbette. Şimdi önemli bir hazırlık var. 29 Eylül’de Londra’da düzenlenen International Festival Forum’da bir oturum almak için girişimde bulunan BKM, İKSV, PSM, Pozitif, Biletix ve GNL gibi Türkiye gösteri dünyasının aktörleri, konferansa “Whats happening in Turkey now?/ Türkiye’de neler oluyor?” adlı bir son dakika oturumu ekletmeyi başarmışlar. Bu oturumda video gösterileriyle ülkenin tanıtımı yapılacak. Burada amaç, şov ajanslarının yöneticilerinin olduğu bir ortamda, terörün artık dünyanın her yerinde olduğunun, Türkiye’nin dışarıdan göründüğü kadar korkulacak bir ülke olmadığının mesajını vermek. Ancak Murat Abbas, bu tür çabaların Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde de desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

        Gösteri organizasyonu çok pahalı bir iş. Ve bilet fiyatıyla maliyeti karşılamak imkânsız. PSM Genel Müdürü Murat Abbas, “Yılda 10 milyon dolar içeriğe harcıyoruz. Ciromuz 7.8 milyon dolar. 100 liralık bilet sattığımızda vergi düştükten sonra bizim cebimize 52 lira kalıyor. Bu büyük organizasyonları yaptığımız sürece kâr etme şansımız yok. Hayalimiz başabaş olmayı başarmak” diyor. Abbas, Fantom the Opera örneğini veriyor, ortalama bilet fiyatı 164 liradan satışa sunulan gösteride 750 bin dolar zarar edilmiş. Abbas, “Kâr için bilet fiyatının 400 lira olması gerekirdi. Yurtdışında şovlar çok pahalı. Ama satınalma gücünü de hesap etmek gerek” diyor.

        PATTİ SMİTH 'BUGÜN DEĞİLSE NE ZAMAN GELECEĞİZ' DEDİ

        “İçinde bulunduğumuz güvenlik imkânları ve Raffles Otel’in burada olması çok önemli” diyen Murat Abbas, Patti Smith’in örneğin, 23 Haziran konseri öncesi Zorlu PSM’nin lokasyonunu internetten inceleyerek Raffles Otel’de kalma şartı koyduğunu söyledi. Abbas, “Sanatçılar anlaşmalı olduğumuz başka otelde kalıyorlardı. Ancak hepsi özel güvenlik önlemleri istedi. Bazı açıkhava konserleri sanatçıların endişe duyması yüzünden iptal oldu. Açık havada iken bize taşınan etkinlikler oldu. Bundan sonra Türkiye’de bir etkinlik olacaksa en önemli şart güvenlik. Otel Raffles olunca maliyetimiz 5.5 kat arttı. Raffles’da otelin altı dehlizlerden oluşuyor. Buradan hiç dışarı çıkmadan Zorlu PSM’nin kulisine ulaşıyorsunuz. Biz bunları krokilerini yolladık sanatçılarımıza. Havaalanında da sıra ve valiz beklemiyorlar, VIP çıkışı yaptırtıyoruz. Bunun da kişi başı maliyeti 350 Euro. Patti Smith 24 kişiyle geldi. Ama sonrasında da ‘Şimdi değilse ne zaman geleceğiz?’ mesajı verdi“ diye konuştu.

        YENI VE GENÇ ETKINLIK ALANI STUDIO

        Zorlu PSM'de bu yıl Studio adlı mekânda alternatif etkinlikler düzenlenecek. Butik tiyatro oyunları, DJ performansları, alternatif konserler ve genç yeteneklerin mini konserlerine kadar zengin bir içerik hazırlanıyor. Pazar, pazartesi, salı günleri tiyatro, çarşamba günü genç ve yerli müzik sahnesinden isimler, perşembe alternatif, deneysel, intie müzik dünyasından yabancı ve yerli isimler, cuma akşamları canlı elektronik müzik ve DJ performansları, cumartesi akşamları da tamamen DJ performansları olmak üzere yeni mekânda ayakta 600 kişi ağırlanabilecek. Burası İKSV Salon gibi, PSM’nin genç yüzü olacak.

        Diğer Yazılar