Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sanat, sadece sanatçıları mı buluşturur? Yoksa başka disiplinlerin bir araya gelmesi için de bir ortam yaratır mı? Bu yıl 11’inci kez düzenlenecek Contemporary İstanbul öncesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile sohbet ediyoruz. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi’nde, 3-6 Kasım tarihleri arasında İstanbul’u çağdaş sanatla buluşturacak Contemporary İstanbul her yıl bir öncekinden daha kalabalık bir kitleyi buluşturuyor. Ziyaretçi sayısı da galeri sayısı da artıyor. Bu yıl da öyle olması bekleniyordu, ama olmadı. Türkiye bambaşka bir gündemin içinde, bambaşka şeyleri konuşur oldu.

        Ali Güreli ile de sohbetimize bununla başlıyoruz, “Her şeyin önceliğini yitirdiği bu günlerde sanatı, yabancı galerileri, sergileri konuşabiliyor muyuz?” diye soruyoruz. Bu yıl fuara 32 tane yabancı galeri katıldığını anlatan Güreli, geçtiğimiz yıl bu sayının 54 olduğunu söyleyerek başlıyor anlatmaya:

        “15 Temmuz’un ertesindeki üç günde 22 yabancı galeri kaybettik. Tam kontratlar imzalanmak üzereyken oldu. Haziran ayının başına çok iyi bir havayla geldik, ‘Çok iyi bir fuar olacak’ diye geldik. Gene iyi bir fuar olacak ama, çünkü bu bize şu şansı da veriyor. Önümüzdeki yıllarda 65-70 galeriye çıkarız ama biz daha kaliteli galerinin peşinde bu işi yapacağız. Dünyada fuar sayısı çok arttı, burada kalitesi iyi olan, sadece sanatın değil bütün hizmetleri yukarı çeken fuarlar öne çıkacaktır.”

        Ali Güreli, galeri iptallerini sineye çekip ‘kader’ de dememiş. Bire bir görüşmelerle galeri ikna etmeye çalışmış. Üç gün önce Berlin’de König ve Schultz galerilerini ikna etmiş. Demiş ki onların yöneticilerine, “Bu yıl birbirimize destek olma yılı, İstanbul’un size, sizin de bize ihtiyacı var. Bu bir dayanışma yılı. Satıp satmama kaygısı taşımadan İstanbul’da olmanız lazım.” Ardından geçtiğimiz yıl Karaköy’de Banksy sergisini açan Lazarides de ikna olmuş. Bütün bunlar bire bir görüşmelerle başarılmış. Güreli, “Önümüzde 4-5 ay daha olsaydı biz yine eski haline getirirdik katılımcı sayısını” diyor.

        Sanat dünyasındaki önemli bir gelişmeyi de o akşamki sohbette öğreniyorum Ali Güreli’den ki bu gerçekten çok önemli. Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Güreli, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile birlikte Sanat ve Kültür İhracatçıları Birliği kurulması konusunda bir adım atmış. Bir ön çalışma yapılarak hazırlanan dosya, eylül ayı sonunda TİM’e ulaştırılacak. Ali Güreli, bu girişimi de şöyle gerekçelendiriyor:

        BULUŞMA NOKTASI OLABİLİR

        “Sanatın başka dallarını, örneğin sinemayı da içine alan Sanat ve Kültür İhracatçıları Birliği’nin iki türlü önemi var. Birincisi bunlar ihraç edilebilir ürünlerdir ve Türkiye bundan gelir elde edebilir. Galerilerimizin yurtdışı fuarlara katılması, bizim yurtdışında sergiler yapabilmemiz, teşviklerle daha fazla mümkün olacaktır. Ama ikinci ve daha önemli olan şey, diğer sektörlerin kuracakları ilişkiler de bu ortamlarda daha kolay olacaktır. Yurtdışındaki bir sergi açılışına siz oranın en önemli galerilerini davet ediyorsunuz, oraya katılacak onların işadamlarıyla sizin işadamlarınızın bu ortamda biraraya gelmesi önemli. Sanatın birleştirici bir gücü var. Böyle bir ortamda tanışmak, bir birleriyle daha kolay iş ortamına, anlaşmaya girmelerini sağlayacaktır. Biz TİM’e 5 yıllık bir projeksiyon sunuyoruz.”

        Diğer Yazılar