Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önceki gün açıklanan işgücü verilerinde bir kez daha gördük, Türkiye’deki genç işsizliğine ilişkin tablo, maalesef gün günden kötüleşiyor. 15- 29 yaş arasını kapsayan genç nüfustaki işsizlik son bir yılda yüzde 1.5 artışla yüzde 19.8’e çıktı. Üstelik eğitimde de istihdamda da olmayanların genç nüfus içindeki oranı yüzde 25.6’dan yüzde 26.3’e çıktı. Kadınlardaki oran daha da umutsuz, yüzde 36. Hayatının en verimli, enerjik, heyecanlı döneminde ne çalışan ne de eğitim gören, kayıp bir gençlik, yüzde 26.3.

        Bu verileri tekrar yazmak gereğini duydum çünkü, önceki akşam Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) 50’nci kuruluş yılı davetinde, yine gençlerle ilgili verilen bir oran, hepimizi üzdü. TEV’e eğitim desteği için her yıl 50 bin genç başvururken, bunların sadece 2 binine burs verilebiliyormuş. Vehbi Koç’un 205 hayırseverle birlikte 49 yıl önce kurduğu vakfın Mütevelli Heyet Başkanı Ömer M. Koç, eğitime destek vermek isteyen herkesi kederli günlerde olduğu gibi mesut günlerde de eğitimi desteklemeye davet etti. Koç, “50’nci yaşımızı bir mihenk alarak yeni bir dönem açmak, bundan böyle sadece cenazelerde değil, mutlu günlerimizde de güçlü bir kültürün, bir amaç birlikteliğinin başlangıcını yapmak istiyoruz” dedi. Ömer M. Koç, “Malumunuz Vehbi Bey cenazelerde TEV çelengi bağışı uygulamasını 1968’de yurtdışında müşahede ettikten sonra 1972 yılında kız kardeşi merhume Hüsniye Aktar’ın cenazesi ile ülkemizde başlattı. Böylelikle Türk Eğitim Vakfı çelenkleri kederli günlerimizde ruhen birlikteliğimizi sağlarken bir kültür yaratarak gençlerimize umut oldu. Bu sayede bugüne kadar binlerce öğrenci okuyabildi. Bu ülkenin geleceği olan gençlerimizi desteklemeyi sürdüreceğinize ve bu sayede eğitime verdiğimiz desteği misliyle artırmamızı sağlayacağınıza inancım tam” dedi.

        Ömer Koç, daha sonraki kısacık sohbetimizde “Herkesin evinde bir istenmeyen hediyeler dolabı var” diyerek mutlu günlerin de TEV bağışıyla kutlanabileceğine esprili bir vurgu daha yaptı.

        Bence hepimizin evinde yeterince cam kâse, vazo, nevresim, çatal-bıçak takımı var. Doğum günümüzde gelen onlarca kolyeye, tişörte, hırkaya da aslında ihtiyacımız yok. Sırf hediye geldi diye atamadığımız, kimselere veremediğimiz şeylerin kalabalığı yerine, bir çocuğun bizim küçücük bir katkımızla eğitim gördüğünü bilmeye daha çok ihtiyacımız var. TEV yetkilileri dünkü sohbette söyledi. Bir 60 yaş doğum günü partisi 9 kız çocuğuna eğitim bursu kazandırmış. Bundan güzel bir doğum günü hediyesi var mı?

        CENAZELERİN YÜZDE 5'İNE ÇELENK GİDİYOR, DÜĞÜNLERDE ORAN YÜZDE 1

        - TEV bugüne kadar yurtiçinde 223 bin 600 öğrenciye burs sağladı.

        - 1.665 öğrenciye de yurtdışında eğitim için destek verildi.

        - 2001 yılında üstün ve özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Türkiye’deki tek okul olan TEVİTÖL, Türk Eğitim Vakfı çatısı altına alındı.

        - Bursların yanı sıra, toplam 27 eğitim kurumunda üstün zekâlı ancak imkânları kısıtlı binlerce gencin eğitim görmesi için olanak sunuldu.

        - TEV’e burs için başvuran 50 bin çocuktan sadece 2 binine destek verilebiliyor.

        - Vakıf, mutlu gün çelenkleriyle bu oranı artırmayı hedefliyor.

        - Türkiye’deki cenazelerin yüzde 4-5’ine TEV çelengi gidiyor. Düğünlerde ise bu oran yüzde 1’in bile altında.

        GENÇLER ‘MUTLU GÜN PANOSU’ TASARLADILAR

        TEV, tüm kutlamalarda adres olabilmek için başlattığı Mutlu Günler Panosu uygulaması için bir tasarım yarışması düzenlemiş. Önceki gece yarışma sonuçları da açıklandı. TEV Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, bursa başvuran her 25 öğrenciden sadece birine destek verilebilirken, Mutlu Günler Panosu’nun hayata geçmesi ile birlikte bu sayının artırılmasını hedeflediklerini tekrarladı. Yırcalı, bütün bu çalışmalarda Türkiye’de ilk kez Türk Eğitim Vakfı tarafından hayata geçirilen cenaze çelenkleri uygulamasının çok önemli bir kaynak teşkil ettiğini söyledi. Koç ile aynı çağrıda bulundu: “Mutlu günlerinizde hediye olarak münferit objeler yerine vakfımızın size sunduğu bağış alternatiflerini seçerek anlam katın. Bu bağışınız, eğitim olanağı bulunmayan gençlere yardım eli olarak uzanmanızı sağlayacak, sizin veya dostlarınızın mutlu günlerini daha anlamlı ve kalıcı kılacak.”

        Diğer Yazılar