Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        60 yıl önce ‘üç değişik denizden gelen delikanlı’ Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar’ın kurup büyüttüğü Tekfen, 60 yaşını doldurdu. Üstelik 60. yaş, Türkiye ve yakın coğrafya için çok zor bir yılda, 4 milyar dolarlık yeni taahhüde imza atılan çok bereketli bir yılda kutlandı. Tekfen daha önce 6 projeyi hayata geçirdiği Katar’da aldığı 2.1 milyar dolarlık yeni işle kendi tarihinin de en yüksek tek parçalı işine imza atmış oldu.

        Önceki akşam 60’ıncı yıl kutlaması için Tekfen yöneticileriyle bir araya geldik. Çalışanların kıdem ortalaması 22 yıl olan şirket, kan bağı olmayan bir aile görünümünde hâlâ. Müteahhitlik, tarımsal sanayi ve gayrimenkul geliştirme gibi sektörlerde faaliyet gösteren 5 milyar lira cirolu Tekfen’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, bugün global bir şirket olmalarını da bu liyakate bağladı. Gigin, 2017-2021 arasındaki 5 yıllık dönemde, temkinli bir stratejiyle, ciroyu 5 milyardan 10 milyar liraya, FAVÖK’ü de yüzde 15’ten az olmayacak bir orana ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

        Petrol fiyatları 140 dolarlardan bugünkü seviyelerine, 40-50 dolara düşerken, petrol üreten ülkelerde ilgi duydukları projelerin de ya ertelendiğini ya da iptal olduğunu belirten Gigin, bu imkânlar azalınca Türkiye’ye odaklanmaya başladıklarını söyledi. Gigin, “Ülkemizde de TÜPRAŞ projesini başarı ile tamamladık, akabinde geçen sene TANAP boru hattı projesinin 510 km’lik bir kısmını aldık. Bu yıl güzel bir yıl oldu 60’ıncı yıla denk gelerek... 4-5 tane büyük proje bağladık. Bunlardan 2 tanesi henüz daha KAP’a açıklanmadığı için burada söyleyemiyorum. Ama diğerleri yurtdışında. Birincisi Bakü’de Maliye Bakanlığı binası, Socar Tower’dan sonra yapacağımız bir başka önemli bina olacak. İkincisi, Aramco’nun CiddeYanbu arasındaki ürün pipeline işi. Üçüncüsü Star Rafinerisi’nde ham petrol ve kocker üniteleri elektromekanik işleri. Dördüncüsü ise Katar’da; muhtemelen bileceksiniz, 2005 yılından bu yana Katar’da birçok altyapı ve endüstriyel proje üstlendik. 6 projeyi teslim ettik 7’ncisini tamamlama aşamasındayız. Rakamlarla ifade edilirse, taahhüt altında 11 yıldır Katar’da 2.4 milyar dolar iş yaptık. Geçen hafta perşembe günü de, “Al Khor Expressway” otoyol projesi için işveren Katar Devleti ile sözleşme imzaladık. Bu projenin bedeli, yaklaşık 2,1 milyar dolar, Tekfen İnşaat’ın 60 yıllık tarihinde tek seferde imzaladığı en büyük sözleşme olma özelliğini de taşıyor. Türk müteahhitlik sektörü için de güzel bir haber 8-10 bin kişi çalışanımız olacak buralarda.

        YENİ GİRİŞİMLERE DESTEK PROJELERİ

        Yine finansmanı tam olarak bitmediği için paylaşmadığımız ve bizi mutlu eden dördüncü proje ise, yakın tarihinde Mersin-Tarsus Bölgesi’nde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek 4 milyar metreküp kapasiteli yeraltı doğalgaz depolama tesisleri (Bu 2.4 milyar Euro’luk projede Tekfen’in toplam payı 723 milyon Euro’dur.)”

        Şirketin gündeminde önümüzdeki dönem yeni işler var. Bunlardan biri Tekfen Ventures. Bu işi Murat Gigin şöyle tanımladı:

        “İnovatif çalışmalara, gelişen teknolojilere, dijital dünyanın da girişimcilerine kurumsal yatırımcı olarak destek olma yönünde istekliyiz. Tekfen Ventures ile gerek kendi sektörlerimiz, gerekse yeni yatırım alanlarında inovatif veya disruptive (yıkıcı yenilik) ifade eden girişimlere yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu girişim bizi genç beyinlerle, girişimci ruhlarla bir araya getirecek.”

        1 KASIM'DA ANKARA'DA GÜBRE PATLATMA TATBİKATI YAPILACAK

        Terör eylemlerinde patlayıcı olarak kullanılması nedeniyle bir süredir satışı yasak olan azotlu gübre ile ilgili üreticilerin bir girişimi var. Bu konuyu Tekfen CEO’su Osman Birgili ile konuştuk. Birgili, gübre içindeki amonyum nitrat yüzde 34.5 olduğu zaman patlayıcı sınıfına girdiğini, Türkiye’de azotlu gübrede kullanılan amonyum nitrat oranının yüzde 30-31 seviyesinde olduğunu söyledi. Şimdi Türkiye’deki gübre üreticileri bu oranı yüzde 26’ya indirerek yeniden satış izni için başvuruda bulunmuşlar. Bu numuneler 1 Kasım’da patlama testine tabi tutulduktan sonra izin konusunda son kararın verilmesi bekleniyor. Birgili konuyu şöyle anlattı:

        “Türkiye’de yaklaşık 200 bin ton amonyum nitrat var, dolaşabilir halde. Ancak bu gübre haline geldiğinde yaklaşık 5-5.5 milyon ton gübre dolaşımda. Yüzde 45’i amonyum nitratlı. Dolayısıyla takibi de zor. 1 Kasım’da TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tüm üreticilerin örneklerini verdiği bir test yapacak. Aselsan’ın da katılma ihtimali var. Bu test sonucunda yüzde 26 içerikli gübrelerin az patlayıcı olduğu ispatlanırsa satışına izin verilecek.”

        Diğer Yazılar