Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) verilerine göre e-ticaret hacmi 2015’te yüzde 31’lik artışla 24.7 milyar liraya ulaştı. E-ticaretin toplam perakende içindeki payı gelişmiş ülkelerde yüzde 7, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5, Türkiye’de ise yüzde 2. Sadece bu üç veri bile pazarın uzun yıllar büyüyeceğini gösteriyor. Bir de evden çıkmak, poşet taşımak istemeyen genç nüfus gerçeği var.Ancak online ticaretin arz cephesi sürekli yenilenirken ona paralel gelişmeyen bir sektör var, lojistik. Yani siz o şıkır şıkır sitelerden aldığınız ürününüzü bir türlü istediğiniz gibi teslim alamıyorsunuz. Ya kargo şirketi “Eve geldik bulamadık” diye kâğıt yapıştırıp gidiyor, ya şubede telefonlar açılmıyor, ya da teslimat sırasında nezaketsizlikler yaşanıyor. Bakın sosyal medyaya, en çok yakınılan şeylerin başında bu sektör geliyor.

        Boyner Holding’in 2011 yılında kurduğu Morhipo, 5’inci yılını doldurdu. Geçtiğimiz günlerde Morhipo Genel Müdürü Şule Kuban Arditti ile sohbet ettik. Tam da o gün yaşadığım tatsız bir deneyim nedeniyle Arditti’ye, “Siz elinizden geleni yapsanız bile günün sonunda aklımızda kalan, teslimat aşamasında yaşadıklarımız. O noktada kontrol sizden çıkıyor. Dağıtımı da kendiniz yapmayı hiç düşünmüyor musunuz?” diye sordum. Arditti’nin bam teline basmışım meğer: “Bana bazen soruyorlar, ‘Bu işte en çok yapmak istediğin ne’ diye. Sınırsız bir kaynağım olsa kendi kargo şirketimi kurarım. Çünkü kimseyi özel olarak suçlamıyorum, bu şirketlerin çoğu bugüne kadar hep B2B çalışmışlar. Nihai müşteriyi mutlu eden bir yapıda doğmamışlar, genlerinde yok bu. Ürünü kargo şirketine teslim edene kadar müşteri bizlerden çok mutlu. Ama bütün mutsuzluklar o noktadan sonra başlıyor ve bu tüketicinin online’a mesafe koymasına neden oluyor. Biz şimdi seçenekler koyduk. Müşteri kargo şirketini kendisi seçecek. Yine müşteri sorunlarını en aza indirmek adına yakında İstanbul içinde kuryeyle istediği zamanda istediği yere teslim seçeneği de sunacağız.” Arditti “Dağıtım işi çok farklı bir uzmanlık. Ama kargo şirketlerini nasıl geliştirebiliriz diye devamlı toplantı yapıyoruz. Sadece online’a özel, müşteriye tril tril gidecek bir altyapıyı kurma konusunda öneriler sunuyoruz. Müşteri bunun fiyat farkını öder” dedi.

        Sanıyorum bu, tüm e-ticaret sitelerinin yatırım yapması gereken bir konu. Kargo şirketlerinin kendilerini savunmak değil, müşteri memnuniyetini artırma konusuna daha fazla yatırım yaparak çözmeleri gerekiyor.

        EN YOĞUN TRAFİK 10.00-12.00 ARASINDA

        Digital İn 2016 Raporu’na göre Türkiye’de 46 milyon internet kullanıcısı var. Yani nüfusun yüzde 58’i internet kullanıcısı.

        2015’ten bu yana aktif internet kullanıcı sayısı yüzde 10, aktif sosyal medya kullanıcısı yüzde 5 arttı.

        PC veya tablet üzerinden internet kullanım ortalama 4 saat 14 dakika olarak kaydedildi.

        Mobilden ortalama internet kullanımı ise 2 saat 35 dakika.

        İnternet kullanıcıların yüzde 45’i son 30 günde internetten alışveriş yapmış. Yüzde 24’ü mobilden son 30 günde alışveriş yapmış.

        En yoğun trafiğin gerçekleştiği alışveriş saatleri sabah 10.00 -12.00. Yaş ortalaması 30.

        ‘Artık her şeyi mobil düşünüyoruz’

        “E-ticarette herkes kendi kulvarını seçti. Bazıları daha çok kampanya sitesi. Bazıları kendi özel markalarını satıp diğer markalarla bunu destekliyor. Hem kampanya hem sezon ürününü satan tek site biziz. Ve yüzde 45 sezon ürünü satıyoruz. Alışveriş merkezinde gördüğünüz bir markanın tüm malını bulabiliyorsunuz hatta daha fazlasını buluyorsunuz, çünkü metrekare sorunumuz yok. Mobil ciromuz yüzde 640 arttı. Siteye giriş trafiğinin yüzde 70’i mobilden, cironun yüzde 60’ı da mobilden. Bir nesil var ki desktop’u hiç tanımamış. İnsanların hayatı yollarda geçiyor. Biz artık her şeyi mobil gibi düşünüp bütün yatırımlarımızı ona göre yapıyoruz.”

        Diğer Yazılar