Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Çinliler çikolata yemez, gitmeyelim” diyen yönetim kurulunu dinlemeyip 2009 yılında Çin pazarına giren Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 1.4 milyar nüfuslu ülkeyi Godiva’nın en hızlı büyüyen coğrafyası yapmış. Geçtiğimiz hafta Çin’in liman kenti Şanghay’da 2016-2017 değerlendirmesi yapan Ülker, hem holdingdeki hedefleri anlattı, hem de çikolata pazarındaki önümüzdeki dönem planlarını paylaştı.

        “Hayalimiz Türkiye’den çıkan güçlü, global bir şirket olmak, global markalarımızı büyütmek. Pladis, 13 ülkedeki üretim tesisleri ile 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de bisküvi, çikolata ve şekerleme pazarının lideri olarak da hedefimiz, bu liderliğimizi artık uluslararası arenaya taşımak” diyen Ülker, ekledi: “Bu kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış olmamıza rağmen yurtdışı satışlarımız toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 41’i seviyesinde ve her geçen yıl bu alanda da daha iyi performans sergiliyoruz. Biz pound kazanıyoruz, yen kazanıyoruz, dolar kazanıyoruz yani çeşitli para birimlerinde işlerimiz var. Bu da bize döviz riskine karşı doğal bir koruma sağlıyor. Coğrafi çeşitliliğimizin avantajını bu şekilde de kullanmış oluyoruz. Tabii öngörülen global riskler karşısında gerekli tedbirleri almaya, farklı finansal araçları değerlendirmeye devam ediyoruz.”

        YATIRIMLAR DURMADI

        Murat Ülker’e, 2016’nın tüm dünyada ve Türkiye’de çeşitli zorlukların yaşandığı bir yıl olduğunu hatırlattık. 2016 için “yatırımların hız kesmediği, yeni yapılanmaların oluştuğu, yeni istihdam olanaklarının ortaya çıktığı bir yıl oldu” değerlendirmesini yapan Ülker, şunları söyledi: “Böyle geçeceğini, bu kadar hadise olacağını kimse tahmin edemezdi, ancak bizim işlerimiz açısından bakınca iyi geçti. 15 Temmuz’u izleyen günlerde satışlar sadece 1.5 gün aksadı, demek ki halk da bürokrasi de bu tip olaylara alışkın.”

        “İKİ HANELİ BÜYÜDÜK”

        Yıldız Holding’in 2016 konsolide cirosu 34.3 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Grup konsolidasyon yapısı 2015 ile aynı olarak düşünüldüğünde bu yüzde 12’lik bir büyüme anlamına geliyor. Son beş yıldaki 3.6 milyar liralık yatırımın da 2.7 milyar lirası Türkiye’de. Murat Ülker, 2017 için de 2016 yılına eşdeğer bir bütçe ile hareket etmeyi planladıklarını, çift haneli büyümeyi hedeflediklerini söyledi ve devam etti:

        “Bu yatırımlarla 2017 yılında da yaklaşık 4 bin-4 bin 500 yeni istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Yeni global şirketimiz Pladis ile orta ve uzun vadede hedeflerimizi çikolatada satışları iki misline çıkarmak, bisküvide ise yüzde 50’nin üzerinde artırmak. pladis’in en büyük Ar-Ge merkezi İstanbul Gebze’de kurulacak. Türkiye, global olarak tüm Ar-Ge’mizin kalbi olacak. Özellikle çikolatada üretim üssümüz Türkiye olacak. Pladis’in yeni çikolata ürünleri Türkiye’de üretilecek ve tüm coğrafyalara buradan gönderilecek. 2021 yılına kadar işlerimize 5 milyar TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu sene, uluslararası ortaklarımızla güven tazeledik. Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunun altını çizerek onlara Türkiye’ye yatırımlarını sürdürmelerini telkin ettik. 6 yabancı ortağımız ile Türkiye’ye bu zamana kadar 1 milyar TL reel yatırım yaptık. Yatırımcı girişleri ile bu rakam 4 milyar TL’yi aştı.”

        AFRİKA'DA KAKAO FABRİKASI ALIYORUZ

        Murat Ülker’e Şanghay ziyaretinde Godiva CEO’su Mohammed Elsarky de eşlik etti. Elsarky, Godiva Shop’larda hepimizle tek tek ilgilendi, dondurma, tatlı ikram etti. Ülker, buradaki sohbette yeni bir yatırımın daha haberini verdi: “Türkiye, Suudi Arabistan, İngiltere, ABD ve Belçika’da çikolata üretim tesislerimiz var. Afrika’da kakao çekirdeğini yerinde işleyip sevk etmek için bir kakao işleme fabrikası satın almak üzereyiz.

        Böylece yarı mamul imalatı yapmış olacağız. Yıllık 40 bin tonluk bir üretim. Bizim ihtiyacımızın yaklaşık dörtte biri. Afrika’da kakaonun çıktığı yerde üretim yapmak hem fiyat avantaji hem de kalite anlamına geliyor. Çikolata işinde çok büyüğüz. Dolayısıyla hammadde konusunda duyarlıyız. Daha verimli üretim, hammadde nereden, nasıl geliyor, etik ticaret gibi kriterler de önemli.”

        Diğer Yazılar