Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kültür ve sanatın, Türkiye’nin ağır gündeminde öncelikli konular arasına girmesini hayal etmeye daha uzun yıllar devam edeceğiz, besbelli. Ama artık bunu hayal edip beklemek yerine, işin taraflarının işbirliklerini, kol kola girmelerini konuşmaya başlamamız lazımdı. Konuşmaya da başlıyoruz neyse ki.

        İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM) bu konuda çok umut verici bir işbirliğine imza attı. Başlangıç için Zorlu PSM, İKSV’nin düzenlendiği Tiyatro, Müzik ve Caz Festivallerine destek verecek, ancak önümüzdeki dönemde diğer tüm festival ve içerikler konusunda işbirliği de gündeme alınacak. İKSV bu yıl 45’inci yaşını kutluyor. Zorlu PSM henüz çok genç, ancak güçlü teknik donanımı ve farklı ölçeklerdeki yapımlara uygun sahneleriyle kültürsanat etkinlikleri için geniş imkânlar sunuyor.

        ŞOV DEVAM ETMELİ

        Geçmişte Zorlu PSM’de birçok İKSV etkinliği gerçekleştirilmişti. Ama bu kez işin adı konmuş. Zorlu PSM, ‘yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru” ilan edilmiş.

        Kısaca hatırlayalım. Eylül 2016’da İstanbul’daki gösteri dünyasının aktörleri PSM, BKM, POZİTİF, İKSV, BİLETİX VE GNL 29 Londra’da düzenlenen International Festival Forum’da ‘Türkiye’den korkmayın’ çağrısı yapmıştı. Çünkü Türkiye’deki terör sanatçıları korkutuyordu. American Balet Theatre 124 dansçısı ile geliyordu, gösteri son dakikada iptal edildi.

        Öte yandan PSM’nin, gösteri mekânlarının yoğun olduğu Taksim ve çevresine göre daha güvenli olması da bazı konserleri bu mekâna kaydırdı. O günlerde sohbet ettiğimiz PSM Genel Müdürü Murat Abbas anlatmıştı. Patti Smith’in 23 Haziran konseri öncesi Raffles Otel’de kalma şartı koyduğunu. Çünkü PSM’nin altındaki dehlizlerle otelden ulaşımın mümkün olduğunu... Açık havada yapılacak bazı etkinliklerin de PSM’ye taşındığını. İşte bu yıl da Batı Yakası’nın Hikâyesi müzikalinde sanatçılardan bazılarına konsolosluklar “gitmeyin” uyarısı yapmış. Ama buna rağmen mekanı güvenli buldukları için gösteri iptal edilmemiş.

        Sırf bu bile böyle mekânların neden desteklenmesi gerektiğini anlatmıyor mu?

        ‘VERGİ DESTEĞİ SANATA DA GELSİN’

        Piyasayı canlandırmak için beyaz eşyada ÖTV’yi sıfırlayan, mobilyada KDV’yi indiren Bakanlar Kurulu kararı da toplantıdaki sohbette konuşulan konular arasındaydı. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, bu desteğin sanata da getirilmesini istedi. Taner, “Umut ediyorum diğer kültür ve sanat kurumlarıyla da bir araya gelir bu konuyu gündeme taşırız. Bu destek kamu mekânlarının ya da yerel yönetimlere ait mekânların ücretsiz tahsisi de olabilir. Mutlaka vergi desteği gerekmiyor. İtalya Kültür Bakanlığı 18 yaşına gelen gençlerin cep telefonlarına para yüklüyor. Bu para sanat etkinliklerinde kullanılıyor. İtalya buna 368 milyon Euro ayırmış. Bu da bir destektir. Yaratıcı endüstrilerin ekonomiye katkısı çok yüksek. Ankara’da 3-4-5 Mart tarihlerinde Kültür Şûrası toplanıyor. Bu konunun gündeme gelmesini ümit ediyoruz” dedi.

        Taner, “Türkiye’nin artık katma değeri yüksek şeyler ihraç etmesi gerek. Yaratıcı endüstriler bunun başında geliyor. iPhone ithal edip çekyat ihraç ederek bir yere varamayız” diye konuştu.

        Diğer Yazılar