Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu, senaristler ve oyuncularla bir araya gelerek dizilerdeki çalışan kadın algısına dikkat edilmesini isteyecek. Amaç gençler için doğru rol modeller oluşturmak

        Geceleri herkesi televizyon başına kilitleyen bazı dizilerdeki ‘çalışan kadın’ tiplemesi üzerine düşündünüz mü hiç? Ya da bu kadın profiliyle ilgili genel algınız nedir? Ekranlarda kadınlara yönelik şiddetten -duygusal ya da fiziksel- rahatsızlık duyuyor musunuz? Peki dizi senaryoları cinsiyet eşitliği süzgecinden geçiyor mu?

        Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nun gündeminde, ekranlardaki, dizilerdeki çalışan veya eşitsizliğe, şiddete maruz kalan kadın karakterleri var. Değerlendirmeler şu yönde: Bu kadın karakterler bazen fettan, çokça rekabetçi, yırtmaçlı eteği ve sivri topuklu ayakkabılarıyla plaza koridorlarında yürürken, bir hedefe odaklanmayı değil, çoğu kez ‘ne olursa olsun başarılı olmayı’ simgeliyor.

        İşte Türkiye’de kadınların eğitim, çalışma hayatı ve siyasete eşit katılımlarının önündeki engelleri saptamak, farkındalığı artırmak ve çözüm önerileri getirmek yönünde çalışmalar yapan bir grup da çalışan kadınların yansıtılma biçimlerini artık dert ediyor.

        TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı ve Koç Holding Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Oya Ünlü Kızıl, New York’ta katıldığı UN Women toplantısında, Georgetown Üniversitesi’nin bir araştırma sonucunun çok dikkatini çektiğini söyledi. Bu araştırma, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda en büyük etki alanının medya ve topluma ulaşan dizi ve filmler olduğunun altını çiziyordu.

        Oya Ünlü Kızıl dedi ki, “Koç Topluluğu, çok farklı, aynı zamanda da geleneksel olarak erkeklerin yoğun olarak çalıştığı sektörlerde faaliyet gösteriyor. Bu sektörlerde geleneksel kadın-erkek rol dağılımına yönelik algıları kırmaya ihtiyacımız var. Tüm iletişimimize toplumsal cinsiyet eşitliği filtresini eklemek hedefiyle bir yöntem belirledik. Ve ‘İletişimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi’ oluşturduk. Bir dizi atölye çalışması da gerçekleştirdik. Amacımız, büyük kitlelere ulaşan iletişimimizde toplumsal cinsiyete bağlı önyargıları kırmak ve davranış değişikliği sağlamak.”

        ÖRNEK VAKA OLDU

        Bu amaçla otomotivden dayanıklı tüketime, finanstan gıdaya pek çok farklı sektördeki topluluk şirketlerinin pazarlama, kurumsal iletişim, sosyal medya iletişimi gibi farklı alanlarda uzmanlaşan ekiplerine ulaşılmış. Aynı zamanda birlikte çalışılan 40’a yakın ajans da bu atölyelere katılmış. Oya Ünlü Kızıl, değişimin ilk adımının atıldığını düşünüyor. Hazırlanan rehberin HeForShe hareketi tarafından da örnek vaka olarak kabul görmesinden sonra küresel anlamda yaygınlaşması için çalışmalara başlanmış.

        Oya Ünlü Kızıl, başkanı olduğu TÜSİAD Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu’nda henüz çok başında oldukları bir projeyi de dün anlattı: “Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımını senaristler, yönetmenler ve oyuncu sendikaları ile görüşerek yeni bir boyuta taşımayı planlıyoruz. TÜSİAD, pek çok şirketi buluşturan bir platform olduğu için bu kolektif gücümüzü bu projede kullanmayı arzu ediyoruz. Pek çok dizide ve filmde, çalışan kadın fettan, niteliksiz, ofise dekolte ile gelen kişi gibi konumlandırılıyor. Bunun gerçekçi olmadığını hepimiz biliyoruz ancak Anadolu’daki anne ve baba, üniversiteyi kazanan çocuğunu okula göndermede direnç gösterirken bu dizilerin de etkisinde kalıyor. Böyle konumlandırıldığı sürece, bu tasvir ile çalışan kadınlar ilham kaynağı olmak bir yana çok yanlış bir önyargıya maruz kalıyor. İdealimiz, hem toplumsal düzende, hem çalışma hayatında cinsiyetinden bağımsız olarak her bireyin varlığının ve değerinin kabul edilmesi; toplumsal yönlendirmelere mecbur olmadan yaşama hakkı olması. Bu ütopik bir ideal olmamalı.”

        ‘Değişim dilde başlar’ evet. Fakat bugünden yarına da sonuç alınmaz. Bize düşen dikkatle takip etmek.

        YÖNETİCİ KADIN ARTIYOR ANCAK KARİYERE VEDADA KADINLAR ÖNDE

        İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer, her yıl yaptığı ‘Kadınlar İş Dünyasında Parladıkça’ adlı araştırmasının Türkiye sonuçlarını, Professional Women’s Network (PWN) İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta açıkladı. Rapora göre Türkiye’de, şirketlerde kadın temsilinde sevindiren bir iyileşme var. Özellikle işe alımlarda firmalar kadın adayların seçiminde daha fazla duyarlılık gösteriyor. Ancak süreklilikte sıkıntı var. Türkiye’de kadınlar kariyer yolunda ilerledikçe, sayıları azalıyor. Türkiye’de erkeklerle kıyaslandığında kadınların işten ayrılma oranı üst yönetim dışında, kariyer hattının genelinde, her seviyede daha yüksek.

        Diğer Yazılar