Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her yıl iki haneli büyüyen (2016’da ilk kez küçüldü) ve yıllık 50 milyar liralık bir büyüklüğü ifade eden ev dışı tüketim pazarı bir süredir araştırma şirketlerinin de merceğinde. Araştırma Ipsos tarafından, Türkiye genelindeki 12 ilde, 15-60 yaş arası 835 kişiyle gerçekleştirilmiş. Çalışma da dışarıda yemeiçme alışkanlıklarını ortaya koyan ilginç veriler var. Bana en çarpıcı gelen örneğin, “Bugüne kadar temiz olmadığı için gitmeye son verilen bir yeme içme noktası oldu mu?” sorusuna verilen cevaplardaki erkek-kadın farkı. Araştırmaya katılanların yüzde 58’i geçmişte “temiz olmadığı için gitmeyi bıraktıkları” en az bir yerin olduğunu belirtirken bu oran erkeklerde kadınlara oranla belirgin derecede daha yüksek (% 64’e % 52). SES gruplarına bakıldığında da, AB SES grubunda bu oran yüzde 68 ile en yüksek seviyeye çıkıyor. Bu durum ihtimal ki, AB grubunun seçiciliğinden ziyade, dışarıda daha fazla yemek yemesinden (ve daha fazla okazyonla karşı karşıya kalınmasından kaynaklanıyor.

        Eczacıbaşı Profesyonel Genel Müdürü Melike Koçoğluile sohbet ettik. Koçoğlu, ev için marketten alışveriş yaparken fiyata duyarlı olan tüketicilerin, söz konusu olan ev dışında tüketim olunca fiyat duyarlılığının azaldığını söyledi. Yani tüketiciler, “Her gün mü çıkıyoruz ya, varsın biraz pahalı olsun” diyorlarmış. Öte yandan araştırmaya katılan kitleye ev dışında yemek yenilecek yere karar verilirken hangi faktörlerin etkili olduğu sorulduğunda, birinci sırada belirtilen seçenekler arasında ‘temizlik’ belirgin biçimde öne çıkıyor (% 68). Onu, ‘yemek çeşidi ve lezzeti’ (% 13), ‘ortam (fiziki mekân)’ (% 9), ‘fiyat’ (% 6) ve ‘lokasyon’ (% 5) takip ediyor.

        GENÇLER KALENDER

        15-24 yaş arası kişilerde temizliği birinci sırada etkili olan faktör olarak belirtenlerin oranı yüzde 53’ken, 45-60 yaş arası kişilerde bu oran yüzde 80’e çıkıyor. Dışarıda yemek yenilen yerde en çok çatal bıçakların temizliğine dikkat ediliyor (% 27), onu ‘tuvaletlerin’ temizliği takip ediyor (% 24). ‘masalar” (% 16), ‘bardaklar’ (% 16) ve ‘tabaklar’ (% 13) bunların ardından geliyor.

        RUSLARIN GÜNEŞ YAĞI İÇİN DETERJAN ÜRETİLDİ

        Ev dışı tüketime özel ürünler sağlayan Eczacıbaşı Profesyonel’in Genel Müdürü Koçoğlu, sektörün ihtiyaçlarının üretime de yön verdiğini söylerken, bunun sonucu ortaya ilginç ürünler çıktığını anlattı. Rus turistlerin kullandığı güneş yağı, formülü gereği havlu ve çarşaflarda iz bırakıyor, yıkanmayla da çıkmıyormuş. Ar-Ge departmanı sadece buna özel deterjan geliştirmiş. Aynı şekilde bazı otellerden de “Odalarda saç boyayan turistler var. Boya izi havlulardan çıkmıyor” diye yakınma gelmiş. Şirketin mühendisleri havlulardaki saç boyası izlerini çıkaracak güçlü bir formül bulmak için uğraşmış ve ürün geliştirilmiş.

        Diğer Yazılar