Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir yanda perakendede kan kaybının yaşandığı Beyoğlu, diğer yanda Türkiye’den çıkan uluslararası markalar. Türkiye’nin yıllanmış markaları da var olmaya çalışıyor, turizmdeki daralmadan söz etmiyorum bile. Ama bütün talep krizlerinden şunu öğrendik, o ortamlar bazen yeni, küçük girişimlerin yeşermesi için de fırsat olabiliyor.

        İlki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve mayıs ile eylül aylarında yılda iki kez tekrarlanacak ‘Tasarım Tomtom Sokak’ta etkinliğinin ikincisi bu yıl 11-14 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. İşin içinde tasarımcılar, markalar var ama finans sektörü de destekliyor. Aslında tam da herkesin elini taşın altına sokmasının örneği yaşanıyor.

        İstanbul Beyoğlu’ndaki Tomtom Mahallesi’ndeki mekânlarda moda, mücevher, aksesuvar, mobilya, seramik, grafik, kumaş, kâğıt, aydınlatma gibi sektörlerden 150’nin üzerinde marka ve tasarımcı yer alacak. Tek başına var olamayan ama yetenekli tasarımcılar için bu etkinlik müthiş bir fırsat. Örneğin geçen yıl bu etkinliğe katılan bir tasarımcının bu yıl Lafayette’de küçük bir satış alanı var. Normal işleyişte uluslararası bir departman store’da yer almayı hayal bile edemezdi. Bir başka güzel ayrıntı daha var yine geçen yıldan. Küçücük dükkânında 3 yıl boyunca var olma mücadelesi verip sonunda pes etmek üzereyken bu etkinliğe katılan ve kaderi bir anda değişen bir tasarımcı daha.

        Etkinlik, geçen yıl olduğu gibi Tomtom Design Management İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal, tasarımcı Bahar Korçan, Serra Arıkök ve Ayşegül Temel işbirliğiyle gerçekleşecek. QNB Finansbank da ana sponsor. Diğer sponsorlarla birlikte bu yıl Beyoğlu Belediyesi de etkinliği destekleyecek. Geçtiğimiz yıl 15 bin kişinin ziyaret ettiği etkinliğe bu yıl çok daha geniş bir katılım bekleniyor.

        Bu yılın teması “Yukarı Bak/Up” olarak belirlenmiş. Bahar Korçan temayı, “İnsanları mayıs ayında, yeryüzünün negatif duygu ve durumlarının aksine gökyüzünün yaşam dolu enerjisini tatmaya davet ediyoruz” diye özetledi.

        MİLANO ÖRNEĞİ

        Meraklıları bilir. Milano Tasarım Haftası (Zona Tortona) 20 yıl önce bir kapalı garajda başlayıp sonra bütün şehre yayılmıştı. İşte Tasarım Tomtom Sokak’ta etkinliğini düzenleyenlerin aklında hep bu var. Bu etkinlik niçin İstanbul geneline yayılmasın? Üstelik sadece İstanbul değil, Anadolu illerinin zanaatkârları da bu ortamdan niçin yararlanmasın? Eylül ayında Antakyalı dokumacılar ve lezzet ustaları da örneğin İstanbul’a davet edilecek. Ayrıca sonbahardaki etkinlikte uluslararası tasarımcılar da İstanbul’a gelecek. Turizm, güneş, kum, tarihten ibaret değil, işte bu da yeni bir fırsat.

        SEYYAR SATICILAR BAYRAM ETTİ

        Geçtiğimiz yılki etkinlikten sonra yapılan ankete göre katılımcıların bazıları bir AVM’de 20 günde yaptığı ciroyu 4 günde yapmış. Ciroların yüzde 15’i eski, yüzde 85’i ise yeni müşterilerden. Tophane’den seyyar satıcılar el arabalarıyla bölgeye akın etmiş. Köfteciler, mısırcılar, kestaneciler, hayatlarının cirosunu yapmış.

        Diğer Yazılar