Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        "Zarfa değil mazrufa bakacaksın." Yani "Ambalaj önemli değil, içindekine bak" diyor. Ama artık mazruf önemliyse, zarfın da bu öneme göre kendini yenilemesi gerekiyor. Zarf deyip geçmeyeceksin!

        Yerel seçimler için geri sayarken, Türkiye'nin oy pusulası zarflarını üreten dört şirketinden biri, Yener Zarf'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Yener ve Satış ve Pazarlama Müdürü Ayhan Duran ile buluştuk, ilginç bir sohbet oldu. Bakın neler anlattılar.

        Bu yıl seçim zarflarını Oyal, Zarfsan, Doğan ve Yener olmak üzere dört şirket üretiyor. Kâğıdı Devlet Malzeme Ofisi (DMO) veriyor. Ama zarf üretmek öyle kâğıdı katlayıp yapıştırmak değil. Her fabrikada aklınıza gelmeyecek güvenlik önlemleri alınıyor. Filigramlı kâğıttan üretilen zarf kâğıtları fabrikalara güvenlik önlemleri eşliğinde özel araçlarla geliyor. Yüksek Seçim Kurulu bir hâkim atıyor. Fabrikaya giren-çıkan bobinler sayılıyor. Emniyet Müdürlüğü, zarfların fabrikadan çıkışını kontrol ediyor. Bu yıl ÖSYM zarflarını da üreten şirketin başkanı Bülent Yener, su geçirmez, yanmaz ve yırtılmaz özellikteki bu zarfları Dupont Tyvek kâğıtlarıyla üretmiş. Zarf aynı zamanda daha önceden açılmışsa, tekrar yapıştırıldığında bunu belli edecek özelliklere sahip. Bu kâğıt bina yalıtımı, seralar ve uçak kanatlarında da kullanılıyor. Türkiye'de bu kâğıdı bir tek Yener Zarf kullanıyor. Aynı zarfları PTT de satın alıyor.

        GÜVENLİK ÖNEMLİ

        Peki madem içinde taşıdığı şey kadar zarf da önemliyse Yener Zarf'ın yeni yatırımı ne olacak? Bu tamamen başka bir alan. Şöyle anlatalım. Kredi kartı dolandırıcılığında pek çok yöntem uygulanıyor. Bunlardan biri detemassız kartlar içindeki çiplere ait bilgilerin RFID teknolojisi ile uzaktan ele geçirilmesi. RFID, yani Radyo Frekanslı Tanıma (Radio Frequency Identification-RFID), canlı ve cansız her türlü nesnenin dokunmadan belirli bir mesafeden tanınmasında ve izlenmesinde kullanılan bir teknoloji. RFID etiketler, yani kartlarda, kişiye ait bilgilerin yer aldığı çipler giderek daha çok alanda kullanılıyor. Yakın zamanda nüfus kâğıtları da bu teknolojiye geçecek. Bu, hayatı kolaylaştıran bir teknoloji, kabul. Ancak bu etiketleri 20 metreye kadar uzaktan okuyup içindeki bilgileri ele geçiren dolandırıcılık örnekleri de var. Yani sizin cebinizdeki kredi kartının bilgileri, RFID okuyucular ile uzaktan ele geçirilebiliyor, aynı tehlike gelecekteki nüfus kâğıtlarını da bekliyor.

        Ne yapılabilir peki? Pek de zor olmayan bir önlem geliştirilmiş bunun için. Kanadalı şirket Case Corp. yırtılmayan ve içine konulan karta yüklü bilgileri zırh gibi koruyan bir kâğıt geliştirmiş. Yener Zarf da bu kâğıdı satın alıp deri cüzdanların içine yerleştirmiş. Siz, kredi kartınızı, diğer çipli tüm kartları bu cüzdana koyduğunuzda, RFID okuyucu cüzdana temas etse bile içindekini okuyamıyor. Çıkarmanız gerekiyor.

        Değişen yaşam koşulları, 70 yıllık zarfçıyı nasıl gençleştirmiş görüyor musunuz? Nasıl akla gelmeyen işlere girmesini sağlamış?

        Bu cüzdanlar öyle çok astronomik fiyatlara satılmayacak, baştan söyleyelim. Normal bir deri cüzdandan daha pahalı olmayacak. Şimdilik satışta değiller ama yakında pek çok yerde karşınıza çıkacak.

        Defter tutkunları için Moli

        1943 yılında Necip Yener tarafından kurulan şirket, günde 5 milyon zarf ve 2 milyon adet baskılı sürekli form, A4 ekstre kâğıdı üretiyor. Yener Kırtasiye Zarf, Türkiye zarf pazarının yüzde 30'una, kırtasiye pazarının da yüzde 50'sine sahip. Yıllık 1 milyar 200 milyon adet zarf üretimi ile 3 kıtada toplam 25 ülkeye ihracat yapıyor. 2013'te 40 milyon lira ciro yapan şirket 2012'ye göre yüzde 20 büyüdü. Geçen yıl 4 milyon lira yatırım yapan şirket, 2012 yılında kurduğu kırtasiye ürünleri markası Moii ile fon kartonu, el işi kâğıdı, resim kâğıdı ve en önemlisi defter tutkunları için özel ürünler üretiyor. Henüz yeni bir marka olan Moii, geçen yıl 5 milyon lira ciro yapmış, 2015 hedefi 12 milyon 500 bin, 2023 hedefi de 80 milyon lira ciro.

        Diğer Yazılar