Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Perakende değil ‘para’kende

        Şok’u satın aldıktan sonra yeniden yapılandıran Yıldız Holding, perakendede yeni formatlara girecek mi? Hep gündemde olan bu soruyu Serdengeçti yanıtladı: “Bizim işimiz perakende değil, parakende. Yani bu işler yatırım amaçlı yapılıyor. Aldığımız zincirin değerini yükseltmemiz gerekir. İlk kriter bu. İkincisi de kimsenin yapmadığı bir şey olmalı. Çünkü ben kimsenin işini bozmak istemem. Yepyeni ne olabilir. Somut bir şey yok ama örneğin kafamda bir büfe zinciri var.”

        Perakende ve gıda sektörünün en hareketli aylarından biridir ramazan. Üstelik sadece oruç tutulan hanelerde değil, tutulmayanlarda da sepet başına harcama artar. Ancak bu hareketlilik son dönemde yavaşladı. Alışveriş iştahı azaldı, çünkü oruç tutanların oranı 5 yılda yüzde 71’den yüzde 61’e düştü.

        Bu verilerin kaynağı, geçtiğimiz hafta sohbet ettiğimiz Yıldız Holding Perakende Grup Başkanı Mustafa Yaşar Serdengeçti. Serdengeçti, perakende zincirlerindeki trafiği daha doğru yönetmek için İpsos’tan böyle bir araştırma istemiş. İlginç bulgular var. Ramazan yetişkinler için maneviyat, bolluk, zekât ve yardımlaşma anlamına gelirken gençler, ‘pide, lezzetli yemek ve geç saate kadar mesajlaşma’ demişler. Ramazanın yaza gelmesi sabah uyanma saatlerini de geciktirirken örneğin evlerde ağır temizlik de yapılmıyormuş.

        En önemli veri oruç tutma oranlarına ilişkin. Mevsimsellik oruç tutma oranını 10 puan etkilemiş. Ramazanın 21 Ağustos’ta başladığı 2009 yılında 30 gün oruç tutanların oranı yüzde 71 iken 9 Temmuz’da başladığı 2013’te bu oran yüzde 61’e gerilemiş. Ramazan alışverişinde İç Anadolu ve Güneydoğu’da artış oluyor. Marmara ve Karadeniz’de artış olmuyor. Hatta Karadeniz ve Akdeniz’de bir önceki döneme göre alışverişte azalma var.

        Peki artış hangi kategorilerde oluyor? Hazım yürüyüşleri, balkon sefası ve sahura kadar oturma atıştırmalık kategorisindeki satışları artırırken en büyük artış çorba kategorisinde oluyor. Kasap ve şarküteriye yönelim artıyor. İçecek, atıştırmalık ve dondurma satışları da artıyor. Et satışları normalde 100 iken ramazanda 137 oluyor. Endeks içecekte 108, atıştırmalık ve dondurmada 117’ye çıkıyor.

        Ramazan sepetlerinin yüzde 23’üne et, yüzde 15’ine süt ve süt ürünleri, yüzde 13’üne genel gıda, yüzde 12’sine atıştırmalık, yüzde 12’sine de alkolsüz içecek daha fazla giriyor.

        En düşük oran Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde

        64 Marmara Bölgesi

        45 Ege Bölgesi

        66 Karadeniz Bölgesi

        66 İç Anadolu Bölgesi

        49 Akdeniz Bölgesi

        69 Doğu ve G. Doğu Bölgesi

        Diğer Yazılar