Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaş ortalaması 24 olan bir grup genç bir araya geliyor, “Hadi tığ, şiş, yün, boncuk, dantel ipi satalım. Bunların her çeşidini bulunduralım, yurtdışından getirelim. Türkiye’yi gezelim, kadınlarla buluşalım. Ne istiyorlarsa hepsini bir noktada buluşturalım” diyor. Bununla da yetinmiyor, evde örüp. dikip, işleyip bir kenara koyan, bu üretimi bir türlü kazanca dönüştüremeyen kadınlar için de bir platform oluşturuyor. Onlar adına satış yapıyor. Türkiye’de kadın istihdamının artırılmasının önünde pek çok engel var. Eğitim engeli var, eş engeli var, coğrafi engeller var. Ev kadınlarının pek çoğu aslında ev kadını olmak istemiyor. Üretmek istiyor, para kazanmak istiyor. Eğitimi olmayanın elinden gelen sadece bu, el işleri. Son yıllarda özellikle hazırgiyim sektöründen evlere iş verme geleneği yayıldı. Ürünün el işi gerektiren küçük ayrıntıları için konfeksiyon atölyelerinden evlere toplu iş veriliyor. Ancak burada da düşük ücret sorunu var. Tahmini bir hesapla, bir kadının saatlik emeği 3 liraya geliyor.

        Oysa özellikle Anadolu’da çok zengin bir el emeği gücü var. Fırsatı, doğru kanalı bulsa, paraya dönüşecek, eve, kadına ciddi gelir sağlayacak şahane işler yapılıyor. Üstelik son dönemde el işine verilen değer de artıyor.

        İşte bu boşluğu fark eden bir grup genç, dijital dünyadaki deneyimlerini, bu kez annelerin, teyzelerin, halaların emeği üzerinde değerlendirerek Hobium adlı bir site kuruyor. Burada öncelikli amaç, şehrin belli noktalarında satılan, sırf bu nedenle de erişimi güç olan el işi malzemelerini internet üzerinden pazarlamak. Daha da önemlisi Anadolu’ya ulaşmayan ürünleri Türkiye’nin her yerinden ulaşılabilir hale getirmek. Site 1 milyon lira sermayeyle kurulmuş. Ortakları arasında yün üreticileri, boncuk üreticileri de var. Operasyonu, dijital pazarlamada deneyimi olan Umut Gözen yönetiyor. Beraberindeki genç ekip, Türkiye’nin dört bir yanını gezip kadınlar el işi yaparken nelere ihtiyaç duyuyor onu saptıyor. Yurtdışı fuarlar da gezilerek yeni trendler belirleniyor, ona göre ürünler seçiliyor. Hobium’un içinde üç farklı hizmet var. Birincisinde malzemeler satılıyor, ikincisinde ev işlerinin pazarlandığı butikler var ki kadınlar burada kendi butiklerini açabiliyor. Üçüncü bölüm de atölye. Burada da örgü, dikiş, nakış gibi işlerin eğitimi veriliyor.

        10 BİN ÜRÜN

        İlk etapta 10 bin ürünün satışının yapılacağı hobium. com, 8 aylık bir çalışmanın sonucunda, tam da okulların açılıp annelerin eve kapandığı eylül ayının ilk haftasında aktif oldu. Ekim-kasım geldiğinde, sitenin sosyal medyayla da desteklenmesi sağlanacak. Ardından televizyon programlarıyla site daha geniş kitlelere ulaşacak. İnternet kullanımında çok hızlı gelişme gösteren kadınlar, isterlerse sitenin canlı destek hattından tüm sorularına yanıt bulabilecek. Kendi fotoğraflarını, videolarını çekerek atölye bölümünde sunum yapabilecek. Kendi butiğini açacak. El emeği ürünlerini yasal bir platformda pazarlayabilmek için Hobium ekibinden de destek alacak.

        İşin, malzemeye ulaşmayı kolaylaştırması bir yana, ben en çok emeğin paraya dönüşebilmesine olanak tanıyan misyonunu önemsiyorum. Bu, her kesimden kadın için, ama en çok da evinden çıkamayan kadınlar için çok önemli, çok heyecan verici.

        Diğer Yazılar