Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yıl 20. yaşını kutlayan Deniz Temiz Derneği/ TURMEPA, yıl boyu çeşitli etkinliklerle, denizlerimize ve gelecekte onları bekleyen tehlikelere dikkat çekecek. Bunu yaparken, sanattan, iletişim araçlarından ve olabildiğince çok mecradan destek alacak.

        İKSV’nin düzenlediği Filmekimi’nin ikinci gününde TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ile sohbet ettik. Yaramancı’nın paylaştığı rakamlar ürkütücü.

        Son 40 yılda Marmara Denizi’nde uskumru yüzde 95, kefal yüzde 91, palamut yüzde 90, barbunya yüzde 73, lüfer yüzde 58 oranında azalmış.

        1970’lerin ortalarına kadar Marmara’da su ürünleri endüstrisindeki balık türlerinin sayısı 127 iken bu sayı günümüzde 4-5’e kadar düşmüş.

        “MARMARA iÇİN 5 MİLYAR DOLAR YETER”

        İSKİ verileri de şöyle söylüyor: İstanbul’un atık sularının sadece yüzde 25’i biyolojik arıtma tesislerinden geçiyor.

        Yüzde 75’i ise yetersiz ön arıtmadan geçerek Marmara Denizi’ne gidiyor. Bu, sadece İstanbul’da, günde 2 milyon metreküp atık suyun yeterince arıtılmadan denize karıştığı anlamına geliyor.

        Tezcan Yaramancı “Her yıl 1 milyar dolar harcanırsa 5 yılda Marmara’nın arıtma sorunu çözülür. Yani Marmara 5 milyar dolarla kurtulur” diyor.

        TURMEPA, 20. yıldönümü nedeniyle derneğin kurucusu ve Onursal Başkanı Rahmi Koç ve ünlülerle birlikte bir kamu spotu hazırlamış. Yakında televizyonda izleyeceğimiz kamu spotunu İKSV’nin Filmekimi’nde izleme fırsatını bulduk.

        PET ŞİŞE DEĞİL SARDALYA SÜRÜSÜ

        Cannes Film Festivali’nde Altın için yarışan Naomi Kawase’nin filmi “Dingin Sular” bu kamu spotuyla başladı.

        Kamu spotunda gönüllü yer alan ünlülerin mesajları şuydu:

        Halit Ergenç: Ben oğluma pet sürüleri değil, sardalya sürüleri bırakmak istiyorum.

        Bergüzar Korel: 10-15 metrelik havuzlarda değil, açık denizlerde kulaç atsın istiyorum.

        Selçuk Yöntem: Ben gelecek nesillerin, cıva yüklü değil fosfor dolu balıklar yemesini istiyorum.

        Mehmet Günsür: Her lodos sonrası kumsala taşınan çöpleri değil, o kumsallara çıkan caretta caretta’ları bırakmak istiyorum.

        Melisa Sözen: Denize dökülen ırmakları tertemiz bırakmak istiyorum. Dev birer fabrika borusuna dönmüş olarak değil.

        Tezcan Yaramancı: Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli miras, tertemiz bir deniz. Ama şu an sizin yardımınıza ihtiyacı var.

        Rahmi Koç: Denizi seviyorsanız eğer, ona arkanızı değil yüzünüzü dönün.

        100 bin çocuğa çevre eğitimi

        TURMEPA şimdiye kadar 7 milyon 500 öğrenciye çevre dersi vererek denizleri sevdirmiş. Dernek son olarak Japon devi Mitsui ile geçtiğimiz ekim ayında “Mavi Kuşak Hareketi-İstanbul Boğazı Projesi”ni başlattı.

        İstanbul Boğazı’nın korunması ve çevre kirliliğine karşı bilinçlendirmeye yönelik proje kapsamında 3 yılda 100 bin çocuğun eğitilmesi planlanıyor.

        Japon filmi “Dingin Suları” birlikte izlediğimiz Mitsui Türkiye temsilcisi Yuichi Aoki, Japonya’nın sanayileşme sürecinde önemli çevre kirliliği yaşadığını hatırlattı. “Kirliliğe karşı mücadelede en etkili yolun çocuklara çevre eğitimi vermek olduğunu gördük” dedi.

        Yuichi Aoki daha önce de 2000’li yılların başında Türkiye’de bulunmuş.

        O dönemde TEMA’ya destek vermiş.

        Diğer Yazılar