Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Arçelik, cinsiyetçi olabilecek sözcük ve deyimlerden oluşan bir sözlük hazırladı. Mobil cihaz ve bilgisayarda kullanılabilecek ‘Eşit Sözlük’ uygulamasında 500 sözcük var. Bunları yazdığınızda cihazdan uyarı ve öneri geliyor, gerisi size kalmış.

        Dil zihnin aynasıysa, dili değiştirerek zihnimizi de değiştirebilir miyiz?

        İş dünyasının gündeminde bir süredir bu konu var.

        Geçtiğimiz yıl Borusan Grubu, İş Yaşamı’nda Ayrımcılık İçeren Söz ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi’ni yayınladı. Rehberde cinsiyetçi olabilecek pek çok sözcük, deyim, atasözü ve deyiş sıralandı. Ardından 2018 başında Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) açık isminin “Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği” olarak değiştirilmesine karar verildi.

        Bu konudaki en yeni adım da Arçelik’ten geldi. Arçelik, “Dil sürçecek, eşit sözlük eşitleyecek” sloganıyla bir sözlük geliştirdi. Sözlük, günlük konuşma ve yazışmalarımızda farkında olmadan kullandığımız ayrımcı ve cinsiyetçi söylemlere alternatifler sunarak farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Mobil cihazlar ve bilgisayarlarda kullanılabilecek “Eşit Sözlük” uygulamasında 500’ün üzerinde kelime yüklü. Siz bunlardan birini yazdığınızda altta kırmızı bir çerçeve içinde uyarı geliyor ve bunun yerine kullanılabilecek sözcükler öneriliyor.

        Uygulamayı kullanmak için “Eşit Sözlük” ve “Eşit Sözlük klavyesi” yazılımlarını masaüstü bilgisayar ya da IOS/Android tabanlı mobil cihazlara yüklemek yeterli oluyor. Sözlükte yer alan söylem önerileri Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi ve KOÇ-KAM Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin destekleri ile geliştirilmiş.

        Eşit Sözlük’ü konuşmak üzere önceki gün bir araya geldiğimiz Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Teknolojinin gücünü toplumsal eşitliği sağlama yolundaki kararlılığımızla birleştirdik” dedi.

        YENİ KELİMELERE AÇIK

        “Eşit Sözlük” uygulaması bugünden itibaren herkesin kullanımına açık. Sözlüğe kelime eklemek isteyen kullanıcılar, http://esitsozluk.com/ web adresinde ya da Microsoft Word ve Outlook eklentilerinde yer alan “Söylem Ekle” butonlarına tıklayarak cinsiyetçi söylemi ve doğru kullanım önerisini iletebilecek. Akademik değerlendirmenin ardından uygun bulunan söylemler sözlüğe eklenecek. Sürekli güncellenen ‘Eşit Sözlük’ projesi ile cinsiyetçi söylemlerin kullanımına hem bireyler hem de kurumlar nezdinde ‘dur’ denilmesi amaçlanıyor.

        PEK ÇOK PATENTTE KADINLARIN İMZASI VAR

        Arçelik’te hemen her kademede kadın çalışan bulunduğunu da belirten Can Dinçer, “Forklift operatöründen kaynakçıya, Ar-Ge uzmanından üst düzey yöneticiye kadar, kadınlar her kademede görev yapıyor. Fabrikalarımızda takım liderliği pozisyonlarına kadın atamaları gerçekleştiriyoruz. Dünyada en çok uluslararası patent başvurusu yapan ilk 100 şirket arasında yer alan Arçelik A.Ş.’de kadınların pek çok patentte imzası var. Üst yönetimde kadın temsil oranı yüzde 30 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne de geçen yıl imza atarak bu konudaki taahhüdümüzü güçlü bir şekilde ortaya koyduk” dedi.

        Kadınların işyerinde eşit ücret almalarının önündeki farkın kapanması için217yıl geçmesi gerekiyor

        Türkiye’de icra kurulu seviyesinde kadın temsil oranı ortalama % 25, kadın CEO oranı ise%15 seviyelerinde

        Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde Türkiye 144 ülke arasında131’incisırada yer alıyor

        Türkiye’de kadının işgücüne katılım oranı ise%33.8ile OECD ülkeleri arasında en düşük seviyede

        Arçelik’te kadın çalışanları işe alım oranı 2016 yılında % 29 iken, geçen yıl%36’yaulaştı

        Arçelik Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda 17 bin çalışan,200bayiye eğitim verdi

        Arçelik’in 2020 hedefi orta kademeyi de kapsayan kadın yönetici oranını % 17’den%24’e yükseltmek

        Arçelik bu harekete katılarak şirket bilgisayarlarına Microsoft Word ve Outlook yazılımlarını yükleyen kurumlara destek verecek.

        Diğer Yazılar