Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İETT’nin 6 ücretsiz seyahat kartına günlük 10 kullanım limit getirdiğini ilk kez Habertürk duyurmuş ve bu konudaki tepkileri dile getirmişti. Bu tepkiler, dün protesto gösterisine dönüştü. Engelliler, “Sokakta olmak istiyoruz” diye haykırdı.

        GEÇEN hafta, İETT’nin aldığı bir kararla 6 ücretsiz karta 10 kullanımlık limit getirdiğini duyurmuş, bu uygulamaya gelen ilk tepkileri de yansıtmıştım hatırlarsanız... 1 Ocak itibarıyla hayata geçen yeni sisteme göre; engelli, engelli refakatçi, sarı basın kartı, TÜİK, PTT ve malul ücretsiz kartlara sahip olanlar günlük 10, aylık 220 kullanım ile sınırlanmıştı. Bu kartların sahipleri, “Madem bize bedava ulaşım imkânı sağlandı. Bu kısıtlama niye? Üstelik de limit 30 gün üzerinden değil, 22 gün üzerinden belirleniyor” diye isyan etmişti. İşte bu isyanlar, dün protesto gösterisine dönüştü.

        “BİR AN ÖNCE VAZGEÇİLSİN”

        Kartlarına sınırlama getirilen engelliler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplanıp eylem yaptı. “Sokakta Olmak İstiyoruz”, “Engelsiz Erişilebilir Kent” yazılı dövizlerle bir araya gelen engelli vatandaşlar ve aileleri, sınırlamanın engellilerin günlük yaşama getireceği kısıtlamalardan bahsetti. Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, uygulamaya tepkilerini şöyle dile getirdi: “Şehirde rahat hareket edemiyoruz. Bize verilen sınırsız kart sınırlandırıldı. Niye? Çünkü ‘Siz fazla gezmeseniz de olur’ diyorlar.” Günlük 10 kez kullanım sınırının özellikle görme engelliler için sorun olacağını belirten Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır da, “Özellikle görme engelli arkadaşlarımız yanlış otobüslere biniyor, çok in-bin yapıyor ve her seferinde kart basmak zorunda kalıyorlar. Bazen bir iki durak için bile otobüse binmek zorunda kalıyorlar” dedi.

        Dağıdır, çocuklarını İstanbul’un belli noktalarında olan özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine götüren ailelerin de uygulamadan olumsuz etkileneceğinin altını çizdi.

        Görme engellilerin bir durak için dahi otobüs kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen görme engelli Çağrı Gökçek de, “Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçmek isteyen bir birey 3-4 araç değiştirmek durumunda kalıyor. Bu durum haliyle bizleri etkileyecektir” diyerek tepki gösterdi. Türkiye Sakatlar Derneği Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı ise, “Ulaşım hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyor, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini bekliyoruz” dedi. Bakalım bu tepkiler nasıl karşılık bulacak? Elbette konunun takipçisi olmaya, bu kısıtlamadan dolayı engellilerin yaşadığı sorunları dile getirmeye devam edeceğiz.

        Diğer Yazılar