Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ağustos ayında İstanbul’da 15 kişi trafik kazalarında yaşamını yitirdi. Uzmanlara göre bu ağır bilançonun nedeni ağustos ayında kentin boş olması nedeniyle aşırı hız yapılması ve sıcak havanın sürücüleri bunaltması...

        Dün HT İstanbul sayfalarının manşetine çarpıcı bir haberi taşımıştık hatırlayacağınız üzere. İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün istatistikleri, kentteki trafik bilançosunun ne denli ağır bir hale geldiğini gösteriyordu. Verilere göre; son bir haftada 4 ölümlü, 170 yaralanmalı, 343 maddi hasarlı olmak üzere toplam 517 kaza olmuş, bu kazalarda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi de yaralanmıştı. Bu rakamlar kuşkusuz çok ürkütücü. Bir haftada şehir içinde 6 kişinin trafik kazasına kurban gitmesi, ağustos ayı tamamında ise 15 kişinin yaşamını yitirmesi düşündürücü bir tablo olarak karşımızda... Peki son günlerde trafik kazalarındaki, özellikle de ölümlü kazalardaki artışın nedeni ne? Aşırı sıcak ve nemin ya da yaz aylarında artan yol çalışmalarının bu kaza oranlarında payı var mı? İşte bu soruları uzmanlara yönelttim. İşte yanıtları...

        Metin Alper (Trafikten Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı)

        “İstanbul’da ağustos ayı içinde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı kazalar incelendiğinde ölümlü kazaların yayalar yönünden genellikle ışık, üstgeçit ve altgeçidi kullanmayarak uygun olmayan yerlerden karşıdan karşıya geçtikleri için meydana geldiği; ölümlü kazaların araç sürücüleri yönünden incelendiğinde ise sürücülerin dikkatsizliği yüzünden meydana geldiği aşikârdır. Çünkü sürücü kusurlarının büyük çoğunluğunun geçme kurallarına riayet etmediği, şerit izleme kurallarına ve ışıklara uymadığı görülmektedir. Ayrıca istatistiki bilgi olarak ağustos ayında İstanbul’da her yıl ölümlü kaza sayısının arttığı görülmektedir. Bunun sebepleri arasında nüfusun büyük çoğunluğunun tatil yörelerine gittiği için İstanbul trafiğinin azalması, yolların boş olması ve sıcak havanın sürücülerde yorgunluk ve bitkinliğe sebep olduğundan kaza sayısının arttığını düşünüyoruz.”

        Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı (Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı)

        “Ağustos ayında meydana gelen kazalarda sıcakların önemli bir etkisi var. Sıcak hava ve yüksek nemle birlikte yorgunluk ve bunalma hissi artıyor. Bir an önce gideceği yere ulaşmak isteyen sürücü gaza daha çok basıyor, sıcakla birlikte kurallara uymama eğilimi de artış gösteriyor. Yaz aylarında dikkat dağılıyor. Ancak sürücüler her zaman hata yapıyor. Araştırmalara göre ölümlü kazalarda en önemli neden yüzde 71’le aşırı hız. Akıllı telefonlarla uğraşmak da ölümlü kazaların nedenleri arasında ik 5’e giriyor. Kazaları önlemek için yapılacak şey belli. Caydırıcı denetim gerekiyor. Az sayıda polisle yapılacak denetimle olmaz. Teknoloji kullanarak kontroller yapılmalı. Sürücü cezadan korkuyor. Ama polis ekibinin denetiminden değil kameradan korkuyor.”

        Ekrem Bulgun (Türkiye Trafik Güvenliği Vakfı Onursal Başkanı)

        “Kazaların yüzde 90’ı sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Yaz aylarında sıcak hava yorgunluk hissi yaratıyor, dolayısıyla da kazalar üzerinde etkisi büyük. Yazın yol çalışmaları yapılması, bazı yolların kapatılması trafik sıkışıklığını ve emniyet şeridi ihlalini beraberinde getiriyor. Bu ihlaller de kazaya neden oluyor. Yazın alkollü araç kullanımı da artıyor.”

        Selçuk Dedeoğlu (Karayolları Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Üyesi, İleri Sürüş Teknikleri Öğretmeni)

        “Son zamanlarda ölümlü kazalarda artış var. Ne yazık ki trafik kültürümüz eksik. Sürücüler şerit kullanmayı bilmiyor. Aracın hızlandığı gibi duramadığının da farkında değiller. Ve sürücülerin yeterli eğitim pratiği yok. Kazaların artışında sıcak havanın ve yol çalışmalarının etkisi büyük. Sıcak havada bunalan sürücü agresif araç kullanıyor."

        Diğer Yazılar