Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstatistiklere göre; suçların yüzde 20’si parklarda işleniyor. Özellikle bazı semtlerde park alanları suç yuvasına dönmüş durumda. İstanbul Emniyeti de parkların güvenliğini sağlamak için 2 ay önce Mobil Park Polisi Projesi’ni hayata geçirdi. Bu süre içinde tam 4 bin 732 suçlu, 2 de canlı bomba şüphelisi yakalandı

        İstanbul’un en önemli sorunlarından biri de parkların güvenliği malum... Bazı kritik noktalardaki parklar, özellikle akşam saatlerinde suç yuvasına dönüyor, çevre sakinlerinin kâbusu oluyor. Bunu biz değil, istatistikler söylüyor. Emniyetin rakamlarına göre; İstanbul’da suçların yüzde 20’si parklarda işleniyor. Hal böyle olunca da İstanbullu parklardaki güvenlik zafiyetinden dert yanıyor doğal olarak. Bu köşenin müdavimleri bilir... Yıllardır bu konuda şehrin dört bir yanından gelen şikâyetleri gündeme taşıyorum. Aydınlatması olmayan, kenarda, kuytuda kalmış parkların, yeşil alanların her türlü tehlikeye zemin hazırladığını yazıp çiziyorum.

        7 İLÇEYE BİSİKLETLİ POLİS

        İlçe belediyeleri ve emniyet zaman zaman çeşitli çalışmalar yapsa da ne yazık ki yıllar içinde köklü bir çözüme kavuşturulamayan bu sorun için 2 ay önce ciddi bir adım atıldı nihayet. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın talimatıyla kentteki parklara güven ve huzur getirmek için Mobil Park Polisi Projesi hayata geçirildi. Bu proje çerçevesinde de 39 ilçede görevlendirilen park polisleri kendi bölgelerindeki parklarda devriye geziyor. Mobil ekipler, parkları gezerek uyuşturucu kullanan, ateş yakan, alkol alan, rahatsızlık veren herkese müdahale ediyor.

        Ekipler parklarda şüpheli gördükleri kişilerin GBT’lerine bakıyor, herhangi bir suç tespitinde gözaltına alıyor. Bu arada okula gitmeyip parkta zaman geçiren çocukların aileleri ve okul yönetimi aranıyor. 7 ilçenin de (Bakırköy, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Sarıyer) sahilinde bisikletli park polisi var. Parkın aydınlatmaları yoksa, karanlık ve suça meyilli diye Park ve Bahçeler’e bildiriliyor. ekipler, parklarda başıboş dolaşan ve çevreye rahatsızlık veren hayvanların da bakım altına alınmasını sağlıyor. Dedim ya bu uygulama daha çok yeni, henüz 2 aylık... Peki bu süre içinde projenin geri dönüşümü nasıl oldu? İstanbul Emniyeti yetkililerinden aldığım rakamlar şöyle:

        Mobil park polisi, kent genelinde 7.3.2016-9.5.2016 tarihleri arasında parklarda bin 232 aranan kişiyi yakaladı, 4 bin 732 kişiye hırsızlık, çocukları dilendirmek, narkotik, cinsel taciz gibi suçlardan işlem yapıldı, 45 silah ele geçirildi. Yani bu proje uygulanmamış olsaydı bunca suçlu parkları mesken tutacak, çocukların, gençlerin güvenliğini tehdit edecekti. İstanbul Emniyeti’ne bu projeden dolayı teşekkür etmekle birlikte metruk binalar için de özel bir proje geliştirmelerini bekliyoruz. Zira terk edilmiş eski yapılar da İstanbulluların güvenliğini tehdit ediyor.

        Park Polisinin denetimlerinde parklarda uyuşturucu satışı yapanlar yakalanıyor. Uyuşturucu kullanıp kendinden geçen gençlere de rastlanıyor. Okuldan kaçıp parka gelen çocukların da ailelerine haber veriliyor.

        Diğer Yazılar