Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Atıksu kolektörü devreye gireli henüz 1 ay olmasına rağmen Kurbağalıdere’de değişim başladı. Balçık gibi olan suyun rengi maviye döndü, kötü koku çok büyük oranda azaldı, bazı kısımlarda da balıklar var. Islah çalışmaları 1 yıl sonra tamamlanacak...

        YILLARDIR bu köşede Kurbağalıdere’yle ilgili şikâyetleri dile getirdim. Kanalizasyonun boşaldığı, dolayısıyla da pislik yuvasına dönen ve etrafa tahammül edilmez bir koku salan dereden bıkıp usanan Kadıköylülerin isyanını yansıttım... Geçen hafta ise, Kurbağalıdere’yi kurtaracak atıksu kolektörünün nihayet devreye girdiğini ve dereye deniz suyu pompalandığını yine ilk kez bu sütunlarda okudunuz.

        ‘DAHA ÖNCE YAPILSAYDI...’

        Bugün de çok ama çok uzun yıllardır Kadıköy’ün baş belası olan Kurbağalıdere’den gelen sevindirici haberleri paylaşacağım. Zira Şikâyet Hattı’na ilk kez Kurbağalıdere’ye dair olumlu mesajlar geliyor. Hep şikâyetlerini dinlediğimiz Kadıköylüler bu kez “Kötü koku büyük oranda hafifledi, suyun rengi maviye döndü, hatta balıklar görünüyor” diyor. Dedim ya şu günlerde bu mutluluk verici mesajların sayısı hayli artınca Şikâyet Hattı ekibi de Kurbağalıdere’ye gidip gelişmeleri inceledi.

        Sonuç; sahiden de manzara birkaç ay önceye göre inanılır gibi değil. Çok değil, daha yaz başında köpüren, etrafa yaydığı kötü kokudan yanından bile geçilmez halde olan Kurbağalıdere’nin o eski halinden eser yok. Kabarcıklar yok olmuş, suyun rengi açılmış ve bazı yerlerde de balıklar var. Yani atıksu kolektörü devreye gireli yaklaşık 1 ay olmasına rağmen dere bambaşka bir görünüme kavuştu. Şikâyet Hattı ekibinin konuştuğu Kadıköylüler elbette durumdan çok memnundu. Fakat şunu da demeden geçemediler: “Yıllarca büyük eziyet çektik. özellikle yaz ayları işkenceye dönüyordu. Bu kolektör daha önce yapılsaydı da biz bu çileyi çekmeseydik ne olurdu! Ama buna da şükür. Hiç değilse bu yaz bitmeden bu kâbustan kurtulmaya başladık.” Evet, Kadıköy, Kurbağalıdere’nin pisliğinden, kokusundan kurtulmaya başladı ama ıslah tamamen bitmedi. İBB’nin verdiği bilgilere göre; bugüne kadar ıslahı için yaklaşık 300 milyon lira harcanan Kurbağalıdere’deki çalışmalar Temmuz 2017’de tamamlanmış olacak.

        CENDERE’YE GÜNEY KORE İMZASI

        Kurbağalıdere’nin ıslahını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer derelerde de temizlik çalışmaları yürütüyor. Bugüne kadar 300 kilometre dere ıslah edildi. Ayamama başta olmak üzere birçok derede çevre düzenleme çalışmaları yapılıyor. Cendere Deresi’nin düzenleme çalışmalarıyla ilgili de Güney Koreli bir mimarla çalışılıyor.

        Diğer Yazılar