Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adalar’da faytonlardan sonra şimdi de akülü araç krizi yaşanıyor. Kayıtlı 1266 araç var. Fakat plakasızların sayısı daha da fazla. Daracık sokaklar, hatta kaldırımlar akülü araçlarla dolu, çevre sakinleri ‘Kıpırdayacak yer yok’ diye isyanda. Hatta bu yüzden kavga çıkıyor, sokaklar geçişe kapatılıyor. Belediye ise ‘Biz de şikâyetçiyiz’ diyor

        BURASI BÜYÜKADA...

        En güzel manzaralı seyir noktası bile akülü araç parkına dönmüş.

        İstanbul’un en gözde sayfiye yerlerinden Adalar’da yıllardır fayton problemi var malumunuz... Bir yandan kötü koşullarda yaşayan atların dramı, diğer taraftan faytonların düzensizliği, çevreyi kirletmesi, hem ada sakinlerinin hem de ziyaretçilerin tepkisini çekiyor. Atlı faytonların alternatifi olarak elektrikli faytonlar bile gösteriliyor. Dedim ya bu tartışmanın sonu hiç gelmiyor... Şimdilerde ise Adalar’da yeni bir sorun daha var. Bu yeni krizin adı da akülü araç... Şöyle ki; Adalar genelinde akülü araçların sayıları binleri bulmuş durumda. Adalar Belediyesi’nin kayıtlarına göre 1266 adet plakalı akülü araç var. Ne var ki bir o kadar da plakasız akülü araç ada sokaklarında... Zaten daracık olan sokaklarda bir taraftan faytonlar, diğer yandan bisikletler, öbür taraftan da akülü araçlar olunca yollarda adım atacak yer kalmıyor. Şikâyet Hattı’na gelen mesajlara bakılırsa akülü araçlar yüzünden Ada’da tartışmalar, kavgalar da gırla gidiyor. Evlerinin önüne akülü araçların park edilmesini istemeyen, yoldan geçen araçların sesinden rahatsız olanlar sokakları bariyerle kapatıyor. Anlayacağınız Adalar’da kelimenin tam anlamıyla akülü kaos yaşanıyor. Peki Adalar Belediyesi bu işe ne diyor?

        ARAÇ 2 BİN, PLAKA 1800 TL

        Şikâyet Hattı’na gelen eleştirilerin ardından aradığım Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Yerlikaya da akülü araç sıkıntısından yakındı ve en kısa sürede çözüm bulacaklarını anlattı: “Akülü araç plakasını, hastane raporu getiren yani sağlık sorunu olan ya da yürüme engeli yaşayan kişilere veriyoruz. Bir de esnafın kullandığı 3 tekerlekli akülü araçlar var. Bunların dışında plaka vermiyoruz. Fakat plakalıdan daha çok plakasız araçlar sokaklarda. Bundan biz de çok rahatsızız. Talebi azaltmak için plakaların ücretini 1800 TL yaptık. Sadece engelliler değil her önüne gelen alıyor. Adalar akülü araç dolu. El koyma yetkimiz yok. Denetim trafik ekiplerince yapılıyor. Daha önce 200-300 liraya herkese plaka vermişler. Bu akülü araçların fiyatları 2-3 bin lira civarında. Adalar’da satışına izin vermiyoruz. Fakat buraya getirilmesini de engelleyemiyoruz. Bir an önce çözüm bulmamız gerekli. Özellikle yazın akülü araçların artışından dolayı büyük bir kargaşa yaşanıyor.”

        BURASI DA BURGAZADA...

        Akülü araçların yoğunluğundan rahatsız olan çevre sakinleri, yolu geçişe kapatmış. Belediye yolu açıyor, vatandaş yeniden kapatıyor.

        Fotoğraflar: Can Mete/HT İstanbul

        Diğer Yazılar