Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yol kazılarına son verecek galeri sistemi için ilk somut adım atıldı. BEDAŞ, belediyeler ve kazı yapan diğer kurumlarla masaya oturdu. Sisteme göre; yeraltına tünel yapılacak, tüm kablolar, borular orada toplanacak, arıza anında görevliler galeriye girip müdahale edecek

        İstanbul’un en önemli sorunlarından biri, hiç bitmeyen kazılar malum... İSKİ, BEDAŞ, İGDAŞ, TELEKOM gibi kurumların en küçük bir arızada bile yolları kazması hem asfaltı delik deşik ediyor hem de trafiği karıştırıyor... Bir bakmışsınız bir gün atıksu için kazılan bir yere ertesi gün doğalgaz için kepçeler girmiş, öbür gün telefon arızası yüzünden ortalık tarumar edilmiş. Sokağında, caddesinde bu sorunu yaşamayan, kazılardan bıkıp usanmayan bir İstanbullu var mı! Mümkün değil... Zaten bizim Şikâyet Hattı’na gelen mesajların çok büyük bir kısmını da işte bu problem oluşturuyor.

        SİMÜLASYON HAZIRLANDI

        Bu kazı kâbusundan kurtulmamız için yıllardır zaman zaman gündeme gelen bir formül var biliyorsunuz. Yeraltına bir galeri yapmak ve tüm kabloları, boruları orada toplamak. Yani herhangi bir arıza durumunda görevlilerin bir nevi tünele benzeyen o galeriye girip müdahale etmesi, hiçbir şekilde kazı yapılmaması... Dedim ya yıllar yılı bu sistem konuşuluyor fakat bir türlü hayata geçirilemiyor. İşte şimdi, galeri sisteminin uygulanması adına ilk somut adım atıldı. BEDAŞ, yeraltına galeri yapılması için harekete geçti, belediyeler ve kazı yapan diğer kurumlarla irtibata geçerek bir proje hazırladı. Hatta simülasyonlar bile yapıldı. Evet, belki bu sistem Tarihi Yarımada gibi İstanbul’un yoğun noktaları için bir hayal ama kentsel dönüşüm de önemli bir fırsat... Özellikle de ada ve mahalle bazlı dönüşümlerde... Peki galeri projesi ilk etapta nerelerde uygulanacak? Pilot bölgeler seçildi mi? Maliyetler belirlendi mi? Bu soruları BEDAŞ Genel Müdürü Murat Yiğit’e sordum...

        Hazırlanan simülasyona göre; İstanbul’a su, doğalgaz, elektrik, telefon, internet gibi hizmetler sağlayan kurumların kabloları, boruları galeride bir arada olacak.

        YERALTINDA BAŞKA BİR DÜNYA...

        Galeri sisteminin İstanbul’a yapılacak en büyük iyilik olduğunu söyleyen Murat Yiğit, sistemin çalışma prensiplerini şöyle anlattı: “Dünyanın her yerinde dört ana altyapı kuruluşu vardır. Elektrik, doğalgaz, su ve telefon. Özellikle yabancı ülkelerde bunlar tamamen bir lokasyonda toplanarak ortak olarak yürütülür. Tabii bunun en büyük faydası da herkesin altyapıyla ilgili tesis yerinin belli olması. Yani koordinatlar belli. Bu sebeple sonradan kazmıyorsunuz. Belediyeler ve kazı yapan diğer kurumlar arasında bir kör dövüşü var yıllardır. Hem arızalarda hem de yatırım çalışmalarında birbirimize zarar veriyoruz. Her kurum yüklenicilerle çalışıyor. Taşeronların elemanları tesisler için hassas davranmıyor. Telefon kablosu, doğalgaz, su demeden haldır huldur kazıyorlar. Onların da belli sürede işi yetiştirmesi gerekiyor ama kaç defa ölümden dönenler oldu. Bütün bu karmaşa galeri sistemiyle ortadan kalkacak. En başta tabii ki pahalı çünkü yerin altına en azından bir kişinin girebileceği büyüklükte bir yer yapıyorsunuz. Yerin altında ayrı bir dünya var. Avrupa’da bu sistemler yıllar önce yapıldı hatta eskidi.”

        EYÜP, BEYOĞLU, ESENLER, GAZİOSMANPAŞA...

        Murat Yiğit, projenin ilk etapta nerelerde hayata geçebileceğini de şöyle anlattı: “İstanbul’un sokaklarını bu şekilde kazıp alan oluşturma şansımız yok ama yeni yerlerde ya da kentsel dönüşümün yapıldığı yerlerde büyük bir fırsat ve bence kaçırmamak lazım. Bu sistemlerde çok arıza da olmuyor. Bir müdahale görmeyen kablo arızalanmıyor zaten. Belediyelerle konuşup anlatıyoruz ve hepsi olumlu dönüyor. Şimdiye kadar sıcak bakmayan olmadı ama artık irade göstermeleri gerekiyor. Belediyeler toplantısında konunun İBB’ye taşınması ve onlarında sıcak bakabileceği noktasında bir geri bildirim aldık. Ben olacağına inanıyorum. Belediyeler her yıl bizim kazılarımız sebebiyle yeniden asfalt yapıyor. Onun birkaç yıllık maliyeti bile galeri sistemini amorti eder. Kentsel dönüşüm manasında Eyüp, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa belediyeleri ile konuştuk. Sıcak bakıyorlar ama kentsel dönüşümün komple yürütüldüğü mahallelerde. Büyük çaplı projelerde olacağız diye anlaştık başkanlarla. Belediyelerin bu sisteme önayak olması lazım. Şu anda bir çalışma grubumuz var. Adı kondu ve kişiler belirlendi. Birkaç ay içinde bir rapor çıkacağını düşünüyorum.”

        Diğer Yazılar