Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bazı belediyelerin, vatandaştan alt yapı ve asfalt çalışmalarına katılım payı talep etmesi yoğun tepki çekiyor. Dün, Eyüplüler'in bu konudaki isyanını dile getirmiştim. Şişli sakinlerinin de kendilerinden istenen asfalt vergisine itirazları var. Alo Habertürk Acil Şikayet Hattı'nı arayan çok sayıdaki vatandaş, bu uygulamaya karşı çıkıyor. Özellikle de Nişantaşı, Ihlamur Yolu'nda oturanlar... İşte 344 lira tutarındaki katılım payını ödemek istemeyen semt sakinlerinin

        NEDEN ŞİMDİ İSTENİYOR?

        "Emlak vergisini yatırmak için Şişli Belediyesi'ne gittiğimizde, sokağımızda 2007 yılında asfaltlama ve kaldırım yenileme çalışması yapıldığını, bu nedenle de daire başına 344 lira ödememiz gerektiğini söylediler. Sadece bir apartmandan 3 bin 500 civarında para alınıyor. Bu, çok yüksek bir rakam. Önce itiraz ettik ama sonunda bizden istenen bu paraları ödemek zorunda kaldık. Sokağımızdaki çalışmaların dosyasını inceledik. 173 bin lira kaldırım taşlarına, 67 bin lira da asfalt giderlerine olmak üzere sokağımızda yaşayanlardan toplam 240 bin lira talep edildiğini gördük. İki yıl önce yapılan çalışmaların parasının şimdi istenmesi de ayrıca dikkat çekici. Geçtiğimiz yıl, seçim döneminde bu katılım ücreti hiç gündeme getirilmedi. Ne ki seçim bitti, asfalt . istenmeye başlandı. Aklımıza ister istemez şu soru da geliyor: Acaba seçim döneminde yapılan harcamaların acısı böyle mi çıkarılıyor?

        YÜZDE 25 İNDİRİM

        Sadece bizim sokağımız değil, Halide Edip Adıvar Mahallesi'nde de aynı yaşanıyor. Oradaki sakinler de isyan ediyor. Bu nedenle belediye binasında her gün tartışmalar yaşanıyor. Belediyenin yapmakla yükümlü olduğu çalışmaların faturasını vatandaşa ödetmek hiç mantıklı değil. Üstelik de bu kadar yüklü tutarlar çıkarılıyor. Alt yapı ve asfalt çalışmaları

        karşılığında istenen 344 lira, 4 taksit halinde ödenebiliyor. Peşin ödemelerde de yüzde 25 indirim yapılıyor. Yetkililer, vatandaşa ödemelerde kolaylık sağlandığını söylüyor.

        Ancak bu uygulama baştan sona yanlış..."

        BELEDİYE: ÖDEMEK ZORUNDALAR

        Nişantaşı sakinlerinin eleştirilerine karşılık Şişli Belediyesi ise, katılım payının yasalara dayanarak istendiğini söylüyor. Yetkililer, "2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası'nın 81. maddesine göre, yurttaşlar bulundukları bölgede yapılan asfalt çalışmalarına belirli bir oranda katılım payı ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle 10 yılda bir, o dönem içerisinde yapılan asfalt çalışmaları yasa gereğince hesaplanarak yurttaşların ödeyeceği vergilere yansıtılmaktadır. Belediyemizin yaptığı söz konusu uygulama, bu yasaya göre yapılmaktadır" diyor. Ancak tüm bu açıklamalar, bölge sakinlerini yatıştırmaya yetmiyor. Asfalt vergisini anlamsız bulduğunu söyleyen H. E. adlı bir vatandaş, "Evimin vergisi için 200 lira ödüyorum. Ancak benden istenen asfalt ve kaldırım vergisi çok daha fazla. Nasıl bir hesaplama yaparak bu rakamı elde ediyorlar merak ediyorum. Hiç olmazsa daha makul rakamlar istenmeli. Herkes bu ücretleri ödeyemeyebilir" diyor.

        Burası Ayazma buraya giriş yok

        ARNAVUTKÖY'de bulunan Ayia Kiryaki Ayazması, uzun süredir kaderine terk edildi. Bir zamanlar, her gün yüzlerce turistin akın ettiği bu tarihi mekan, şimdi harabeden farksız. Rum inancına göre kutsal sayılan su kaynağına ulaşmak artık imkansız. Çünkü hemen önüne bir villa inşa edilmiş ve Ayazma'nın girişi tamamen kapatılmış.

        GİRİŞ KAPISI İPTAL EDİLDİ

        Çevre sakinleri ve Rum vatandaşlar, Alo Habertürk Acil Şikayet Hattı'nı arayarak, "bir tarih mirası yok oldu" dedi. Ekibimiz de sorunların yerinde tespiti için Arnavutköy'e gitti. Arkadaşlarımızın Elçi Sokak'taki Küçük Ayazma olarak da bilinen Ayia Kiryaki Ayazması'nı bulması hayli zor oldu. Giriş kapısı iptal edilmişti ve içeri girmek zor görünüyordu. Yüzlerce yıllık bu tarihi eseri görebilmek için hemen önüne inşa edilen binanın sahiplerinden izin almak gerekiyordu.

        TURİSTLER GELİYORDU

        Gerekli izinler alındıktan sonra ekibimiz arka bahçeden dolaştı, küçük, tahta bir merdivenden geçerek

        Ayazma'ya girmeyi başardı. İçerinin durumu içler acısıydı. Duvarlar

        bakımsızlıktan dökülmüş, içeriye kullanılmayan eşyalar doldurulmuştu. Sağ tarafta ise bir dehliz bulunuyordu. Bu dehlizin sonunda da Rumlar'ın kutsal saydıkları su kaynağı vardı. Ancak dehlizin içi zifiri karanlıktı ve pınara ulaşmak da mümkün değildi.

        Çevrede oturan bir Rum vatandaş,"Çocukluğumun geçtiği yere şimdi giremiyorum. Ayazma'nın giriş kapısı iptal edildikten sonra burası unutuldu. Eskiden, buraya dünyanın her yerinden turistler gelip kutsal suyu alır ve evlerine götürürdü. Burası bir turizm merkeziydi.

        Fakat şimdi içeri dahi giremez olduk. Bu mirasa sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.

        Bu kavşakta facia çıkması an meselesi

        BURASI Bostancı Dr. Kemal Akgüder Caddesi üzerinde bulunan bir kavşak... Ne bir trafik ışığı, ne de hız kesici var. Neredeyse her gün bir kaza yaşanıyor. Buna rağmen ciddi bir önlem alınmıyor.

        SİNYALİZASYON BİLE YOK

        Üstelik burası Şenesevler Lisesi'ne çok yakın. Okul dağıldığı zaman bu kavşaktan yüzlerce öğrenci geçiyor. Anlayacağınız her an bir felaket çıkabilir. Bölgede yaşayanlar, yıllardır karşı karşıya bırakıldıkları tehlikeyi şöyle anlatıyor: "Kadıköy ve Büyükşehir Belediyesi'ne, Beyaz Masa'ya ve trafik müdürlüklerine yaptığımız müracaatlar sadece komik tedbirler ile geçiştirildi. Bir kaza sırasında kopan DUR levhası yenilendi, tali yol, ana yol levhaları yerleştirildi, sonra bunlar kaldırıldı yerine kavşak işareti konuldu. Bu uygulamalardan hiçbiri, kazaları durdurmaya yetmedi. Kavşağa sinyalizasyon bile yapılmadı. Burada yaşanan kazalar basit bir trafik düzenlemesi ile önlenebilir. Buna rağmen hiçbir şey yapılmıyor. İlgililer artık bu soruna duyarsız kalmasın. Birisi hayatını kaybettikten sonra alınacak önlemin bir anlamı kalmaz."

        Yüzlerce yıllık sarnıç denize mi boşalıyor?

        ALO Habertürk Acil Şikayet Hattı'na Çengelköy'den çok ilginç bir mesaj geldi. Semt sakinleri, bir inşaat sırasında tarihi bir sarnıcın patladığını ve sarnıçtaki suların denize boşaltıldığını söyledi. Ekibimiz çok geçmeden Kuleli Caddesi üzerindeki sözkonusu inşaata ulaştı.

        KORUMA ALTINA ALINMALI

        Çevrede yaşayanların söylediği gibi inşaattan denize kadar bir boru uzanıyor ve oluk oluk su denize akıyordu.

        Burada inceleme başlatılmasını isteyen bölge halkı, "Uzmanların buraya gelmesi ve araştırma yapması Tarihi bir yolu boşaltılıyor. Kültür Başkenti olacağız ama kendi kültürümüze sahip çıkmayı bilemiyoruz" diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

        Halkalı artık tertemiz

        GEÇTİĞİMİZ günlerde, Halkalı Zeynebiye Caddesi üzerindeki kaldırımların çöpler ve molozlarla doldurulduğunu, ortaya çirkin görüntülerin çıktığını çarpıcı fotoğraflar eşliğinde dile getirmiştik. Bu haberin ardından Küçükçekmece Belediyesi hemen harekete geçti ve kaldırımlar temizlendi. Belediye yetkilileri, gönderdikleri açıklamada, yollara bırakılan molozların, çuval başına 1.5 TL ücret karşılığında kendileri tarafından alındığını, sahipleri belli olmayan molozların ise Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından kaldırıldığını belirtmiş. Yetkililere, vatandaşın şikayetlerine gösterdikleri duyarlılık için teşekkür ediyoruz.

        Söktüler, diktiler en sonunda kuruttular

        HALKALI Atakent 1. Etap Eska Blokları önündeki park alanının imara açılması, çevre sakinlerini ayaklandırmış, hatta bu nedenle protesto gösterileri bile yapılmıştı. Atakent Sivil Toplum Girişiminin önderliğinde, yeşil alanın betonlaştırılması önlenmeye çalışılırken, parktaki ağaçlar bir bir sökülmeye başlandı. Tabi bölge halkı bu

        duruma şiddetle karşı çıktı ve ağaçların tekrar dikilmesini sağladı. Ancak bu girişim, 633 ağacı kurtarmaya yetmedi. Yüzlerce çam ağacı kurudu. Atakent Sivil Toplum Girişimi ve çevre sakinleri, bölgedeki nefes alınabilecek tek yeşil alanın elden gitmesini istemiyor ve mücadelelerine devam edeceklerini şu çarpıcı sözlerle açıklıyor: "Parkımıza bina yaparak çocuklarımızın oyun oynayabileceği, yetişkinlerin huzur bulabileceği bir alan yok ediliyor. Bu parklar hepimizin imara açılamaz. Buna izin vermeyeceğiz... "

        Fatih'te yollar delik deşik ortalık toz duman

        BİR türlü bitmeyen yol çalışmaları, vatandaşı çileden çıkarıyor. İşte bir örnek daha... Fatih'te bir aydır devam eden kazı çalışmaları, trafiği alt üst ediyor, her yeri toz-toprak içinde bırakıyor. Bölge sakinleri de doğal olarak isyan ediyor: "Fatih Camii yakınlarındaki sokaklarda 25 Nisan tarihinde başlayan elektrik kablolarının değişimi ile ilgili çalışmalar herkesi canından bezdirdi.

        SABAH AKŞAM GÜRÜLTÜ

        Bütün sokaklar delik deşik, araçları park edecek yer bulamıyoruz. Otomobiller devamlı çukurlara düşüyor. Tamirat parası vermekten bıktık usandık. Elektrik kesintileri yüzünden evlerimizdeki elektronik araçlar bozuluyor. Kepçe ve kamyonlar, sabahın erken saatlerinde çalışmaya başlıyor.Gürültüden duramıyoruz. Sokaklar pislik içinde. Çocuklarımızı dışarı çıkarmaya bile korkar olduk. Bu çalışma ne zaman biter? Belediyeden açıklama bekliyoruz."

        KISACA

        • Mahalle arasında adım başı baz istasyonu

        Tarabyaüstü, Cumhuriyet Mahallesi'nde onlarca baz istasyonu var. Binaların yanıbaşında baz istasyonu kurulmasına nasıl izin veriliyor? Çoluk-çocuk tehlike altında. Adım

        başı bir baz istasyonuyla

        karşılaşıyoruz. N. Ç.

        • Yaz geldi, yol çalışmaları başlasın artık

        İstinye'de yollar delik deşik. Dev çukurlar nedeniyle araçlarımız zarar görüyor. Özellikle de Pınar Mahallesi civarında yollar köstebek yuvasından beter. Kış boyunca bu

        nedenle büyük zorluklar çektik. Artık bölgede yol yapım çalışmalarının başlamısını istiyoruz. D. A.

        • Sarıyer'deki fidanlık çöplüğe dönüştü

        Çayırbaşı'ndaki fidanlık çöplüğe dönüştürüldü.Kullanılmayan eşyalar, tahtalar, hatta okul araç gereçleri bile buraya atılıyor. Ortaya da görüntü kirliliği çıkıyor. Yetkililer, ağaçlık bir alanın bu şekilde heba edilmesine izin vermesin. Mehmet Kaymak

        • Özel motorlarda sigara yasağı ihlal ediliyor

        İki yaka arasında yolcu taşıyan özel motorlarda sigara yasağına uyulmuyor. Tüm toplu taşıma araçlarında sigara içmek kanunlarla yasaklandı. Fakat özel motorların görevlileri, yolcuları uyarmıyor. Biz itiraz ettiğimizde ise tartışma çıkıyor. Denetim yapılmasını istiyoruz. M. A.

        ARAYIN GELELİM SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZELİM

        ALO HABERTÜRK / ACİL ŞİKAYET HATTI / 444 4 256

        444 4 256'yı arayın veya alo.htgazete.com.tr'ye şikayet mesajınızı bırakın, gelelim ve sorunu birlikte çözelim

        FOTOĞRAF GÖNDERİN YAYINLAYALIM

        Şikayet konusunun fotoğrafını alo.htgazete.com.tr adresine gönderin, HT İstanbul'da yayınlayalım.

        Diğer Yazılar