Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SON birkaç aydır, Eminönü'nün bakımsız bırakıldığını, pırıl pırıl olması gereken caddelerin pislik içinde kaldığını dile getiriyoruz. Fakat -üzülerek görüyoruz ki, kent turizminin kalbinin attığı bir yer giderek mezbeleliğe dönüyor. Her gün yüzlerce turistin ziyaret ettiği semtte, kaldırımlar, yollar, .hatta üst geçitler bile çöp yığınlarıyla dolu. Üstelik günün her saatinde... Yemek artıkları mı ararsınız, boş şişeler mi, koliler mi, sokaklarda, meydanlarda aklınıza gelebilecek her şey var.

        Alo Habertürk Acil Şikayet Hattı'na gelen 'Artık turistlerden utanıyoruz. Neden kimse Eminönü'yle ilgilenmiyor?' mesajlarının çığ gibi artması üzerine, ekibimiz hemen bölgeye gidip Tarihi Yarımada'yı karış karış dolaştı. Arkadaşlarımızın İstanbul'un siluetini belirleyen bir bölgede şahit olduğu görüntüler hiç de iç açıcı değildi.

        HER YERDE ÇÖP VAR...

        Yeni Camii önü, Mısır Çarşısı'nm etrafı, Galata, kısacası her tarafı pislik götürüyordu. Özellikle de balıkçı teknelerinin bulunduğu alanı... Neredeyse her santimetrekareye bir çöp düşüyordu, öyle ki yoldan gelip geçenler, çöplere takılıyordu. Doğrusu böyle bir manzaraya tanık olmak kimsenin beklediği bir gelişme değildi... Ancak ne yazık ki, dünya kültür mirası listesinde bile yer alan Eminönü'nün hali buydu.

        Vatandaş şaşkındı. Peki ya turistler? Onlar da hayretler içinde etrafa bakıyor, yüzlerce yıllık tarihi eserlerin olduğu bir yerde karşılaştıkları bu akıl almaz duruma bir anlam veremiyordu. Arkadaşlarımızın fotoğraf çektiğini gören İstanbullular da işte bu vahim tabloya veryansın ediyordu:

        TARİHİ MİRASA YAZIK OLUYOR

        "Çöp kovaları dolup taşıyor. Düzenli olarak temizlik yapılmadığı için millet elindeki çöpü atacak yer bulamıyor. Bazı duyarsız kişiler de içtikleri suyun şişesini bile yola fırlatıyor. Hal böyle olunca güzelim semte yazık oluyor. Tur otobüslerinin biri gidip diğeri geliyor. Turistler buraya geldiklerinde ne yapacaklarını şaşırıyor. Her tarafta fotoğraf çekiyorlar. Caddelerdeki, tarihi yapıların yakınındaki bu rezilliği de görüntülüyorlar. Ülkelerine döndüklerinde İstanbul'un ne denli pis olduğunu gösterecekler. İstanbul'un tarihi ve mimari dokusuna hiç yakışıyor mu? Yetkililer ne yapıyor?"

        İstanbullular, Eminönü Belediyesi'nin iptal edilmesinin ardından Tarihi Yarımada'nın sorunlarının da arttığını düşünüyor. Acil Şikayet ekibinin çektiği fotoğraflara bakıp da bu fikre katılmamak mümkün değil. Dünya Kültür Başkenti olmaya hazırlanan, yüzyıllarca birçok medeniyetin beşiği olan bir kenti yönetenlerden duyarlılık bekliyoruz...

        Ataşehir'in yürek sızlatan hali: Çöp arabamız yok ki toplayalım

        DÜN, İçerenköy'deki meyve-sebze halinin çevre sakinlerinin kabusu olduğunu yazmıştık. Kamyonetlerden dökülen yiyeceklerin sokaklara yayıldığını, günlerce toplanmadığı için de çürüyüp kötü kokular oluşturduğunu çarpıcı fotoğraflar eşliğinde yansıtmıştık. Ataşehir'e bağlı olan bölgenin halta, ilçe genelinde bir çöp sorunu olduğunu, belediyeye başvurmalarına

        rağmen bir çözüm bulunamadığını söylemişti. Haberimizin ardından Ataşehir Belediyesi yetkilileri aradı. Sınırları dahilindeki mahalle ve sokaklarda çöp problemi olduğunu kabul ettiler. İmkanları dahilinde temizlik çalışması yaptıklarını, fakat koca belediyenin sadece 2 tane çöp arabası olduğunu söylediler. "Nasıl yani? Lüks konutlarıyla, finans merkezleriyle ünlü

        yeni ilçe Ataşehir'in çöp arabası mı yok" diye tekrar tekrar sorduk. Ve inanılması güç yanıtlar aldık, işte belediyeıgörevlilerînin anlattıkları: "Ataşehir Belediyesi yeni kurulduğu için, diğer ilçelerden 17 mahalle bizim sınırlarımıza girdi. Fakat bu devrin yapıldığı belediyelerden henüz çöp arabalarını alamadık. Bu imkansızlıklarla her yere yetişmemiz mümkün değil."

        Ünlü oyuncu isyan etti

        ESENLER Otogarı'nın içler acısı halini daha önce bu sütunlara taşımıştık. Kullanılmayan alt katın korku tüneline döndüğünü, otobüslerin bulunduğu alanın bakımsız bırakıldığını yazıp çizmiştik. Fakat aradan geçen haftalara rağmen değişen bir şey olmuyor. Şehrin vitrinindeki kargaşa tüm hızıyla

        sürüyor. Otogar'daki bu çirkin manzara, 7'den 70'e herkesi rahatsız ediyor.

        SEFALET YAKIŞMIYOR

        Ünlü oyuncu Tayfun Sav, Alo Habertürk Acil Şikayet Tayfun Sav Hattl>na bıraktığı

        mesajda bakın neler söylüyor: "Esenler Otogarı'ndaki sefalet ve pislik İstanbul'a hiç yakışmıyor. Yolcu indirme ve bindirme işlemlerinin aynı noktalardan yapılması nedeniyle karmaşa hiç bitmiyor. Aynı zamanda otogarın pisliği de cabası. Bu güzel şehre gelenlerin daha ilk dakikadan böyle bir manzarayla karşılaşması utanç verici."

        Yeteeer... Susun artık

        YAZIN gelmesiyle birlikte, şehrin her yanından gürültü kirliliği şikayetleri yağmaya başladı. Gece kulüplerinden yükselen bangır bangır müzik, sokak düğünleri, havai fişekler derken, tüm bu hengameye bir de lunapark katıldı. Bostancı'daki lunaparkın çevreyi ne denli huzursuz ettiğini hatırlayacaksınız. Şimdi de İçerenköy sakinleri aynı dertten muzdarip.

        "DAYANAMIYORUZ"

        Küçükbakkalköy mevkiine yeni yapılan lunapark nedeniyle uykusuz günler geçirdiklerini söyleyen semt sakinleri, yetkililere sesleniyor: "Lunaparkın gürültüsü gecenin geç saatlerine kadar devam ediyor, özellikle de akşam saat 21.00'den sonra yüksek ses, dayanılmaz boyutlara ulaşıyor. Hem makinelerin sesi, hem de burada eğlenenlerin çığlıkları

        yüzünden pencerelerimizi açamıyoruz. Bu sıcak yaz günlerinde eve hapsoluyoruz. Haftasonları ise tam bir kabus. Böyle bir mekanın binalara yakın olmaması gerekiyor. Herhangi bir denetim yapıldığını da göremiyoruz. Birileri iyi vakit geçirecek diye biz uyuyamıyoruz. Belediyeden çözüm istiyoruz."

        Trafiğe kapalı ama yolgeçen hanı gibi

        Güya araç girişinin yasak olduğu Talimhane, günün her saatinde her önüne gelenin rahatça girebildiği bir yer oldu. Buna rağmen denetim yok

        KENTİN turizm ve kültür merkezi Talimhane, 5 yıl önce trafiğe kapatılmış, böylece bölgedeki otellere gelen turistlerin şehrin trafik karmaşasından uzak kalması amaçlanmıştı. Araç girişinin, kontrollü olarak saat 06.00-10.00 arasında yapılması planlanmıştı. Bölgeye girmek zorunda olan araçlara da izin kartı verilmiş, caddenin girişinde oluşturulan güvenlik noktasından geçebilmeleri hedeflenmişti. Fakat bu proje, kısa zaman içinde iflas etti. Sadece kartlı araçlara, belirli saatler içinde açılması gereken Talimhane, günün her saatinde, her önüne gelenin rahatça girip çıkabildiği bir yer haline geldi.

        SÖZDE GÜVENLİK KONTROLÜ...

        Yukarıdaki fotoğraf, bu yazdıklarımızın en güzel kanıtı... Gelen eleştiriler üzerine ekibimiz, sözde kontrol noktasına gitti. Çok değil, 15 dakika burada bekleyip neler olup bittiğini görüntüledi. Bu süre zarfında caddeye onlarca araç girdi. Ticari taksiler, panelvanlar, minibüsler, özel araçlar, otobüsler, hiçbir engelle karşılaşmaksızm güvenlik kontrollerini geçti. Bu araçların çok büyük bir kısmında izin kartı da yoktu. Ancak görevliler, gelen hiçbir aracı geri çevirmiyordu. Caddenin girişindeki güya kontrollü geçiş de bölgedeki tüm trafiği alt üst ediyordu.

        Turiste yürüyecek yol bırakmıyorlar

        TALİMHANE'deki trafik curcunası, hiç kuşkusuz en çok turistleri etkiliyor. Otellerinden çıktıkları anda kendilerini bir kaosun içinde bulan turistlere yürüyecek yer kalmıyor. Koca koca otobüslerin arasında sıkışıp adım bile atamıyorlar.

        BİTMEYEN KEŞMEKEŞ

        Buna rağmen caddede en küçük bir denetim bile yok. Tabii yasakları ihlal edenlere herhangi bir yaptırım uygulanmadığı için bu keşmekeş sürüp gidiyor. Otel işletmecileri de, Talimhane'nin en kısa süre içinde düzene girmesi için Beyoğlu Belediyesi'nin harekete geçmesini bekliyor.

        Bu güzelim nehri kirletmeyin bari!

        LAĞIM dereleri, istanbul'un kanayan yarası. Şimdiye dek sayısız örnek sunduk. Kurbağalıdere, Çakmak, Çırpıcı ve Çamaşırcı dereleri, uzun yıllardır bir türlü ıslah edilemiyor. Bir yandan temizlenmeye çalışılıyor, diğer yandan ise derelere kanalizasyon akışı devam ediyor. îşte bu yaman çelişki yüzünden kentin en güzel noktaları kötü kokulara mahkum oluyor.

        KOKUDAN DURULMUYOR

        Bugünkü durağımız ise Ağva... İstanbul'un cennet köşelerinden biri... Yeşil alanları, temiz havası, nehirlerindeki sandal sefalarıyla haftasonları tıklım tıklım olan bir tatil beldesi... Ancak son günlerde Ağva'dan kötü kokular yükseliyor. Güney sahillerine inemeyen İstanbullular, soluğu bu şirin tatil yerinde aldıklarında hiç de beklemedikleri bir manzarayla karşılaşıyor. İnanması çok güç ama, üzerinde sultan kayıklarıyla

        gezilen Yeşilçay Nehri'ne atık sular boşalıyor. Çevre sakinleri, otellerin lağım sularını nehre verdiğini iddia ediyor ve insanın tüylerini diken diken eden açıklamalarda bulunuyor:

        SİNEK İSTİLASI DA YAŞANIYOR

        "Otellerin güya arıtması var. Fakat atık sular nehire boşaldığında etrafa keskin bir koku hakim oluyor.

        Aynı zamanda su yüzeyi gri bir tabakayla kaplanıyor. Bu oteller, nehir sayesinde müşteri kazanıyor. Ancak bir anlamda ekmek kapıları olan nehiri kirletmekten de geri durmuyorlar. Bu kokuya maruz kalanlar şoke oluyor. Ağva'nm güzelliklerini görmek için gelen yerli ve yabancı turistler bu durum inanamıyor. Nehire akan pislikten dolayı sinek istilası da yaşanıyor. İlaçlamalar da yeterli düzeyde değil. Belediyenin bu soruna en kısa zamanda el koyması şart."

        Güçlendirme bu sene biter mi?

        MECİDİYEKÖY-GAYRETTEPE viyadüğünde bir süredir deprem güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Büyükdere Caddesi'nin her iki yönünde de birer şerit trafiğe kapalı. Tabii bu noktada günün her saatinde trafik yoğunluğu yaşanıyor.

        Sabırla güçlendirmenin biteceği günü bekleyen İstanbullular ise çalışmaların kaplumbağa hızıyla sürdüğünü söyleyip yetkililere şöyle sesleniyor: "Proje aylar önce başladı, fakat gördüğümüz k

        boyu yol alınamadı. Eğer çalışmalar sonbahara sarkarsa, İstanbul trafiği bitme noktasına gelir.

        Okullar açılmadan buradaki işlerin bitirilmesi gerekiyor. Herkesin tatilde olduğu bir dönemde bile çalışmalar yüzünden sabah ve akşam saatlerinde trafik kilitlenirken, eylül ayından sonra yaşanacakları düşünmek bile istemiyoruz... Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, umarız bizim dikkate alır da tadilata en kısa sürede son verir."

        Halkalı'ya sivrisinek akını

        BAHÇEŞEHİR, Esenler, Güngören ve Sarıyer'in ardından Halkalı'dan da sivrisinek şikayetleri gelmeye başladı. Özellikle Zeynebiye ve Fatih Caddesi sakinleri, "Sinekler nedeniyle camlarımızı bile açamaz durumdayız. İlaçlama yapılmamasına anlam veremiyoruz" diyor.

        Önlem için ille de kaza mı olmalı?

        TAKSİM'deki otobüs durağının önünde bekleyen dolmuşlar, trafiği birbirine katıyor. Otobüsler durağa giremediği için yolcular ancak ikinci şeritte inmek zorunda kalıyor. Yoldan hızla geçen araçların arasında kalan vatandaş, bir felaket yaşanmadan önlem alınmasını istiyor.

        KISACA

        • Konteynere hasret kalan vatandaş isyanda

        Zeytinburnu'nda otobüslerden inip metro durağına yürüyene kadar bir tane bile çöp konteyneri yok. Pet şişeler, kağıtlar bütün çöpler yola yayılmış durumda. Yoldan geçen araçlar çöpleri etrafa savuruyor. Duyarlı vatandaşlar olarak yetkililere sesleniyoruz. Acilen buraya çöp konteynerlerinin konulmasını istiyoruz. S. D.

        • Eyüp'teki inşaat geçişi engelliyor

        Esentepe Mahallesi Alibeyköy Caddesi'nde yapılan inşaat nedeniyle mağdur durumdayız, inşaat, kendilerine tanınan sınırı aşmış durumda. Yolumuz iyice daraldı. Acil bir durum olsa itfaiye ve ambulans sokağımıza giremeyecek. Yetkili kurumlara birçok kez şikayette bulunmamıza rağmen hiçbir sonuç alamadık, inşaat hala devam ediyor.

        Kenan Çakar

        • Kaldırım istilasını gören bir Allah'tın kulu yok

        Eminönü'nde Reşadiye Caddesi'nde bulunan dükkanlar sigara yasağı nedeniyle masalarını yola çıkarmış durumdalar, işgal yüzünden ne yayalar ne de araç sahipleri geçecek yer bulabiliyor. Mecburen yolun ortasından yürümek zorunda kalıyoruz. Araçların arasında ezileceğiz. Bizi böyle mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Yetkililer bu manzarayı hiç mi görmüyor, merak ediyoruz.

        Gülbahar Koç

        0 Çim sularken kazaya davetiye çıkıyor

        Şirinevler'de yapılan çim sulama işlemi nedeniyle araçların kullandığı yol ıslanıyor. Facia çıkması an meselesi. Yolu bilmeyen ve hızlı geçen araçlar ıslanmış yol nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybediyor. Bu nedenle meydana gelen altı kazaya şahit oldum. Birinin canı yanmadan önce önlem alınması gerekli. K. G.

        ARAYIN GELELİM SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZELİM

        ALO HABERTÜRK / ACİL ŞİKAYET HATTI / 444 4 256

        444 4 256'yı arayın veya alo.htgazete.com.tr'ye şikayet mesajınızı bırakın, gelelim ve sorunu birlikte çözelim

        FOTOĞRAF GÖNDERİN YAYINLAYALIM

        Şikayet konusunun fotoğrafını alo.htgazete.com.tr adresine gönderin, HT İstanbul'da yayınlayalım.

        Diğer Yazılar